Hildurin saaga jatkuu
Islannissa (ja Suomessakin) asuvan kirjailijan Satu Rämön viime vuonna ilmestynyt feelgood-poliisiromaani Hildur (WSOY 2022) kohosi romaanien listaykköseksi sekä suosiolla että myyntimäärillä, lähes 80.000 kappaletta. Hildur on Islannin Länsivuonoilla työskentelevä rikosetsivä, jolla on apurina Suomesta työharjoitteluun tullut Jakob. Yhdessä he selvittävät paikkakunnan pimeät tapahtumat.
Selvittämättä ensimmäisessä rkosromaanissa jäi kuitenkin Hildurin pikkusisarten, Rosan ja Björkin kohtalo. No, nyt siihenkin saadaan valaistusta samalla kun selvitetään oikeita rikoksia.
Kustantaja antaa Hildurista alkaneelle Rämön saagalle lisänimen Nordic Blue. Jos se olisi vastine luokitukselle Nordic Noir, pitäisi kai puhua Nordic Bleustä, blööstä. Mutta kustantajan englanninkielinen termi on varmasti osuvampi, onhan Rämön Hildurissa myös surullinen pohjavire ja Islannin maisema (pelkästään kerran siellä vierailleena) on useimmiten sinisen utuinen.
Sen verran täytyy paljastaa, että paha saa kyllä palkkansa Rosassa ja Björkissä ja iloakin löytyy. Mielenkiinnolla odotan jo seuraavaa osaa Jakob, jossa varmaan rikosten rinnalla selvitellään Jakob-paran kariutunutta avioliittoa ja siitä seurannutta huoltajuuskiistaa.
Rosa ja Björk lunastaa kaikin tavoin Hildurin antamat lupaukset. Hildurin pikkusiskojen mysteeri esiteltiin ensimmäisessä kirjassa ja nyt selviää myös Hildurin äidin Rakelin kohtalo.
Varsinainen rikostarina kietoutuu hiihtoladulla tapahtuneeseen kunnallispoliitikon murhaan, johon liittyy myös toinen kuolema lentokoneen rikkoutuessa. Ja tietysti pakkaa sotkee myös koronavirus, jolta ei edes Islanti säästynyt.
Rämö on vahva kirjoittaja, joka sitoo kiinnostavasti yhteen murhamysteerit ja moniulotteiset muiden henkilöhahmojen kohtalot. Ja turistille Islanti aukeaa Hildurien kautta muutenkin syvemmin kuin pulahtamalla rikinkatkuisena höyryävään kuumaan altaaseen, tekemällä poniratsastuskierroksen ja nautiskelemalla keskinkertaisesta oopperaesityksestä tai hienosta konsertista mainiossa Harpan-musiikkitalossa Reykjavikissa. Sitä paitsi Harpanin isoimman salin akustiikka on upea, suunnittelijana Artec-toimisto, joka on tehnyt myös Lahden Sibelius-talon akustiikan. Kyllä Rämö houkuttelee Islantiin vielä uudestaan.

Kommentit (0)