Kesää Kristiinankaupungissa, lunta Åressa

Ären ja Kristiinankaupungin murhat kelpaavat kyllä.

Taas on yöpöydälle osunut muutama dekkari. Kaisu Tuokko on jatkanut viime vuonna aloittamaansa Kristiinankaupunkiin sijoitettua sarjaansa. Ensimmäistä osaa Kosto (Otava 2023) pidettiin onnistuneena esikoisteoksena, joka kertoo kuolemasta pikkukaupungissa. Nuoren miehen ruumis löytyy rantavesistä ja sen myötä paneudutaan nuorison ongelmiin.

Samalla linjalla mennään Tuokon toisessakin dekkarissa Yksin (Otava 2024, 303 s.). Päähenkilö on edelleen paikallislehdessä työskentelevä toimittaja Eevi Manner, joka avustaa paikallista – tai oikeastaan vaasalaista – rikoskomisariota Mats Bergströmiä. Pikkukaupungin keskeiseltä paikalta, Myllykalliolta, löytyy vanhuksen ruumis. Ainoa vihje vainajan henkilöllisyydestä on jalassa olevat hoivakodin sukat -vaikka vanhus ei loppujen lopuksi olekaan hoivakodissa asunut.

Nyt kirjaan on mahdutettu liuta nykyajan ongelmia. On vanhusten kohtelua kaltoin, hoivan puutetta, poliisivoimien ylityöllistymistä, lapsettomuuden hoitoa, päihdevammoja läpi sukupolvien, avio-ongelmia, perheväkivaltaa ja sokerina pohjalla journalismin muutos: Eevi Manner työskentelee pienessä aluelehdessä, joka kuuluu isompaan konserniin. Eevin hyviä juttuja syötetään sekä printti- että digialustoille.

Huh huh. Aineksia on niin paljon, ettei lukijan on vaikea pysyä käänteissä mukana. Lisäksi romaani on kuorrutettu romantiikalla. Eevin taiteilijapuolisossa Mirekissä on hyvät puolensa, mutta vanha suolakin, eli Mats-komisario, janottaa.

Rikokset idyllisissä puitteissa ovat tuttuja jo Agatha Christien ajoista. Miksei niistä nauttisi nykyäänkin, tämän ajan ongelmilla höystettyinä. Kyllä luen seuraavankin seikkailun Kristiinankaupungista.

——————————–

Toinen yöpöydälle osunut kirja oli Viveca Stenin Kylmäävä kosto (WSOY 2023, pokkari 2024, suom. Virpi Vainikainen, 475 s.) Sten on tuottanut jo 11 suomennettua jännitysromaania Sandhamn-sarjassa, joten oli jo aikakin siirtyä muualle ja mahdollisimman kauas mukavasta saaristolaismaisemasta.

Åren tunturimaisemasta on ilmestynyt jo kolme suomennettua kirjaa. Poliisit Hanna ja Daniel selvittävät tuoreimmassa kirjassa murhattuna hotellihuoneestaan löydetyn bisnesnaisen, Charlotte Wretlindin, kohtaloa. Charlotten aikomuksena on ollut perustaa alueelle uusi viiden tähden luksushotelli entisen, jo romukuntoisen hotellin paikalle. Ylisuureen hankkeeseen tarvitaan tietysti paljon rahaa ja kunnanisien voitelua. Tunturimiljöö on sinällään jo draamaa. Yhtä lailla damaa on poliisien sympatioissa toisiaan kohtaan. Kumpikin tuntuu kasvavan kiinnostavaksi persoonaksi, vaikka loppuun sijoitettu Hannan uroteko tuntuukin ylilyönniltä. Kuitenkin kysymyksessä on perushyvä Nordic Noir -sarjaan sijoittuva dekkari: rikosten lomaan on sijoitettu sopivasti siviilien ihmissuhdesotkujakin. Seuraaavaksi on otettava selvää neljännestä Åren murhasta Harhaladuilla.

 

marjakrons
Sitoutumaton Helsinki

Kirjoittaja on tietokirjailija ja vapaa toimittaja, mummi, rotissööri ja uimamaisteri, joka kertoo kokemistaan elämyksistä eikä harjoita kritiikkiä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu