Max Seeck: kirja vuodessa ja jännitystä riittää

Max Seeck matkalla Hollywoodiin? Kuva Marek Sabogal

Ihastuin dekkarikirjailija Max Seeckiin heti kättelyssä eli esikoisteoksen, Hammurabin enkeleiden, ilmestyttyä vuonna 2016. Sen sankari Daniel Kuisma jatkoi urotöitään vielä Mefiston kosketuksessa (2017) ja Haadeksen kutsussa (2018).

Seuraava sankari oli sukutaustaltaan salaperäinen, monitaitoinen rikosylikonstaapeli Jessica Niemi.

Kuudes Seeck kertoo teknologiateollisuudesta ja kuolemasta.

Uskollinen lukija ilmestyi 2019, Pahan verkko 2020 ja tuorein eli Kauna tänä vuonna. Seeckin käännösoikeuksia on myyty liki 40 maahan, ja Uskollisesta lukijasta on tekeillä tv-sarja Hollywoodissa. Toivottavasti se saa jatkoa kirjasarjan seuraavista osista.

Kauna kertoo siitä, miten teknologiateollisuudessa tuhansia ihmisiä työllistänyt yritysjohtaja Eliel Zetterborg löydetään raakalaismaisesti tapettuna Helsingin keskustassa sijaitsevasta arvoasunnostaan. Ennen tapetuksi tulemistaan mies on kertonut tuhansista irtisanomisista, kun yritys aikoo keskittyä pääkaupunkiseudulle, ja Kouvola jää nuolemaan näppejään (niinkuin usein todellisuudessakin, vaikkei se Kouvolalle reilua olekaan).

Huonetoverikin on lukenut Seeckinsä, ja kertoi, miten hänen työelämäaikoinaan Neles Oy, Roihupellolle levinnyt menestyksekäs yrityskokonaisuus, oli tuttu vierailu- ja konsulttikohde ja samantyyppinen kuin Seeckin kuvailema EZEM Putkisto Oy. Eli kyllä Seeck taustastaan osaa ammentaa. Neleksenhän perusti Seeckin isoisoisän, taidemaalari Eero Nelimarkan diplomi-insinööripoika Antti, jonka yhtiökumppani vuonna 1956 oli Eino Santasalo. Myöhemmin Neles siirtyi Valmetin omistukseen ja Vantaalle. Ensi vuonna se sulautuu talousuutisten mukaan Valmetiin.

Antti Nelimarkan tytär on kirjailija-taiteilija, professori Riitta Nelimarkka, Maxin äiti, jonka työt koristivat kuulemma mm. Neleksen työmaaruokalan seiniä. Riitta Nelimarkka on yhdessä taiteilijamiehensä Jaakko Seeckin kanssa kunnostanut Loviisan ydinkeskustassa sijaitsevan Bongan linnan, jossa kuulemma Max-poika sanoi jossakin haastattelussa pienempänä pelänneensä.

Mutta takaisin romaanihenkilöihin. Jessica Niemi ehti jo jättäytyä pois poliisitöistä, mutta haluaa kuitenkin keskittyä tutkimaan Zetterborgin kuolemantapausta. Niin alkaa meno ja meininki. Juonikuvio on monipolvinen ja paljastuu vasta loppua kohti mennessä. Samalla paljastetaan taas kerran, mikä Jessica on naisiaan, eli von Hellens -suvun vesa. Wikitietojen mukaan suvun kreivillinen haara on sammunut, mutta vapaaherroja riittää vielä. Tämänhetkinen päämiestä Michael von Hellensiä ei kuulemma häiritse suvun nimen käyttö, vaan hän sanoo juuri lukevansa Kjell Westötä, jonka rikinkeltaisella taivaalla seikkailevat von Knorringit. Michael epäilee, että nimi on tullut mukaan hänen runoilijapoikansa Victorin ansiosta.

Nyt siis Jessica Niemen, alias von Hellensin, seikkailuista on ilmestynyt trilogia. Kolmannen kirjan loppusivut muistuttavat sen verran cliffhangeria, että jatkoa toivottavasti vielä Jessicastankin seuraa. Tapahtumapaikkanahan voisi olla vaikka suomalainen makkaratehdas?

0
marjakrons
Sitoutumaton Helsinki

Kirjoittaja on tietokirjailija ja vapaa toimittaja, mummi, rotissööri ja uimamaisteri, joka kertoo kokemistaan elämyksistä eikä harjoita kritiikkiä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu