Komediavoittaja Salla Viikan Jane riehuu Jurkassa

Olen aina ihaillut Jane Fondaa. Ihan kakarana piti varkain nähdä Tytöt pitävät pitkistä pojista (1960) ja vähän myöhemmin muut kymmenet viihde-elokuvat Paukkurauta-Katista ja Barbarellaan. Aikuistuttuani tulivat Oscarin arvoiset Klute, ja Homecoming, jotka räjäyttivät Jane Fondan arvon.

Sitten oli muistelmien Tähänastinen elämäni (Otava 2005) vuoro eli voimaannuttavaa ja rehellistä itsekritiikkiä. Saman kirjan näytelmäkirjailija-graafikko Salla Viikka oli löytänyt äidiltään ja idoli kolahti heti. Teatteri Jurkassa on nimittäin alettu esittää Salla Viikan fantasianäytelmää Jane! Jane! Jane!

– Jane Fonda on älykäs, lahjakas näyttelijä, tuottaja ja bisnesnainen, lopulta tietoinen tunteistaan. Voisinpa tehdä oman arkisen elämäni yhtä tarkasti, tuumi Salla Viikka puoli tuntia ennen ensi-iltaa. Näytelmässä käydään läpi Janen elämää muistelmien pohjalta, eli myöhemmästä superkuuluisuudesta suoratoistokanavien Emmy-palkittuna Cracena tai tuoreesta syöpädiagnoosista ei puhuta eikä niille tässä mielikuvitustarinassa olisi paikkaakaan.

Juoni etenee ketterästi. Aerobic-kuningatar ja Oscar-palkittu näyttelijä (Aija Pahkala) ilmestyy näytelmän päähenkilön (Heli Hyttinen) mielikuvitusarkeen ja nostaa tyttöparan vapauteen ja toimintaan. Esityksen on ohjannut Sini Pesonen, Jurkasta tuttu myös Kikka Fan Clubin ohjaajana. Lavastuksen ja pukusuunnittelun takana on Tinja Salmi, koreografian Maija Nurmio, äänisuunnittelun Pauli Riikonen ja valot Saku Kaukiainen. Näyttämöllä nähdään vahva Jane, joka ensimmäisen näytöksen verran räyhää kuuluvasti ronskina taistelijana. Toisessa näytöksessä tulee esiin herkkä, haavoittuva ja inhimillinen nainen.

Salla Viikka voitti HKT:n komediakilpailun ja aloittaa pian kirjoitustyön.

Salla Viikka kertoo, että on tehnyt ammatinvaihdon graafikosta näytelmäkirjailijaksi myöhäisiällä. No jaa, nelikymppisenä Teatterikorkeakoulusta valmistuminen nyt ei ole ikä eikä mikään, varsinkin, kun jo ensimmäinen näytelmä Aukko voitti 2015 Lea-palkinnon vuoden parhaana näytelmänä. Viikan näytelmiä on käännetty mm. englanniksi, ranskaksi, ruotsiksi, tanskaksi ja norjaksi.

Eikä siinä vielä kaikki, voittihan hän juuri Helsingin Kaupunginteatterin komediakilpailun, johon tuli 69 ehdokasta. Viikan komediaehdotuksen työnimi on Lainaystävä, joka ehkä kertoo jo, mistä saattaisi olla kysymys. Varsinainen kirjoitustyö ei vielä ole alkanut, koska Viikalla on vielä toinen projekti kesken. Mutta heti sen jälkeen!

Entä miksi komedia? Salla itse sanoo, että tekee komediaa, koska haluaa iloita kun tekee työtään.

marjakrons
Sitoutumaton Helsinki

Kirjoittaja on tietokirjailija ja vapaa toimittaja, mummi, rotissööri ja uimamaisteri, joka kertoo kokemistaan elämyksistä eikä harjoita kritiikkiä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu