Komin Putoavat linnut kertoo tämän ajan ongelmista

Harvoin olen lähtenyt teatterista ulos ahdistuneena, pikemminkin viihtyneenä tai kiihtyneenä. Nyt ahdistus oli totta, kun olin katsomassa Kom-teatterissa Zinnie Harrisin, tuotteliaan ja palkitun brittikirjailijan näytelmää Putoavat linnut. Näytelmän tuore ensiesitys Edinburghissa oli 2022. Kom-teatteri on löytänyt helmen.

Ei, ei se ahdistukseni johtunut siitä, etteikö esitys kaikkiaan olisi ollut hieno. Kyllä 51-vuotiaan Harrisin teksti upposi syvälle, oli täyttä totta ja vielä satutti. Tässä ja nyt me olemme.

Näytelmässä ollaan keskiluokan kodeissa tukahduttavan helteisessä Helsingis

Vilma Melasniemi ja Juho Milonoff. Keskustelu alkaa makuuhuoneessa. Kuva Kom-teatteri.

sä, jossa perimmäiset kysymykset ja ihmiskuvat tulevat esiin monelle tasolle rakennetun toimivan lavastuksen (Janne Vasama) tehostamina. On luottamusta, valhetta, pettämistä, väärinymmärrystä, itsekkyyttä, narsismia, mielenterveysongelmia, salaisuuksia, pelkoja ja harhaisia toiveita. Sukupolvien välisen kuilun pohjalla häämöttävät epätoivoiset tulevaisuudennäkymät. Helle pudottaa taivaalta lintuja ja pergolan kukat ovat kuihtuneet. Hikeä pyyhkivät näyttelijät symboloivat ajan epätoivoa.

Harrisin tekstin sanoma näkyy viiden näyttelijän roolien läpi. On äitiä, isää, rakastajatarta, lapsiaikuista ja addiktoitunutta nuortamiestä. Kaikilla on oma kytköksensä juuri tähän aikaan. Samalla keskinäiset välit ovat säälittävän kipeitä ja ehkä vähän huvittaviakin. Perhe- ja ihmissuhteiden monimuotoinen dynamiikka pelaa. Näyttämöllä puhuvat, nauravat ja riehuvat Vilma Melasniemi, Juho Milonoff, Paavo Kääriäinen, Ella Mettänen ja ikisuosikkini Matleena Kuusniemi. Kun Kuusiniemi astuu toisessa näytöksessä lavalle, on kuin dramaattinen valo, vanhan liiton näyttelijyys olisi syttynyt.

Teatterikoulun korkeakouluosaston dropoutina en osaa enkä halua sanoa näyttelijöistä tämän enempää. Tiimi on hyvä ja ohjaus (Riikka Oksanen) tempossaan tehokas. Vivaldin Kesän pätkät soivat kyllä tarpeettoman lujaa, mutta se oli varmasti mietitty juttu sekin.

Kom-teatterin käsiohjelma löytyy googlettamalla. Käsiohjelma on hyvin ja huolella rakennettu. Kannattaa vilkaista sitäkin ennen live-elämystä.

 

marjakrons
Sitoutumaton Helsinki

Kirjoittaja on tietokirjailija ja vapaa toimittaja, mummi, rotissööri ja uimamaisteri, joka kertoo kokemistaan elämyksistä eikä harjoita kritiikkiä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu