Kun Wilhelmina Johnsonista tuli Minna Canth

Minna Canthia (aik. Wilhelmina Johnson, 1844-1897) pidetään ensimmäisenä suomalaisena naiskirjailijana. Häntä on myös tutkittu ja hänestä on kirjoitettu paljon.

Lahden Kaupunginteatterissa esitetään nyt uusimman Canth-biofiktion luojan, Minna Rytisalon, yhdessä dramaturgi Heini Tolan kanssa kirjoittamaa näytelmää Rouva C.

Lavalla nähdään pelkistetty versio Rytisalon teoksesta. Nimiosassa on Mari Naumala, lehtori Canthina Teemu Palosaari. Ohjaaja on Aino Kivi. Ja mukana tietysti iso joukko muita Lahden kaupunginteatterin hyviä näyttelijöitä.

Vaikka herrasväki Canthin suhteesta tutkimusten valossa tiedetään vähän, on Rytisalo saanut kirjaansa lihaa ja verta. Sama näkyy näyttämöllä. Tarina alkaa Minnan lähdöstä opettajaseminaariin vanhempien vastustuksesta huolimatta. Se päättyy Ferdinandin poismenoon ja Minnan muuttoon kahdeksatta kertaa raskaana olevana leskenä piikansa (ponteva Laura Huhtamaa) ja lapsilaumansa kanssa takaisin Kuopioon, entiseen kotikaupunkiin.

Ferdinand ja Minna, onnelliset yhdessä. Kuva Tommi Mattila.

 

 

 

Hienosti tehty näytelmä, jossa fantasiamainen puvustuskin (Laura Dammert) on paikallaan. No, Flora-ystävättären (Miila Virtanen/Nenna Tyni) minimittainen glitterimekko ällistyttää meitä ikääntyviä, samoin piian jätesäkit ja rikkaimurit, mutta ehkä niitten tarkoitus oli keventää ja viihdyttää katsojaa?

Esityksestä oli varmasti tarkoituksella jätetty pois todellinen syy, miksi Minna keskeytti seminaarinsa. Monen tutkijan mukaan se johtui rehtori Cygnaeuksen (mainio Mikko Jurkka) lähentelyistä – Unohan oli koko ikänsä kiinnostunut naisen fysiikasta. Cygnaeus-bagatelli sopisi kyllä hyvin tähän meetoo-aikaan.

Joka tapauksessa Canthien avioliitto oli edistyksellinen, Minna teki mitä päätti ja Ferdinand antoi hänelle tilaa. Ferdinandin innostamana Minna aloitti lehtikirjoittelun, ja loppu on historiaa.

Teatterista lähtiessä jäi sama tunne kuin pari vuotta sitten Rytisalon kirjan jälkeen: tätä täytyisi saada lisää. Mikä teki Minnasta M

inna Canthin, jolle on oma liputuspäiväkin?

marjakrons
Sitoutumaton Helsinki

Kirjoittaja on tietokirjailija ja vapaa toimittaja, mummi, rotissööri ja uimamaisteri, joka kertoo kokemistaan elämyksistä eikä harjoita kritiikkiä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu