Liisamaija Laaksosen taiteilijajuhlassa kunniamerkki ja komea esiintyjäkaarti
Taiteilija Liisamaija Laaksonen on nyt ritari. Taidekeskus Salmelan toiminnanjohtaja, konsuli Tuomas Hoikkala toi hänelle presidentilliset terveiset ja ojensi samalla Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan merkin. Rintaan Hoikkala ei sitä tosin uskaltanut kiinnittää, ettei taiteilijan ohut esiintymisvaate olisi revennyt!
Rintarossin Laaksonen sai 60-vuotistaiteilijajuhlassaan Mäntyharjun kirkossa sunnuntaina 3.7.2022. (Jos kuulin merkin arvon väärin, johtui se vain kirkon akustiikasta, koska paikkani oli B-katsomon piippuhyllyllä.)

Liisamaija Laaksonen on jäänyt Suomen kansan mieleen yli 60 vuotisen uransa ansiosta. Siihen mahtuu lausuntaa, näyttelemistä, televisiotyötä, filmiosia (mm. kolme Jussi-palkintoa) ja draamojen kirjoittamista. Taiteilijajuhla helteisessä kirkossa vaati
esiintyjältä melkoisesti. Mutta hievahtamatta, kyynel silmäkulmassa, kuuntelimme monille jo tutut Kantelettaren säkeet, Eino Leinot, sikermän Eeva Kilven runoja ja Raili Malmbergin Ylistyslaulun elämälle.
Liisamaija Laaksosella oli myös vahva avustajatiimi. Ihan sydämestä otti Esko Salmisen Shakespeare-monologit eli Prospero Myrskystä ja Kuningas Lear, joitten väliin mahtui vielä pari Eino Leinoa. Juhlakalun tytär, näyttelijä Katariina Kaitue oli myös mukana ja lausui mm. koskettavan sikermän Naisen elämää, eli Aale Tynnin, Arja Tiaisen ja Tommy Tabermannin runot.
Eikä musiikkipuoltakaan unohdettu. Mukana oli näyttelijä-laulaja Samuli Edelmann, Kaitueen vanha ihailija, joka esitti viisi isänsä Toni Edelmannin sävellystä. Vaikka esitykseen sisältyi vanhenemisen ja kuoleman teemoja, Matti Paatelman, Samuli Edelmannin pitkäaikaisen säestäjän, esittämät soolot toimivat piristysruiskeina. Voisin hyvin kuvitella tämän esityksen sopivan vaikka kaikkiin Suomen hoivakoteihin tai palvelutaloihin. Rahasta se on tietysti kiinni, mutta myös kulttuuritahdosta. Kaunista tämä oli ja komeaa kuultavaa.

Kaunista ja komeaa oli myös Taidekeskus Salmelassa muuten. Kymmenet nimekkään taiteilijat olivat esillä vähän liiankin tiukkaan ripustetuilla töillään bravuu
rina Marc Chagallin kuvitustyöt Vuohijärvellä. Onneksi taidekeskus on levittäytynyt jo moneen rakennukseen, että kävijä voi välillä nauttia hyvin hoidetusta maisemasta, ympäröivästä luonnosta ja veden solinasta.
Ulkotilat ovat myös laajentuneet ja Ravintola Kesäheinän taakse on rakennettu Puistonäyttämö, jossa vielä tänä kesänä kuullaan operettimusiikin helmiä, Eppu Normaalia, Merikanto-laulukilpailu, Jukka Kuoppamäen 80-vuotisjuhla, Jukka Puotila-show, Iiro Rantalan ja Lotta Kuusiston musiikin ja tekstin ilotulitus sekä Maija Vilkkumaan konsertti.
Kommentit (0)