Megatähden rakkauskirje elämälle

Sekä Oscar-voittaja,Texasin kultapoika ja mahdollinen seuraava kuvernööriehdokas Matthew Mc Conaughey käytti koronakaranteenin viisaasti. Hän vetäytyi aavikolle ystävänsä mökille mukana 35 vuoden päiväkirjat.

Alkoi vimmattu elämän ja tarinoiden kerronta, mukana meditaatiota ja rajuja törmäilyitä. Syntyi muistelmakirja Vihreää valoa (WSOY 2021, noin 300 sivua). Nimi viittaa liikennevaloihin siinä kuin miehen elämänkatsomukseen: vihreä valo on liikettä, jossa yksilö kasvaa, keltainen valo merkitsee hidastumista ja taakseen katsomista, punainen kriisejä ja kipuja.

Kuva:WSOY

Kirjassa on paljon muistilapun kaltaisia keittiöaforismeja. Kuvat ovat omista albumeista, ja se antaa soman läheisyyden tunteen lukijalle. Hollywood-Matthewhan tunnetaan liiankin hyvin, eikä mies hänestä paljoa puhu. Vavahduttava on tietysti kuvaus Dallas Buyers Club elokuvaan valmistautumisesta, mutta koko Oscar-humun (ja muut palkitsemiset) mies kuittaa reilusti ja vaatimattomasti.

Koko kirja on Matthewin myötäsukaista esittelyä ja ajatusmaailmaa. Mutta hajuton, mauton, iloinen amerikkalainen menestystarina se ei ole. Sukulaisuussuhteet ja ystävät paljastuvat, ja tietysti myös humuelämään kuuluva törttöily kalsarikänneineen ja pössyttelyineen.

Tyttöystävien kaartikin vilahtaa ohi rasittamatta lukijaa tai romanssien kohteita. Ja onhan niitä ollut, yhteen aikaan, kymmenen vuoden ajan, McConaughey oli kysytyin ja kallein romanttisten komedioiden kuningas. Mieleen muistuu, miten Sahara-elokuvan aikaan (2005) keltainen lehdistö revitteli Matthewin ja Penelope Cruzin romanssilla, joka loppui, kun Matthew löysi baarista nykyisen vaimonsa Camila Alvesin. Pari elää ilmeisen onnellisesti kaukana Hollywoodista kolmen lapsensa kanssa itse valittua luonnonläheistä arkielämää.

McConaugheyn kirja on kuin pino nuotiotarinoita. Nyt kuvaan ovat tulleet psykologisesti haastavat, raskaat roolit, joita hän pitää tervehdyttävinä saadessaan koskettaa pimeitä puoliaan. Niihinkin rooleihin hän valmistautuu yhtä huolellisesti kuin romanttisiin komedioihin: tekstiin hän paneutuu pari kuukautta ja pitää käsikirjoitusta mukanaan jopa kirkossa ja suihkussa (laminoituina).

Seuraava vaihe – jos kuvernöörin pesti jää haaveeksi – on aloittaa itse sisältöjen tarjoaminen ja ohjaaminen. Oikea puoluekaan kun ei vielä ole löytynyt, vaan vasta harkinnassa. Joka tapauksessa mies on nyt asemassa, jossa voi tehdä ihan mitä itse haluaa.

+1
marjakrons
Sitoutumaton Helsinki

Kirjoittaja on tietokirjailija ja vapaa toimittaja, mummi, rotissööri ja uimamaisteri, joka kertoo kokemistaan elämyksistä eikä harjoita kritiikkiä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu