Kaupunginteatterissa lisää komediaa

Tähtisadetta

Kun kuulee nimen Steve Martin, poistaa yleensä naurulta varmistimen. Koomikko, kirjoittaja, palkittu elokuvamies osaa naurattaa. Nyt naurattaa pitäisi Helsingin Kaupunginteatterin komedia Tähtisadetta. Naurukaveriksi olin pyytänyt asioihin ammattimaisella otteella tarttuvan laulunopettajan Mika Tepsan, jonka yleisö huumoripuolella tuntee drag-tähti Pola Ivankana. Mikan loppulauselma oli, että ”dekkarinomainen farssi etsi itseään”. Olihan se sitcomia vai kenties pidennetty stand up -show?

Helsingin Kaupunginteatterissa on viimeksi esitetty Martinin hulvaton Villin kanin kapakka vuonna 2006, joten oli jo aikakin saada lisää Martinia. Ja nyt mukaan lentävät isot meteorit. Neljän hengen kamarifarssi on täynnä anarkistista energiaa. Hienot näyttelijät on pumpannut tähtikuntoon ohjaajana Mika Eirtovaara, standup-koomikko itsekin. Multitaskaaja on näytelmän myös lavastanut Peter Ahlqvist. Vappu Nalbatonglu, Mikko Penttilä ja etenkin Katja Küttner antavat farssille siivet.

Kaksi aika erilaista pariskuntaa on asettautunut seuraamaan illan meteorisadetta. Samalla selviää parisuhteista yhtä ja toista. Vai selviääkö? Näytelmän lisänimi onkin Ihan järjetön komedia.Pähkähullua menoa, mutta ei huono.

Kaupunginteatteri on Arffmanin aikana painottunut yhä enemmän tekemään suurtuotantojen ohella komediaa tosimielellä. Arffman suree, että kunnon farssigenreä ei suomalaisiin oloihin noin vain löydy. Tämän esityksen teatterin dramaturgi nappasi Broadwaylta muutama vuosi sitten. Seuraava komedia on jo ensi viikolla Arena-teatterissa nähtävä Kummelimiesten tekemä Le Coq – taistelu ravintolasta. Sen on ohjannut Heikki Vihinen, apulaisohjaajana ja lavastajana Timo Kahilainen. Maaliskuussa ensi-iltaan saadaan Kari Heiskasen Stalinin suloinen ruoska, joka sekin alkoi tekovaiheessa horjahdella komedian suuntaan.

Syksyksi Arffman lupaa isolle näyttämölle musikaalikomedian, joka paljastetaan vasta loppuviikosta. Ei ihme, että Kaupunginteatterin katsojaluvut ovat nousussa. Talous on kunnossa, vaikka valtionapu pieneni väistötilojen aikana. Mutta nyt tähdätään kohti uutta ennätystä, joka takavuosina oli 300.000 katsojan paremmalla puolella.

0
marjakrons
Sitoutumaton Helsinki

Kirjoittaja on tietokirjailija ja vapaa toimittaja, rotissööri ja uimamaisteri.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu