Historioitsija teki kaunokirjallisuutta

Laura Noposen suunnittelemassa kannessa on vaivaistalon henki.

Filosofian tohtori, dosentti Johanna Annola on historiantutkija, joka on kirjoittanut perheistä, yhteiskunnallisesta liikkuvuudesta ja syrjäytymisestä 1800-luvun Suomessa. Väitöskirja vuonna 2011 on tutkimus köyhäintalojen johtajattarista.

Nyt Annolalla on menossa akatemiatutkimus suomalaisten naisvankiloiden historiasta. Mutta ei siinä kaikki, väliin mahtuu myös tänä vuonna julkaistu pesunkestävä kaunokirjallinen teos Valkenee kaukainen ranta (Siltala 2024, 353 s.) Tässäkin romaanissa uppoudutaan Annolan perinpohjaisesti tuntemaan aineistoon ei köyhäintaloon. Viihderomaaniksi en tätä kirjaa tohdi kutsua, niin paljon mietittävää ja täyttä asiaa se sisältää.

Teoksen päähenkilö on Ulrika, joka 1800-luvun lopulla kurkottaa kuuseen, eli äpärätaustastaankin huolimatta pikkuporvarillisessa elämänmenossaan Rouvasväen Yhdistykseen, onhan hänen miehensä kaupungin kassanhoitaja ja vapaapalokunnan sihteeri. No, katajaanhan Ulrika kapsahtaa ja joutuu hankkimaan itselleen ja Väinö-pojalleen elannon virkanaisena. Työ löytyy vaivaistalon johtajana Hämeessä. Lukija kokee sydänverellä, miten heitteille jätetyt vanhukset, elämän kolhimat naiset ja synkästi tuijottavat, vajaakuntoiset, ryysyiset miehet elävät. Alkuun toistaitoinen Ulrika suhtautuu työhönsä kylmällä ylenkatsella, mutta lopulta hahmottaa työnsä merkityksen ja määrittää oman paikkansa suoraselkäisenä feministinä.

Kirja etenee Ulrikan tahtiin, mutta Väinö-pojan näkökulma ja henkinen horjuminen näkyy hänen väliin kirjoittamistaan liikuttavista kirjeistä. Vaikka kirja on muodoltaan romaani, siitä näkyy, että Annola hallitsee aiheensa. Vaivaistalon olot, koppavat tilanomistajat, orastava naisasia ja ajan poliittiset kuohunnat tulevat esiin tärkeinä juonta tukevina ilmiöinä. Toivottavasti Annola ehtii tehdä jatkoa teokselleen, Ulrikan elämässä koittavat varmasti uudet ajat yhteiskunnan muuttuessa. Väinö-poikakin saa varmasti tuulta purjeisiinsa.

marjakrons
Sitoutumaton Helsinki

Kirjoittaja on tietokirjailija ja vapaa toimittaja, mummi, rotissööri ja uimamaisteri, joka kertoo kokemistaan elämyksistä eikä harjoita kritiikkiä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu