Doggerland koukuttaa taas

Viitisen vuotta sitten sain käsiini ensimmäisen Doggerlandista ja sen tapahtumista kertovan kirjan. Tukholmalainen kirjailija ja viestinnän ammattilainen Maria Adolfsson aloitti Doggerland-sarjansa poliisiromaanilla Harha-askel (Tammi 2019). Sarjasta on tullut suosittu ja nyt osia on jo kuusi.

Doggerland on kuvitteellinen saarivaltio Pohjanmeressä, Tanskan, Norjan ja Iso-Britannian välimailla. Kooltaan tämä onnela on noin puolikas Tanskasta.

Doggerland on ihan oikeastikin ollut olemassa. Se oli jääkaudella ja vähän sen jälkeenkin Pohjanmerellä sijainnut maa-alue, joka peittyi mannerjäätiköiden sulamisvesien alle noin 7000 vuotta sitten. Adolfssonin nyky-Doggerlandissa eletään kuin Skandinavian maissa, puhutaan doggerin kieltä, kalastetaan, syödään ostereita ja juodaan suomyrtillä maustettua olutta.

Doggerland-sarjan sankaritar on paluumuuttaja, teräväjärkinen komisario Karen Eiken, (ensin Karen Eiken Hornby, myöhemmin Karin Eiken Friis) jolla on takanaan jo elettyä elämää.

Sarjan viidennessä osassa Syöksyvirtaus (Tammi 2022, suom. Terhi Vartia, 374 s.) Karin Eiken joutuu palaamaan töihin kesken hoitovapaan (kuten aikaisemmista Doggerland-tarinoista on käynyt ilmi, hän on kypsillä kymmenillä löytänyt rakkauden ja saanut rakkauslapsen), sillä Dunker-pääkaupungin suihkulähteestä on löytynyt teinitytön ruumis.Kohta löytyy toisenkin nuoren ruumis, ja ratkottavaa poliiseilla riittää.

Kuudennessa osassa Välttämätön paha (Tammi 2024, suom. Terhi Vartia, 333 s.) Karin Eiken on jo ehtinyt myöntyä elämänkumppaninsa kosintaan ja tytär Selmakin on jo kaksivuotias. Rauhallinen perhejoulu on tulossa – mutta vielä mitä. Saarella asuva maailmankuulu taiteilija Raymond Osse on kadonnut. Jäljet johtavat autiolle rannalle ja vasta kirjan loppupuolella käänteet mutkistuvat jännittävästi entisestään ja tulee lisää ruumiita.

Adolfssonin vahvuus kertojana miellyttää tällaista tavislukijaa jadekkarien suurkuluttajaa. Yhden kirjan kansien väliin upotetaan murhatutkimusta, ympäristökysymyksiä, poliisityötä, ihmissuhdeongelmia, mutta myös kansanperinnettä, lämpöä ja rakkautta. Välttämätön paha -kirjan sisäkansille on kuvattu kartta Doggerlandista, joka antaa viitteitä tapahtuma- ja asuinpaikkoihin. Skandic Crime ja brittidekkariperinne kohtaavat ja vetävät puoleensa.

marjakrons
Sitoutumaton Helsinki

Kirjoittaja on tietokirjailija ja vapaa toimittaja, mummi, rotissööri ja uimamaisteri, joka kertoo kokemistaan elämyksistä eikä harjoita kritiikkiä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu