Fiksu chicklit muistaa Jane Austenin

On mukava, kun kerrankin saa käteen chicklit-kirjan, joka on myös älykäs. Nyt niitä osui käteen tuplaten.

Natalia Jennerin Jane Austenin talosta kerroin jo viime vuonna. Nyt Jenner jatkaa samassa hengessä. Bloomburyn naiset (Minerva 2022, 380 s, suom. Jänis Louhivuori) kertoo Lontoon Bloomsburyssa sijaitsevasta kirjakaupasta toisen maailmansodan jälkeen. Jane Austeniakaan ei unohdeta.

Sodan jälkeinen aika tuo kuitenkin muutoksia, eikä kunnianarvoisan kirjakaupan tulevaisuuskaan näytä kovin seesteiseltä. Kirjakaupassa työskentelevät naiset Vivien, Grace ja Evie keksivät onneksi suunnitelman kuihtuvalle kirjakaupalle. Samalla naisten elämäntarinoissa tapahtuu monia mielenkiintoisia käänteitä.

Kirjakauppaa piristetään julkkistilaisuuksissa, ja niinpä vieraaksi saadaan mm. Peggy Guggenheim, Daphne du Maurier, Ellen Doubleday, Samuel Beckett ja George Orwellin leski Sonia Blair. Henkilögalleria on siis melkoinen.

Kirjallinen ja taiteellinen Bloombury on ihan oikeastikin ollut erikoisten kirjakauppojen mekka ja on sitä tavallaan vieläkin. Oma suosikkini oli elokuvakirjallisuuteen erikoistunut liike vastapäätä British Museumia. Lontoon yliopistossa samoissa maisemissa opiskellut tyttäreni muistaa myös alueen hienot kirjakaupat.

Jennerin vahvuus on yhdistää tarua ja totta. Maailma muuttuu, samoin kirjabisnes, mutta fiksu pärjää aina, vaikka mutkia onkin matkassa. Bloomsburyn naiset on värikäs lähihistoriallinen fiktio jonka juoni on huolella punottu. Eli sopivaa vastalääkettä nykyajan kaaokseen.

Jenner ja Craig hallitsevat koukuttavan kertomisen.

Toinen kirja, jossa Jane Austeniin viitataan, on itse asiassa dekkari. Amanda Craigin Synkkä sopimus (MinervaCrime 2022, 377 s, suom. Sirpa Saari) on lähtökohdaltaan kuin Hitchcockin elokuva (Patricia Highsmithin rikoskertomukseen perustuva) Muukalaisia junassa. Nyt kaksi naista kohtaa junassa ja tarkoitus on tehdä kylmäävä sopimus, jotta kumpikin pääsisi eroon ikävästä aviopuolisostaan. No, onneksi se ei näin helposti käy, vaan ihmissoppaa sekoitetaan – mukana taas Jane Austen.

Dekkarin lisäksi Synkkä sopimus on romaani hyväksikäytöstä, saalistuksesta, sosiaalisesta eriarvoisuudesta ja seksismistä. Lukijalle esitellään myös pieni pirstale historiaa hyödyntävien pelien maailmaa, joka on varmasti tulevaisuudessa saman mittainen genre kuin valkokankaan hobbittit seuraajineen. Jennerin henkilöhahmot ovat kiinnostavia, eikä kirjaa helposti laske käsistään, ennen kuin selviää kuka on kuka ja mitä oikein on taphtunut taustalla.

Synkkä sopimus on entisen journalistin Amanda Craigin, 63, yhdeksäs teos, brittiläisittäin monella mittarilla arvostettu lukuromaani.

marjakrons
Sitoutumaton Helsinki

Kirjoittaja on tietokirjailija ja vapaa toimittaja, mummi, rotissööri ja uimamaisteri, joka kertoo kokemistaan elämyksistä eikä harjoita kritiikkiä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu