Lihansyönnin kirot teholla esiin
Paul McCartneyn kerrotaan sanoneen, että jos teurastamoissa olisi lasiseinät, jokainen olisi kasvissyöjä.
Vähän sanoja ajatuksia minulla oli jo vuosikymmeniä sitten. Jouduin nimittän nuorena taloustoimittajana Turussa tutustumaan Jalostajan tuotantolaitokseen. Meille näytettiin, miten lihapullataikina syntyi. Ruhon osia heitettiin linkoon, jossa halkaisijaltaan metrinen sekoitin jauhoi niistä lihapullataikinaa. Kun sellaisista määristä oli kysymys, raoista lihoista ja sisäelimistä levisi ympäristöön mielenkiintoinen urean tuoksu, jota työntekijät haistelivat päivästä toiseen.
Muistaakseni kirjoitin kyllä ihan nätisti lihapullista, vaikka itse en käynnin jälkeen pystynyt syömään lihaa puoleen vuoteen. Lapsilleni kyllä tein vielä nauravia nakkeja.
Samanlaisen elämyksen koin myöhemmin broileritalossa, jossa kullankeltaiset pyöreät, lähes jalattomat kerät oli ahdettu karsinaan odottelemaan teuraaksi pääsyä. Kuusiviikkoisia broilereita oli neliömetrin alueella kymmenittäin, koska kuluttajat ja kauppa tarvitsevat 80 miljoonaa kiloa broileria vuodessa. Ei tehnyt mieli kanaruokaakaan vähään aikaan.
Nämä muistot pulpahtivat mieleen, kun olin varannut viimeviikkoiselle Lahden-matkalle Pavel Tahkovuoren ja Benjamin Pitkäsen suuren suosion saavuttaneen tietokirjan Rakkaat eläimet, joita syömme (Into 2024, 303 s.)
Kirja oli juna- ja iltalukemisena. Hyvä, kun uni edes jossain vaiheessa tuli, sen verran tiukkaa tavaraa kirja pitää sisällään.
Teos esittää kiperiä kysymyksiä, joista ei ruokapöydässä parane puhua. Eläintilojen ja teurastamojen ongelmat paljastetaan. Tekijät ovat saaneet avukseen ja lähteikseen Suomen johtavia asiantuntijoita. Kriisit paljastuvat: ilmaston lämmetessä pellot kuivuvat, metsäpalot ja pandemiat lisääntyvät ja syötäväksi tarkoitetuilla eläimillä on yhä pahemmat elinolosuhteet. Eläinten syönnistä koituu mahtava hiilijalanjälki. Maailma suurin ruokahävikki syntyy, kun kasveja kierrätetään eläintn ravinnon kautta. Teoksen rakenne on erinomainen, Tahkovuori enimmäkseen kirjaa ja Pitkänen, ”vitun vegaaniksi” nimitetty kiihottaja kertoo. Lemmikkieläimet ja turkistalous jäävät, vähemmälle, mutta kyllä niitäkin sivalletaan.
Tahkovuori ja Pitkänen ovat saaneet tietonsa todellisilta asiantuntijoilta. Haastateltuja on viitisenkymmentä ja numeroituja viitteitä 338 kappaletta. Eli tietoa riittää. Koska entisenä perheenäitinä ja suurtalousalaa tunteneena päätoimittajanakin olen koko elämäni ollut kiinnostunut siitä, mitä suuhun panemme ja mitä hyvää tai pahaa siitä maailmalle koituu, ei kirja jättänyt kylmäksi.
Tahkovuori & Pitkänen ovat enimmäkseen hyväksyttyjä ympäri Suomea puhumaan kaikille tärkeistä asioista. Syödä täytyy, mutta sen voi tehdä toisinkin – lantaliejussa ahtaasti makaavan porsaan örvellys ei vain valitettavasti kuulu kotikeittiöihin. Onneksi muutosta on jo ilmassa, ainakin kouluruokailussa ja usein suurkeittiöissäkin.
Mielestäni lihaa ei kannata terveyssyistä syödä kuin hyvin harvoin, tai ei ollenkaan.
Kalaa vaikka joka päivä, kuten minäkin.
Ilmoita asiaton viesti
Kalliiksi tulee jos syö kilonkin kalaa vuorokaudessa ostettuna kaupan kalatiskiltä. Itse olenkin ryhtynyt syömään kalapuikkoja viime aikoina, että mites on Hannu, ovatko kalapuikot edistäneet terveyttäsi kuten kerrot? Ihan vaan sen takia kysyn, koska kalapuikot ovat kohtalaisen halpaa ruokaa.
Ilmoita asiaton viesti
Vuosi sitten tuli 20 kertaa sädehoitoa ja perään 6 kertaa solumyrkkyhoitoa, ja sen jälkeen minua aina peilistä katsoi kuin kalmankalpea ryppyinen vainaja.
Aloin syömään säilyketonnikalaa joka päivä, naamaan palasi terve väri ja ilme kirkastui.
Sällykkeet eivät paljon maksa.
Ilmoita asiaton viesti
Samaan aihepiiriin liittyy myös Melanie Joyn Miksi rakastamme koiria, syömme sikoja ja pukeudumme lehmiin (Oppian 2024).
Ilmoita asiaton viesti
”Paul McCartneyn kerrotaan sanoneen, että jos teurastamoissa olisi lasiseinät, jokainen olisi kasvissyöjä.”
Lienee McCartney jonkinmoinen terveyslähettiläs kun katsoo hänen langan laihaa ulkomuotoaan. Tosin hän on ollut hyvässä kunnossa ja ylipainoa ei ole hänestä ollut koskaan nähtävissä. Myös Rolling Stonesin heput olivat silmin nähden laihoja kun vielä aktiivisesti yhdessä esiintyivät.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä enemmän on kasvissyöjiä sitä enemmän riittää lihaa meille sekasyöjille. Kun syö lihaa ja kalaa sekä vihanneksia ei tule puutostauteja ja kroppa voi hyvin. Sääliksi käy niitä, jotka pakotetaan syömään yksipuolisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Pitkänen vai Peltonen?
Ilmoita asiaton viesti
Hah haa! Kuka antoikaan ihmislajille luvan lisääntyä? Levittäytyä ja vallata maa? Täyttäkää maa -käskyä totisesti on noudatettu.
Lihansyönnin ihmislaji, joka koulutietojen mukaan on sekasyöjä, on oppinut jo varhain maapallolla karjaa pitämällä ja myös syömään sitä ruokaa, mitä maatila tuottaa. Siellä on maiskutettu innoissaan teuraspäivänä, kun lihaa saa. Pienimuotoisesti.
Nyt kun ihmisiä on paljon, ruokaakin pitää tehdä paljon. Miten tämä kuvio sopii sievistelijöitten pirtaan?
Ilmoita asiaton viesti
Mitä kasvispohjaisempaa ruokaa ihmiset syövät, sen paremmin planeettamme kestää sen. Kenenkään ei ole pakko sievistellä syömällä lihaa aamusta iltaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei varmaankaan kukaan ole käskenyt syödä lihaa aamusta iltaan, paitsi kissat, jotka syövät vain lihaa.
Normaaliin ihmisen lautasmalliin on sisällytetty jo kauan kolmannes lihaa tai kalaa, kolmannes perunaa, riisiä tai pastaa, ja puolet vihanneksia. Tämä olisi hyvä saavuttaa, jos ei joka päivä, niin ainakin muutaman kerran viikossa. Pysyisi normaalipainoisena. Tosin ihmisten paino vaihtelee, jokaisen kuuluu saada olla oman laisensa. Jos liikaa (siis liikaa) puututaan ihmisen ulkoiseen olemukseen, saattaa seurata vastareaktioita.
Ilmoita asiaton viesti