Huumeista satua ja totta

Maailman kannattavimmat bisnekset ovat ihmis-, ase- ja huumekauppa.

Väitteen uskoo, kun lukee Valtteri Mörttisen tuoretta dekkaria Mutta suurin niistä on raha (CrimeTime 2022, 346 s.) Koko bisneksen paletti löytyy.

Mörttisen sankari on antisankari. Rikosylikonstaapeli Ailon Rajakari on kovaotteinen konsta, jonka maineet ja metodit ovat varsin omaperäisiä. Huolta kantavat kollegat ja esimiehet. Mutta ei hätää, kyllä Ailon lukijoitten iloksi asiansa osaa.

Mörttinen kirjoittaa kovaksikeitettyä dekkaria pilke silmäkulmassa lähes parodiaa hipoen. Kieli on runsasta ja rikasta – mitättömältä vaikuttavan tusinarikosten tekijän ”kuolema menee keskeneräisten mappiin” ja uusi kesäsijaiskomisario toivotetaan poliisilaitoksella ”tervetulleeksi Sodomaan”. Tapahtumat vilistävät lukijan silmissä ja kirja on jäntevää ja hupaisaakin luettavaa, jos se ei olisi monelta osalta totta.

Mikäli haluaa perehtyä huumamaailman todellisuuteen, sitä löytyy Kirsikka Ranta-Kallion kirjasta HUUMEHELVETTI ja paluu kuolemanportilta elämään (Basam Books 2021 292 s.)

Nuoren lahtelaisen jääkiekkolupauksen Pasi Tuomailan päihdekokeilut käynnistyvät 14-vuotiaana ja jatkuvat 20 vuotta, keskioluesta yhä vahvempiin ja vahvempiin huumeisiin. Tosikertomukseen kuuluu kadulla eläminen, mielisairaala, vankilat ja laitoskierre.

Hieman huolimattomasti toimitetun kirjan vahvuus on, että mukaan on otettu myös läheisten ja auttajien näkökannat, joihin syventymällä tämän maan päihdehelvetti aukeaa todellisessa mittakaavassa. Pasi selvisi, ainakin toistaiseksi, mutta asiantuntijoiden välitilinpäätökset kertovat, missä oikein Suomessa mennään. Teos on hyvä alustus esimerkiksi Venla Kuoppamäen leijonaäidin taistelulle. Suomen päihdepolitiikassa ja työkaluissa olisi parantamisen varaa.

marjakrons
Sitoutumaton Helsinki

Kirjoittaja on tietokirjailija ja vapaa toimittaja, mummi, rotissööri ja uimamaisteri, joka kertoo kokemistaan elämyksistä eikä harjoita kritiikkiä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu