Kuka onkaan Katri Helena?

Täytyy tunnustaa, ettei Katri Helenan esittämä iskelmämusiikki ole oikein koskaan sitten letkajenkan aikojen päässyt Wanhaa rouvaa sytyttämään.
Mutta ajat muuttuvat. Luin Elina Hirvosen kirjoittaman pitkän elämäntarinan Katri Helena laulaja (Johnny Kniga 2023, 406 s, liitteineen 442 s.) Sain eteeni ihan uudenlaisen Katri Helenan, erilaisen kuin naistenlehdet ja lööpit ovat vuosikymmenien mittaan tarjonneet.
Yksi syy on, että Hirvonen tosiaan kirjoittaa hyvin. Onhan moni muukin ammattikirjailija tarttunut samaan: Tervo teki Loirista uutta lööppikamaa, samoin Hotakainen Räikkösestä. Monta kärpästä yhdellä iskulla: kirjailija ansaitsee, kustantaja ansaitsee ja julkkis saa arvoisensa kirjallisen kohtelun. Hirvosen Katri Helena ei ole pelkkä sinivalkoinen ääni, vaan nainen verta, lihaa ja tunteita.
Hirvonen aloittaa kunkin luvun kertaamalla ajanjaksoon liittyviä kotimaan ja suuren maailman tapahtumia. Esimerkiksi näin: ”Oli kevät 2006. Juice Leskinen oli kuollut ja Tarja Halonen valittu presidentiksi toiselle kaudelle. Lordi oli esittänyt Ateenassa järjestetyissä Euroviisuissa kappaleen Hard Rock Hallelujah, ja Suomi oli voittanut Euroviisut ensimmäistä kertaa.” Tästä ajankuvasta Katri Helena siirtyy euroviisukonkarina omiin muistoihinsa.
Hirvonen kuvaa kiinnostavasti Katri Helenan tien itärajan Uudesta-Värtsilästä tanssilavoille monien orkesterien solistiksi, musikaalin aiheeksi ja lopulta megakonserttien ylenpalttisten ylöspanojen tähdeksi, kunnes on tullut aika hengähtää.
Hirvonen kirjoittaa, mutta Katri Helena kertoo, unelmansa, surunsa, tavoitteensa, rakkautensa ja romanssinsa kääntöpuolineen. Kuvaliitteitä on kaksi. Kuvia olisi toivonut lisää. Yhtään kuvaa en esimerkiksi nähnyt kolmannesta aviopuolisosta, tietokirjailija-professori Panu Rajalasta

Elina Hirvonen kertoo Katri Helenan elämäntarinan varjoineen ja valoineen.

, jonka kanssa Katri Helena solmi vastentahtoisesti avioliiton – ja siitäkin toinen osapuoli Katri Helenan mukaan tuntui vain poimivan julkisuuden tuomat hedelmät.
Katri Helena tietää, että 60-vuotinen ura artistina lähenee loppuaan. Mutta se ei tarkoita elämän tai tekemisen loppumista vaan elämän seuraavan vaiheen odotusta uteliaana. Henkinen tie ja usko vapauttavat. Ympärillä on lapset ja lapsenlapset ja tietysti Tommi, manageri Tommi Liimatainen, jonka kanssa harmoninen suhde on jatkunut toistakymmentä vuotta.

marjakrons
Sitoutumaton Helsinki

Kirjoittaja on tietokirjailija ja vapaa toimittaja, mummi, rotissööri ja uimamaisteri, joka kertoo kokemistaan elämyksistä eikä harjoita kritiikkiä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu