Huonesiivooja on feelgood-dekkari

Voiko olla dekkareita, jotka samalla ovat feelgood-kirjoja, hyvän mielen kirjoja, joita lukee ihan suloisten päähenkilöiden ja näppärien juonenkäänteiden takia?

Kyllä voi. Ainakin Nita Prosen Huonesiivooja (Bazar 2022, 335 s, suomennos Katariina Kallio) kuuuu niihin.

Päähenkilö Molly Gray on nimensä mukaisesti harmaa huonesiivooja, joka työskentelee loistohotellissa. Työmoraali ja -etiketti ovat korkeat, elämänkokemukset matalalla.

Mollyn elämänohjeet ovat kotoisin isoäidiltä, joka kirjan tapahtumien aikaan on jo kuollut, mutta jättänyt arvokkaan henkisen perinnön tytölle. Mollylla ei juuri ihmissuhteita ole, ja ainoa poikaystäväkin oli rahanhimoinen renttu.

Mollyn elämään tulee väriä, kun hänen siivouksiin kuuluvasta hotellihuoneesta löytyy ruumis. Tietysti Mollykin joutuu epäillyksi, mutta ei siitä sen enempää.

Tarina lämmittää sydäntä ja vaikka sadunomainen onkin, tuo esiin mainiosti arjen kautta avautuvan yhteiskunnallisen muutoksen, vaikka aika ja paikka häipyvät taustalle.

Olen itse nuoruudessani, opiskeluaikana, työskennellyt hotellisiivoojana Tukholmassa Hotelli Terminuksessa, joka vieläkin pönöttää vastapäätä Tukholman päärautatieasemaa. Henkilösuhteet, arjen käytännöt ja nokkimisjärjestys olivat melko pitkälle samanlaisia kuin Mollyn Regency Grand Hotelissa. Mitenkä hotellimaailma muuttuisikaan, mitä nyt digiaikaan sentään on astunut.

Nita Prose -kirjoittajanimen takana on pitkän linjan kustannusammattilainen, jolle Huonesiivooja on ensimmäinen romaani. Toinen on jo tekeillä, Sitä täytyy odottaa.

 

marjakrons
Sitoutumaton Helsinki

Kirjoittaja on tietokirjailija ja vapaa toimittaja, mummi, rotissööri ja uimamaisteri, joka kertoo kokemistaan elämyksistä eikä harjoita kritiikkiä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu