Kolme bagatellia

Kolmasti uutta

Vain parasta minulle trkoittaa kolmea kirjailijaa ja kolmea näytelmää yhden illan aikana.

Tapahtumapaikkaon Helsingin kaupunginteatterin Pieni näyttämö, kirjailijat Sofi Oksanen, Elina Snicker ja Maija Vilkkumaa. Ensikertalaiohjaajna on kirjailija-ohjaaja Aino Kivi.

Sofi Oksasen Rakastan sinua jo nyt sai kantaesityksensä 2017 Wienissä ja peilaa samoja aiheita

kuin vuonna 2019 ilmestynyt romaani Koirapuisto. Elina Snickerin Itku vieraalle kertoo armeijan palveluksessa olevasta naisesta ja Maija Vilkkumaan Merisää näyttää tulevaisuuden Helsingin, jonka meri on vallannut.

Rooleissa on parasta, mitä naisnäytelmiltä voi toivoa: Riitta Havukainen, Merja Larivaara, Aurora Manninen, Vappu Nalbantoglu ja Kaisa Torkkel.

Mika Haarasen lavastus oli moni-ilmeinen ja kuhunkin epookkiin hyvin istuva. Laura Dammertin puvut noudattivat juonten henkiä.Valosuunnittelun on tehnyt William Iles, äänet Aleksi Saura. Tuula Kuittisen naamiointi on ihan paikallaan.

Ohjaajan mukaan tekstit vievät hauskoihin ja yllättäviin maailmoihin ja toisaalta syviin vesiin.Olin katsomassa esitystä yhdessä lastenpsykiatriystäväni kanssa. Meistä tuntui koko ajan, että me seitsemänkymmppiset emme kuuluneet kohderyhmään – paitsi Sofi Oksasen kohdalla. Pienoisnäytelmästä olisi voinut hyvin venyttää kokoillan esityksen. Potkua oli, draamassa oli odotettavissa kaarta ja jännitystä riitti, kuten aikaisemmin kirjassakin.

Itku vieraalle – pätkä jää kellumaan ilmaan huolimatta Riitta Havukaisen hienosta työstä,

Maija Vilkkumaan Merisää oli mitä oli – olisimme odottaneet enemmänkin nyt, kun aihe on entistä ajankohtaisempi. Vilkkumaan kaunis laulu huumasi katsojat lopussa, mutta miksi ihmeessä Vapun ja Larivaaran dueton päälle piti iskeä oikeaa nasaali-Vilkkumaata, jonka suloinen ääni kuullostaa pahimmillaan tarhalaisten riehunnalta?

Tuumimme pois lähtiessämme, että ehkä nykynuoria ei puhuttele enää kunnon näytelmät, vaan tällaiset bagatellit.

0
marjakrons
Sitoutumaton Helsinki

Kirjoittaja on tietokirjailija ja vapaa toimittaja, rotissööri ja uimamaisteri.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu