Kirsikankukkien odottelua ja lukemista Tukholmassa

Muutama kirsikkapuu oli jo kukassa viime torstaina Tukholmassa.

Nyt on se aika, jolloin taas piti mennä ihailemaan Tukholman Kungsträdgårdenin kirsikankukkaloistoa.

Vaan vielä mitä. Viime torstaina oli jäätävän kylmä ja satoi. Suojaa antoi tyhjä tavaratalo NK, jossa muuten on Tukholman keskustan parhaat ilmaiset vessat.

Eivät ne kirsikankukatkaan oikein vielä kukkineet. Kyllä tukholmalaiset silti pitivät kalaasinsa ja festarinsa eilen, lauantaina.

Kelin takia en viihtynyt sen enempää kaupungilla, mutta onneksi tuli mukaan vähän luettavaa.

Jane Harper kirjoittaa ihmiskohtaloita ja jännitystä pursuavia dekkareita, jotka kertovat Australian takamaista. Nyt on vuorossa Marralee Valley ja sen viininviljely. Ulkopuoliset (Tammi 2024, suom.Maija Lehmuksenoksa, 406 s.) marssittaa kehiin joukon ihmisiä, joista lähes jokaisella on yhteyksiä vuoden takaiseen katoamiseen.

Talousrikoksiin syventynyt poliisi Aaron Falk menee paikalle, Kiewarran pikkukaupunkiin ystäviensä lapsen ristiäisiin, mutta samalla yritetään ratkaista vuoden takaista kevätmarkkinoiden mysteeriä, perheenäidin katoamista tivolialueelta. Tutkimusten rinnalla lukija saa jännittää surusilmäisen Aaronin kohtaloa. Rakkaus on häntä karttanut, mutta miten mahtaa nyt käydä? Ratkeaako mysteeri ja onnistuuko Aaron löytämään onnellisen ihmissuhteen?

Harperia lukee mielikseen, juoni on tarpeeksi monimutkainen ja mysteeri selviää vasta loppuluvuissa. Enpä olisi etukäteen arvnnut tapahtumien kulkua, eli kirja toimi.

Toisessa matkaseuralaisessani, Simona Ahrnstedtin Yön valtiattaressa, (WSOY 2024, suom. Virpi Vainikainen, 391 s.) mennään sitten alueelle, jossa itsekin olen kesätyöläisenä tepastellut, eli Tukholman keskustaan, Stureplanin yökerhoalueelle. Tietysti kirjassa seikkaillaan myös muilla hienostoalueilla kuten Djurgården tai Strandvägen, samoin minulle tuntemattomammissa lähiöissä.

Sankaritar Kate Ekberg omistaa jo alle kolmekymppisenä Tukholman trendikkäimmän yökerhon ja johtaa sitä rautaisesti, mutta henkilökuntaa hellien. Katella on pimeä puolensa menneisyydessä, joka ei jätä häntä rauhaan. Vanha nuoruusaikojen heila, entinen jalkapallosankari Ubbe aloittaa julman kiristyksen, johon Kate hakee apua pankkilainasta. Lainan myöntää tiukka pankinjohtaja Jacob Grim, jolla itselläänkin on salaisuuksia.

Romanssin kulissit ovat siis valmiina. Se etenee sitä tahtia, että välillä kyllä luuli lukevansa kirjaa Fifty Shades on Grey, tai ainakin jotain perusjorman seksiopasta. Myönteistä lämpöä fyysiseen kanssakäymiseen tuo sankarittaren kehopositiivisuus ja avoin feminismi.

Kovin suuresta dekkariasetelmasta ei ole kysymys, mutta jonkinlaisesta jännityskirjasta kuitenkin. Rehellisyyttä ja tiedostamista menestyvien ihmisten maailmaan nykyaikana tuo digimaailman armoton rooli.

 

marjakrons
Sitoutumaton Helsinki

Kirjoittaja on tietokirjailija ja vapaa toimittaja, mummi, rotissööri ja uimamaisteri, joka kertoo kokemistaan elämyksistä eikä harjoita kritiikkiä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu