Muskan värikäs taiteilijanura jatkuu

Sauli Miettinen on julkkiksiin erikoistunut tietokirjailija. Käsittelyssä ovat olleet mm. Marlene Dietrich, Aira Samulin, Jorma Uotinen ja Pepe Willberg. Nyt uusimpana on vuorossa koko kansan Krokotiilirokkari Muska Babitzin.

Elämäkerta kirjoitetaan yleensä vasta henkilön kuoltua, mutta Muska on kyllä kaikkea muuta kuin kuollut. Kuulen silloin tällöin naisen käheän naurun, kun satumme Töölössä samaan Alepaan. Muska on kaupan kassoilla aina hyväntuulinen eikä varmaan julkkiksena, vaan riviasiakkaana. (Eri asia tietysti olisi, jos Muska sattuisi kiukuttelemaan kassalla – Seiskaan

Muska tänään ja huomenna. Kuva Ville Juurikkala.

han siitä päätyisi oitis.)

No, riviasiakastahan tästä naisesta ei saa. Ja rokkarin ura jatkuu yhä, 70-vuotiaana.

Miettisen kirjoittamislaadun etu on, että hän tuntuu näkevän paljon vaivaa kohteittensa eteen. Miettinen syventyy Babitzinin emigranttiperheen vaiheisiin, veljien Leon, Sammyn ja Kirkan kuolemiin sekä Muskan irtiottoon tekstiilikauppiaana ja musiikkimanagerina yhdessä elämänkumppaninsa Hannu Salakan kanssa.

Miettisen Muska (Like 2022, 375 s.) kertoo Muskan taustasta ja asioista, joita ei viihdelehdistä ehkä ole osannut lukea. Hän on haastatellut melkoisen joukon ihmisiä Muskan ympäriltä. Pahaa sanaa ei kukaan sano, eikä Muskalla itsellään ole mitään hampaankolossa, mitä nyt Dannyn kanssa tuli katkaistua välit.

Muskalle superjulkisuus tuli veljien jälkeen, mutta laulajana hän ei heidän jälkeensä jäänyt. Levoton sielu vain halusi usein muutoksia niin ohjelmistoonsa kuin elämäänsäkin. Ensimmäisen albumin jälkeen koitti hiljaisempi kausi, ja kitaristina toimineen puolison kanssa perustettiin omia ohjelmatoimistoja. Niillä oli monia osoitteita ja Muskan toimenkuvakin vaihteli kahvinkeitosta siivoukseen ja laskutukseen. Keikkajärjestäjät toivat aikanaan Suomeen maailman suuria rocknimiä: John Lee Hooker, Stevie Ray Vaughan ja Motörhead. Kirjan liitteestä selviää, että Muzakan ja Rodeon esiintyjänimiä oli lähes sata, joukossa Iggy Popp, Jeff Beck, Eartha Kitt ja Ray Charles, eli eivät Muska ja Hande mitään turhia keikkajärjestäjiä olleet. Myös tyttöduo Baccara tuotiin Suomeen taloudellisesti liian kunnianhimoisesti. Yleensä taustanauhoja käyttäneet tytöt saivat taakseen kalliin, ison bändin.

 

Yhdysvalloissa asuessaan Muska ja Hande aloittivat myös Levi`s 501 farkkujen maahantuonnin ja myöhemmin muidenkin tekstiilien. Tarina ei kylläkään päättynyt kovin onnellisesti, ja niin he tulivat seitsemän Amerikan-vuoden jälkeen takaisin Suomeen. Amerikassa he kuitenkin ehtivät kuulla rockin huippunimiä livenä ja nyt tämä Suomen Janis Joplin jatkaa yhä uraa taiteilijaeläkkeen tukemana. Töölöläinen kun on, olisi mukava kuulla häntä Korjaamon Puistolavalla, johon mm. Tuomari Nurmio ja Marjo Leinonen ovat koonneet sankan ihailijajoukon.

marjakrons
Sitoutumaton Helsinki

Kirjoittaja on tietokirjailija ja vapaa toimittaja, mummi, rotissööri ja uimamaisteri, joka kertoo kokemistaan elämyksistä eikä harjoita kritiikkiä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu