Kapsäkissä murhataan hillittömällä menolla

Joel Mäkinen, Juha Pulli ja flyygeli.

Musiikkiteatteri Kapsäkissä saa nyt loppusyksystä nauraa itsensä kuoliaaksi. Ohjelmistoon kun on tullut Off-Broadwaylla ja muualla suuressa maailmassa hurmannut murhamysteeri ja musikaali Murha kahdelle.

Näyttelijöitäkin on vain kaksi, Joel Mäkinen ja Juha Pulli, molemmat kovia tekijöitä teatterista, musikaaleista, televisiosta ja elokuvista. Kumpikin osaa laulaa ja soittaa, ja kolmannessa pääosassa onkin näyttämön keskellä pönöttävä flyygeli. Jutun on ohjannut Tampereen Teatterin Anastasia-musikaalin koreografi Chris Whittaker, nyt debytanttina ohjaajan roolissa.

Oikeastaan näyttämöllä on 12 henkeä, koska Juha Pulli muuntuu milloin syntymäpäiväkutsujen rillipääemännäksi, psykiatrivieraaksi, ikääntyväksi primaballerinaksi, kriminologiaa opiskelevaksi sukulaistytöksi ja sitä rataa. Vieraat ovat tulleet merkittävän kirjailija Arthur Whitneyn syntymäpäiville, mutta kun päivänsankari heti kättelyssä murhataan, paikalle osunut poliisi Marcus Moscowicz (Joel Mäkinen) etsii syyllistä vierasjoukosta.

Kellen Blairin ja Joe Kinosianin (myös säveltäjä) slapstick-musikaalin on suomentanut Hanna Kaila, itsekin näyttelijä ja äänityöskentelijä, jonka edellinenkin suomennos, Helsingin kaupunginteatterille tehty Once, oli osuva. Niin nytkin. Alku- ja loppusoinnut väänneltiin taitavasti ja riimittely oli ajoitettu niin, että repliikeistä saivat wanhat rouvatkin selvää nopeasta temposta huolimatta. Arveluttamaan meitä jäi vain vaatimaton puvustus. Aloitteleva poliisi nyt tietysti käyttää yhtä ja samaa pukuaan, mutta silmää olisi piristänyt, jos 11 epäiltyä olisivat erottuneet muutenkin kuin yksien silmälasikehysten tai puolivälissä ballerinan kahmaiseman tutun verran. Vaikka kyllä roolista toiseen salamannopeasti siirtyessä rekvisiitta jää kakkoseksi.

Kannattaa pitää kiiirettä, jos tänä syksynä haluaa nauraa kunnolla. Kuusi esitystä on enää jäljellä Helsingissä. Kevätkaudeksi 2024 esitys siirtyy Turun Linnateatteriin, jonka kanssa se on yhteistyössä tehty.

PS. Teatterin syksyn ohjelmalehtisen mukaan Murha kahdelle esitetään viimeisen kerran Helsingissä 1.12. Ohjelmalehtisen painatuksen jälkeen saatiin aikaiseksi lisäesitys 14.12. Teatterista kerrotaan, että ”esityspäiviin saattaa tulla kauden mittaan muutoksia, jos ja kun esitykset myy hyvin”. Niinhän siinä on ilmeisesti käynyt.

 

marjakrons
Sitoutumaton Helsinki

Kirjoittaja on tietokirjailija ja vapaa toimittaja, mummi, rotissööri ja uimamaisteri, joka kertoo kokemistaan elämyksistä eikä harjoita kritiikkiä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu