Mummi luki hienon kirjan

Juhani Brander on tehnyt aikalaisromaanin.

Joskus tämän vuosituhannen alkupuolella tein osa-aikatöitä Turun Sanomien Talousliitteelle. Sen toimituspäällikkönä oli hurmaava Veli-Pekka Antila.
Lehteä toimitettiin vielä oikeassa lehtitalossa, Alvar Aallon piirtämässä rakennuksessa Turun Kauppiaskadulla. Yhtenä aamuna Veli-Pekan silmät loistivat kuin merirosvolla aartearkun äärellä: ”Marja kuule, olen löytänyt huippuhyvän kolumnistin. Tämmöinen Juhani Brander, on julkaissut ulkomaillakin ja tehnyt runoja .”
Totta, ettei Brander ole ollut Suomessa mikään bestseller-kirjailija, muta uskon, että viimeistään nyt hänestä sellainen tulee. Siltalan kustantama Silta yli vuosien on kyllä komea teos ja Branderin ensimmäinen romaani.
Siinä seurataan turkulaisen pankkiiriperheen pojan silmin 1980-luvun hulluja vuosia: rajua nousukautta ja sen jälkeistä pudotusta pankkikriiseihin, lamaan ja rahaeliitin haaksirikkoon.
Jonnyn/Jonin lapsuus ja vielä nuoruuskin olivat kultaisia ökyelämän aikoja, joista poika ei löytänyt miehen mallia. Eikä sitä oikein löytynyt myöhemminkään. Jonny kasvaa päiväkotinaperosta opiskelijapojaksi ja etsii rakkautta löytämättä sitä. Kirjan sitoo selkeästi käsiteltävään aikakauteen esimerkiksi Sputnikit ja television Metsolat. Tekstiin on myös upotettu kursiivilla painettuja kirjeitä, joiden salaisuus paljastuu kun Jonnyn tarina saa surumielisen ja tasapainoisen lopun: hän kävelee kohti Luolavuorta.
Rikasta kirjassa on Branderin käyttämä kieli ja tuoreet ilmaisut sekä sanaleikit, kuten ”Turku on rakennettu kauniiksi, mutta revitty rumaksi” tai miten ”rakkaussuhteen kliimaksi on kahden tunnin shoppailu Stockan Herkussa”.

0
marjakrons
Sitoutumaton Helsinki

Kirjoittaja on tietokirjailija ja vapaa toimittaja, rotissööri ja uimamaisteri.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu