Mummi lukee, miehet kertovat

Karanteeniaika koettelee kirjastossakävijän hermoja. Ainakin oma hieno kirjastomme on suurimmalta osin suljettu, aulassa on muutama hylly jännitystä, viihdettä ja bestsellereitä, kaikki suurin piirtein vanhoja tuttuja. Tilatut kirjat kyllä tulevat, tosin hitaasti, mutta mitään uutuuksia on turha odottaa hyllyiltä noin vain.

Eikä penkin penkkiä ole istuttavaksi. Raajarikkona löysin yhden tuolin tuulikaapista – joka sattui vielä olemaan vapaana. Kyllä rammoille voisi muutaman tuoli kirjastoon sijoittaa ja merkitä reilusti invamerkillä.

Mutta hyviä kirjoja toki on. Tilauksistani sain viimein viime vuonna ilmestyneet Antti Tuomaisen Jäniskertoimen, Otava,  343 s. ja Tuomas Kyrön Kirjoituskonevarkaan, WSOY, 291 s.

Olisin mielelläni otsikoinut, että pojat kertovat, mutta nimittelyjen suhteen kannattaa olla varovainen. Kun pojittelin parikymmentä vuotta sitten miespuolisia, omanikäisiäni kollegoitani, nämä kantelupukit menivät valittamaan  toimitusjohtajalle – jonka tapana oli omaa naisryhmääni kyllä tytötellä. Mitä mieltä siitäkin olisi silloin pitänyt olla?

No, Tuomainen ja Kyrö ovat jo neljänkympin paremmalla puolella ja kannuksensa ansainneet moneen kertaan, joten menköön miehistä.

Heistä passaa kirjoittaa rinnakkain, jollakin laililla sielunveljiä ovat.  Tuomainen kirjoittaa sysimustan ja hauskan romaanin vakuutusmatemaatikosta, josta tulee seikkailupuiston omistaja. Hän törmää ihmisiin ja tapahtumiin, joissa ei olepaljoakaan järkeä, mutta ilmankos  kirjan teema onkin, että ”elämä ei ole lainaa, vaan maksuvälinepetos”.  Samaa riemukasta ja ronskia huumoria kirja on alusta loppuun.

Tuomas Kyröä voisi Kirjoituskonevarkaan luettuaan kuvitella Suomen Knausgårdiksi – onneksi hän kirjoittaa autofiktionsa vain lyhyemmin. Paljastaa ilot ja surut, mokat ja ylioppilaslakin kokoiset ylpeydenaiheet. Ja rytmi on koko ajan kyrömäisen letkeä ja älykäs.

PS. Olisin kyllä laittanut tähän kirjojen kansikuvatkin, mutta jostain syystä niitä ei huolittu. Kai se on niitä tekijänoikeuskysymyksiä?

0
marjakrons
Sitoutumaton Helsinki

Kirjoittaja on tietokirjailija ja vapaa toimittaja, rotissööri ja uimamaisteri.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu