Kaarna vie sodan kauhuihin

Helsingin kaupunginkirjaston kaunokirjallisuuden tilauslistan ykkösenä on tällä viikolla Tommi Kinnusen Kaarna (WSOY 2024, 205 s.)

Kiitos, että lukijat ovat ottaneet kirjan omakseen. Kaarna on minusta kirja, jonka jokaisen suomalaisen pitäisi lukea. Itse kuulun YYA-sukupolveen, eikä noina aikoina juuri uskallettu keskustella Neuvostoliiton partisaanien hirmuteoista, sen kun liputettiin vuosi vuo

Kannen on suunnitellut Martti Ruokonen.

delta komeammin vuoden 1948 jälkeen aina vuoteen 1992. Vasta nyt on paljastunut, miten neuvostopartisaanit tekivät jatkosodassa yhteensä 45 hyökkäystä suomalaisiin kyliin. Lisäksi heidän listallaan on lukemattomia yksittäisiä iskuja siviilejä vastaan teillä, metsissä ja niityillä. Valtaosa uhreista surmattiin tai vietiin vankeina rajan taa. Sodan jälkeen Neuvostoliitto ei partisaani-iskuja myöntänyt, eikä YYA-Suomi jatkoselvityksiä vaatinut.

Siinäpä todellinen historiallinen tausta Kinnusen mestarilliselle romaanille. Tämän hän kuvaa myös kirjan viimeisillä sivuilla karttaan merkittyjen 25  iskupaikan kera.

Eli kysymyksessä oli sota, jonka noidankehä ei päättynytkään. Sen ympärille Kinnunen on rakentanut tarinan, josta ei hätkähdyttävää jännitystä puutu. Tavallaan romaanin edetessä lukija aavistaa tapahtumat, mutta kuitenkin yllättyy.

Teoksen sankareita (onko heitä?) ovat sairaalan palliatiivisella osastolla Laina-äiti, jonka kuolemaa 2000-luvun alussa odottavat etelään kotiutuneet kuusikymppiset kaksostyttäret ja heitä muutaman vuoden vanhempi Martti, elintilaansa ja työhönsä, lumenauraukseen, tyytynyt yksinäinen mies.

Tarina purkautuu vähitellen eri aikajaksoista ja niitten tapahtumista. Martti ja kaksostytöt elävät pula-ajan ja jälleenrakennuksen vuodet, mutta tyypillisesti sodan kokeneen sukupolven lapsina asioista ei puhuttu. Eikä kuoleva Laina-äiti ole kenellekään kertonut todellisia partisaanien aiheuttamia fyysisiä ja henkisiä tuskia. Seitajärvi 1944 voisi ehkä olla Ruanda keväällä 1994 tai Bosnian Srebrenica 1995?

Kirjan nimi, Kaarna, viittaa siihen, miten Laina männyt kuorta tuijottaen yrittää unohtaa omat koettelemuksensa. Kinnunen selvittää alkulehdillä kaarnan rakenteen ja omistaa kirjansa SÄRJETYILLE. Niistähän mies kertoo. Lainan särkivät sota ja partisaanit, Lainan seuraava sukupolvi, sotien aikana syntyneet ja suuret ikäluokat särkyivät, kun vanhemmat eivät pystyneet puhumaan.

marjakrons
Sitoutumaton Helsinki

Kirjoittaja on tietokirjailija ja vapaa toimittaja, mummi, rotissööri ja uimamaisteri, joka kertoo kokemistaan elämyksistä eikä harjoita kritiikkiä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu