Energiaa Helsinki Dance Companyn 50-vuotisjuhlassa

Helsinki Dance Company on täyttänyt 50 vuotta. Ryhmä oli alun perin nimeltään Helsingin Kaupunginteatterin tanssiryhmä, ja se on edelleen ainoa laatuaan, eli kiinteän ammattiteatterin yhteydessä toimiva tanssiryhmä.

Ryhmään kuuluu nykyään 11 tanssijaa sekä harjoittaja. Ryhmän jäseniä näkee sen omien produktioiden isäksi HKT:n musikaaleissa ja näytelmissä.
Kun ryhmä aloitti, sen tanssimestarina toimi balettitanssija ja koreografi Seija Simonen. Vakinaisia tanssijoita oli kuusi. Määrä kasvoi, kun vetäjäksi tuli 1982 Jorma Uotinen. Uotisen yhdeksänvuotisen kauden aikana ryhmä kehittyi taiteellisesti uudelle tasolle ja sai mm. valtionpalkinnon vuonna 1992.

Uotisen lisäksi ryhmän taiteellisten johtajien nimilista on kova, joukossa mm. Carolyn Carlson, Marjo Kuusela ja Kenneth Kvarnström. Nyt ryhmää johtaa Antti Lahti, jonka juuret ovat mm. Turun Konservatoriossa ja Aurinkobaletissa. Hän on myös syventynyt hiphop-kulttuuriin, breikkiin ja katutanssiin.

Helsinki Dance Companyn 50-vuotisjuhlan pääteoksena nähdään kansainvälisesti palkitun koreografin Anton Lachk´yn teos Special Night. Surrealistinen tanssiteos kertoo mielikuvituksen ja unien voimasta ja kysyy, kuinka syvälle voimme mennä ilman rajoja. Lavalla on huimaa energiaa, mielenkiintoinen musiikki ja pilviä hipovan upea valaistus-lavastus. On suloa ja satua, mutta myös dystopiaa. Äänisuunnittelu on Jaakko Virmavirran ja skenografia William Ilesin. Maria Rosenquistin suunnittelemat puvut kertovat myös varsin erikoisesta illasta kristallikruunujen alla.
Jos esitykseen ei ehdikään, kannattaa piipahtaa Kaupunginteatterin ala-aulassa, johon on kerätty kuvia yli sadasta tanssiteoksesta vuosilta 1969-2022. Näyttely avaa katsojalle ryhmän monipuolisuuden ja taidot. Antti Lahden mukaan ”näyttely on myös kunnianosoitus niille kaikille upeille teoksille ja tekijöille, joita Helsinki Dance Companyn matka on pitänyt sisällään.” Special Night esitetään enää neljä kertaa, mutta tanssiryhmästä kertova näyttely on avoinna kevätkauden 2023 suuren näyttämön esitysten aikana.

marjakrons
Sitoutumaton Helsinki

Kirjoittaja on tietokirjailija ja vapaa toimittaja, mummi, rotissööri ja uimamaisteri, joka kertoo kokemistaan elämyksistä eikä harjoita kritiikkiä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu