Mummi luki: elämää ja erotiikkaa

Professori Jaakko Suolahden kerrotaan sanoneen, ettei historiallisen romaanin tapahtumien tarvitse olla todennäköisiä, mutta mahdollisia.
Lentävän lauseen on kuullut varmasti myös FT Riikka-Maria Rosenberg, joka on työskennellyt 1600-luvun pariisittarien parissa jo toista kymmentä vuotta.Ninon de Lenclos
Nyt on ilmestynyt Ninon, rakkauden mestari (Teos 2021, 324 s.). Se on kirjailijan itsensä mukaankin, jos jälkisanat lukee, tapahtumiltaan mahdollinen ja monet vaiheet täysin tosia myös historiantutkimuksen valossa.
Ninon de Lenclos oli 1600-luvulla Euroopan menestynein kurtisaani, jonka elämän seikkailut (1623-1705) Rosenberg kertoo elävästi. Köyhästä, alempaan aateliin kuuluneesta tyttöraasusta oli tullut aikansa miljonääri – siveettömyytensä, mutta myös älykkyytensä ja nokkeluutensa ansiosta.
Ninon ei koskaan ollut riviprostituoitu, vaan valitsi itse rakastajansa, joitten piti olla oppineita ja ylhäisiä. Neitsyytensä menetyksenkin tämä kuviteltu Ninon sai järjestettyä kahteen kertaan – eikä tietenkään ilmaiseksi.
Aikakauden siveiden aviovaimojen ei oletettu tietävän mitään vuoteen iloista, mutta toisin oli kurtisaanien laita. Menestyneimmät heistä pitivät salonkeja, joihin jonotettiin. Ninon oli rakastelun mestari, mutta todellisuudessa – tai ainakin romaanissa – rakasti tulisesti vain kerran. Sydämen ja suloisen vartalon sai markiisi de Villarceaux, jonka linnassakin Ninon asui ja vietti tavallaan perhe-elämää, vaikka naapurilinnassa asui markiisin vihitty vaimo.
Ninon kehitti myös taiteellisia taipumuksiaan, soitti luuttua ja tanssi. Mutta vaikka muut aatelisrouvat ja kurtisaanitkin kadehtivat häntä, sai hän ystäväkseen mm. Pariisissa vierailleen kuningatar Kristiinan, joka oli luopunut kruunustaan ja muuttanut Roomaan. Kahden oppineen naisen tapaaminen oli täynnä syvällistä ajatustenvaihtoa ja kunnioitusta oman sukupuolen edustajaa kohtaan. Jos suhteessa oli muutakin, sen voi kuvitella kuningatar Kristiinan repliikistä: ”Minua on liikuttanut suuresti tieto siitä…. että löytyy naisia, joiden kanssa voi keskustella älykkäästi ja viettää aikaa kuten toisen sukupuolen kanssa konsanaan.” Lukija ja Kristiina-harrastaja voi tehdä tästä omat tepposensa. Ninonillekin rakkaus oli rakkautta, jolla ei ollut sukupuolta, vaan tunne, joka ei uskonut moralisteja, ei kaihtanut vaaroja ja uhmasi säädyllisyyttä.
Rosenberg kuvailee varsin yksityiskohtaisesti Ninonin eroottista elämää, mutta mitään rouvaspornoa teos ei ole, vaan eloisa elämäntarina poikkeuksellisesta naisesta raaminaan ajan raadollinen yhteiskunta.

+1
marjakrons
Sitoutumaton Helsinki

Kirjoittaja on tietokirjailija ja vapaa toimittaja, rotissööri ja uimamaisteri.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu