Musso on Musso on Musso

Otsikon kaltaisia kirjallisia lentäviä lauseita löytyy monia Guillaume Musson juuri ilmestyneestä romaanista. Kuten Kierkegaard, joka

Guillaume MUSSO tekee noin kirjan vuodessa. Kuva kustantajan/Emanuele Scorcelletti

muistuttaa, että ”elämää voi ymmärtää vain taaksepäin, mutta sitä on elettävä eteenpäin”. ”Taide pitkä, elämä lyhyt” ehkä kulunein, mutta nasevin on pariinkin kertaan todettu ”kirjailijan tärkein ominaisuus on hyvät pakaralihakset”.

Nämä ja kymmenet muut sitaatit löytyvät Musson romaanista Kirjailijoiden salattu elämä (Siltala 2024, suom. Anna Nurminen, 264 s.) Musso on ranskalaisen kirjamyyntilistojen kultasuu, keikkunut kärjessä jo 12 vuotta ja tehnyt parikymmentä menestyskirjaa. Nyt Musso on löydetty Suomessakin, ja hänet on kustantajana napannut Siltala. Ensimmäisen Mussonsa, Tyttö ja yö, Siltala julkaisi viime syksynä. Nyt on vuorossa, uskaltaisinko sanoa, vieläkin hienompi romaani. Ja uskallanhan minä, kun en ole kriitikko.

Kirjailijoiden salatun elämän genre on sekoitus jännitystä, seikkailua, romantiikkaa, ihmissuhteita ja lopuksi Balkanin melskeitäkin. Mutta mikä nostaa Musson muitten dekkaristien tai populaarikulttuurin viihteentekijöiden yläpuolelle, on laaja teoksen kirjallinen tausta. Kirjailijoiden salatussa elämässä vilisee maailmankirjallisuuden merkkinimiä, ja sitaatit antavat luvuille omat merkityksensä. Musso kutsuukin kirjojaan hybridiromaaneiksi. Musson kieli on helppolukuista ja kepeää, mutta merkityksellistä ja salaa korkeakulttuurista kaunokirjallisuutta.

Nyt julkaistussa Mussossa nuori kirjailijanalku R. Bataille seikkailee metatekstissä etsiessään tietoja kuvitteellisesta kirjailijasta Nathan Fawlesista. Fawles on lopettanut 35-vuotiaana kolmen menestyneen romaanin jälkeen uransa, muuttanut asumaan Ranskan etelärannikon tuntumassa olevalle kuvitteelliselle Beumontin saarelle, joka melko sulkeutuneen yhteisönä muistuttaa onnelaa. Musso kuvaa saaren upeaa luontoa ja mikrotason infrastruktuuria rakkaudella. Idylli kuitenkin särkyy, kun rannalta löydetään irvokkaasti esillä oleva ruumis. Kun murhaa tutkitaan, löytyy muita mysteerejä. Musson juoni on kutkuttava ja nopeatempoinen.

En ole pitkään aikaan lukenut mitään näin innostavaa. Kohtuulliseen, yhdessä valvotussa yössä luettuun sivumäärään on saatu valikoima sopivasti erilaisia, mutta todentuntuisia ihmisiä, kohtaloita, tapahtumia ja mysteerejä.

Yhden yön lukeminen oli paha virhe, sen verran komeita elämyksiä teksti mielenkiintoisine lukuinen ja sitaatteineen tarjoaa. Eli seuraavana iltana oli aloitettava alusta, nyt hitaasti nautiskellen. Musso on Musso on Musso.

marjakrons
Sitoutumaton Helsinki

Kirjoittaja on tietokirjailija ja vapaa toimittaja, mummi, rotissööri ja uimamaisteri, joka kertoo kokemistaan elämyksistä eikä harjoita kritiikkiä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu