Kuusi Katariinaa mainiosti autobiografiana

Kirjailija Jenna Kostetia on syytä onnitella. Ensinnäkin hän sai kunnon apurahan Suomen Tietokirjailijoilta työskentelyyn kalevalaisten neuleiden parissa.

Toinen syy on, että Jenna Kostet on saanut aikaiseksi hauskan ja tietorikkaan teoksen Kuuden Katariinan jäljillä (Aula & CO, 2023, 307 s.) Tähän mennessä tämä turkulainen kirjailija on tehnyt jo viisi romaania. Niistä muutaman lukeneena voin harrastelijanakin sanoa, että lukeminen kannattaa aina.

Kostet on opiskellut kansatiedettä ja folkloristiikkaa Turun yliopistossa. Meriittiä Katariinoille lienee se, että Kostet jo koulutytöstä alkaen on työskennellyt Turun linnassa, milloin tiskien takana, milloin oppaana. Kostet tuntee miljöön, josta kirjoittaa. Olisipa mukavaa, jos meille tavislukijoillekin olisi tarjolla myös kuvia ja karttoja noista ajanjaksoista!

Aikaisemmin linnan kolmesta Katariinasta eli Katariina Jagellonicasta, Kaarina Hannuntyttärestä ja Kaarina Maununtyttärestä on tehnyt selvityksen Turun Linnasta tuttu C.J. Gardberg, (19262010) myöhempi Museoviraston ylijohtaja ja valtionarkeologi. Kostetkin käyttää Gardbergia lähteenä usein. Kertasin itsekin Gardbergin kirjan. Kyllä Kostetin kirja on hauskempi. Katariina-nimeäkäyttävät molemmat, sillä Kaarina ja Katariina merkitsivät keskiajalla samaa nimeä, ja onpa heillä vieläkin nimipäivä samaan aikaan, 25.11.

Kostet halusi kirjaansa mukaan Katariinoista kuusi, joitten muotokuvia hän tutki tarkkaan. Ensimmäinen heistä on Katariina Stenbock, kuningas Kustaa Vaasan viimeinen puoliso. Kostet nimittää lapsivaimoa ”mittatilausvaimoksi” elämänsä ehtoopuolella olleelle Kustaa Vaasalle. Turun linnassa hän asui nimenomaan kuningattarena, tosin vain alle vuoden verran. Toinen Katariina on Kaarina Hannuntytär, Juhana-herttuan jalkavaimo ja neljän yhteisen aviottoman lapsen äiti. Tämä Kaarina kohosi vaatepiiasta emännäksi Turun linnaan, jota hän emännöi taitavasti vuosikaudet.

Juhana-herttua, myöhemmin Ruotsin kuningas Juhana III, avioituu poliittista syistä, Puolan kuninkaan sisaren Katariina Jagellonican kanssa. Tämä Katariina toi Turun linnaan kukoistavan, mutta lyhyen renessanssiajan loiston.

Neljäs Katariina on sitten Kaarina Maununtytär. Kustaa Vaasaa seurasi kuninkaana Eerik XIV, joka kärsi mielenterveysogelmista ja hallitsi vain lyhyen aikaa. Kaarina Maununtytär pysyi hänen rinnallaan, ensin rakastajattarena, sitten jalkavaimona ja lopulta kunigattarena myös vankeudessa yhdessa aviopuolisonsa kanssa.

Katariinojen tarinoiden ainoa kuva on Sanna-Reeta Meilahden suunnittelema kansi.

 

Viides Katariinoista on Kristiina Katariina Stenbock. Ruotsin valtionhallinnossa on hänen tullessa kuvaan ehtinyt tapahtua paljon. Juhanan ja Katariina Jgellonican poika Sigismund kohoaa kuninkaaksi, mutta häneltä kaappaa vallan Kustaa Vaasan nuorin poika Kaarle, Kaarle IX. Hänen jälkeensä valtaistuimelle nousee hänen poikansa Kustaa II Adolf, jonka käskystä Turun linnaa ja Ruotsin ”itämaata” alkaa hallita kaikkien tuntema Pietari Brahe. Tämä viides Katariina on Pietari Brahen puoliso. Kuten hyvin tiedetään, Pietari Brahe teki paljon Suomen ja Turun hyväksi. Syntyi uusia kaupunkeja ja Turkuun saatiin puistokatuja, teatteria ja musiikkielämää. Viides Katariina on Katriinoista ainoa, joka myös kuolee Turun linnassa.

Kuudes Kostetin Katariinoista on sisustussunnittelija Carin Bryggman, jonka jälkeä on linnan nykyinen tyylikäs, toimiva sisustus esineistöineen.

Kostet kirjoittaa Katariinoistaan kepeästi ja eloisasti, historiaa unohtamatta. Kirjaa lukee autobiografiana ja kunnianhimoisen nuoren naisen päiväkirjana. Jenna Kostet kirjaa tarkasti, miten työ on edennyt ja mitä hän työrupeamien välillä on tehnyt. Lähdeluettelo on huolella tehty ja perusteellinen.

Olisin kaivannut kirjaan myös kuvitusta. Koko kirjoitusprosessihan lähti käyntiin Katariinojen muotokuvista (Maununtytärtä lukuun ottamatta, josta on säilynyt vain Erik XIV:n tekemä piirros). Ja koska minullakin on ollut siteitä Turkuun, olisi siis ollut mielenkiintoista nähdä, miltä Turun kaupungin asemakaavat Katariinojen aikana näyttivät. Ja kun useat kirjassa mainitut henkilöt olivat sukua toisilleen, ei olisi pahitteeksi nähdä jokunen sukupuu!

 

 

 

 

 

marjakrons
Sitoutumaton Helsinki

Kirjoittaja on tietokirjailija ja vapaa toimittaja, mummi, rotissööri ja uimamaisteri, joka kertoo kokemistaan elämyksistä eikä harjoita kritiikkiä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu