Kalajoki kirjoitti hauskan rikosromanin

Harvoin sitä saa nauraa oikein sydämen pohjasta, kun lukee rikosromaania.
Mutta kun käteen osuu turkulaisen Mikko Kalajoen kirjoittama Jälkilöyly (Otava 2023, 302 s.) saa hykerrellä tuon tuostakin. Kalajoen huumorilla höystetyt tokaisut ovat tuoreita – vanhoihin vitseihin tämän taiturin tarvitse turvautua. ”Elämä on sarja pieniä vastoinkäymisiä, joihin tuovat vaihtelua isot murheet” -lainaus kelpaisi koko romaanin motoksi.
Hirtehisen hauskan romaanin päähenkilöt seikkailevat paikoissa, joille ei oikein osoitetta löydy eikä tarvitsekaan. Milloin ollaan rikkaitten huvilamiljöissä, milloin lähiökerrostaloissa tai tienvarren pöheiköissä.. Katuja ja teitä huristellaan Ford Sierralla tai Pajerolla ja aina lujaa.
Henkilögalleriaan kuuluvat 198-kiloinen harmaan rahan lainaaja Mary Sue, palkkamurhaaja lempinimeltään Tretjak (nimelläkin on vankka taustansa) sekä pehmeäpäiset gangsterinalut Jimi ja Timi.
Mukaan sekoittuvat tahtomattaan toistaiseksi vaatimattoman menestyksen saavuttanut kirjailijanalku Vesa Pahtaja ja hänen naapurissaan asuva parisuhteen taakseen jättänyt suuhygienisti Matilda Pekko-poikineen. Matildan ex-elämänkumppani Anton on rikasta näyttelevä peliaddikti, joka ainoa keino paeta karhuajiaan on suunnitella poistua maasta mahdollisimman kauas.
Kun Matildalla on entisiä siteitä ja yhteinen lapsi Antonin kanssa, kommelluksilta ja väärinkäsityksiltä ei voi välttyä. Kun Anton on roimasti velkaa Mary Suelle, lähettää Mary Sue gangsterit asialle. Soppaa hämmentää tietysti myös muutama ruumis.
Kalajoen vahvuus on eloisaa omaperäisten henkilöhahmojen kuvausta. Kovin surkeaa, mutta viiltävän totta on kirjailija-Vesan kompurointi nykypäivän kustannusmaailmassa. Normaaleinta ihmiskuvausta edustaa Matildan äidin muistisairaus, joka sekin tarvitaan sekoittamaan pakkaa.
Kalajoki on tehnyt hillittömän hauskaa ja ironista luettavaa hymyssä suin.

Jälkilöyly on avainsana Kalajoen hauskassa tragikomediassa.

marjakrons
Sitoutumaton Helsinki

Kirjoittaja on tietokirjailija ja vapaa toimittaja, mummi, rotissööri ja uimamaisteri, joka kertoo kokemistaan elämyksistä eikä harjoita kritiikkiä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu