Naisnäkökulmaa Griffithsin dekkareissa

Olen aina ollut kiinnostunut arkeologiasta. Johtuneeko siitä, että moni läheisistäni on ammattimainen historian tuntija? Huonetoverinikin mielestä olen sitä mielenkiintoisempi, mitä vanhemmaksi tulen.

Eipä siis ihme, että olen hullaantunut brittikirjailija Elly Griffithsin Ruth Galloway-sarjaan. Arkeologiaan ja Ruthin jäljille kirjailija Griffithsin, alun perin kustannustoimittajan, johdatti arkeologiksi ryhtynyt aviopuoliso. Griffithsin sankaritar Ruth on sinkku yksinhuoltaja, joka seikkailee yhdessä poliisien kanssa luiden, kaivausten ja outojen murhien maailmassa.

Viimeisten viiden vuoden aikana Galloway-mysteerejä on suomennettu jo 11 kappaletta. Mysteerien rinnalle Elly Griffiths rakentaa aina myös hyvän ja viihdyttävän tasa-arvoromaanin. Viimeinen eli 11. Galloway ilmestyi viime viikolla. Kivikehässä (Tammi 2022, 347 s, suomennos Anna Kangasmaa) tutkitaan kolmisenkymmentä vuotta aikaisemmin tapahtunutta tytön katoamista. Ruth ja hänen salarakkaansa ja Kate-tyttärensä isä, komisario Harry Nelson paneutuvat kohtalokkaisiin tapahtumiin. Tietysti vanhan ruumisarvoituksen rinnalle saadaan tuore murha, pikkuvauvan äkkikatoaminen ja muuta päähenkilöiden elämään liittyvää draamaa.

Griffiths viittaa Kivikehässäkin Ruthin aikaisempaan elämänkaareen, mutta juuri sopivasti niin, ettei lukija häiriinny jankutuksesta. Pikkuseikat tehostavat narratiivia sopuisasti. Eli selkosuomeksi: jos aikaisemmat Gallowayt on sivuuttanut, ei hätää. Kivikehä käy kyllä vaikka ensilukemiseksi. Se on tuoreesti tätä aikaa.

Griffiths on jo siirtynyt uuteen sankariin, rikosylikonstaapeli Harbinder Kauriin, jonka urotöistä on luvassa uusi sarja. Sen ensimmäinen osa, Muukalaisen päiväkirjat (Tammi 2022, 393 s, suomennos Cristina Sandu) on tuttua Griffithsiä: älykäs, koulutettu yksinhuoltaja kipuilee ja poliisi näyttää vahvuutensa. Griffitsin kepeä kuvaustapa on entisestään jalostunut ja nykynaisen sielunmaisema avautuu. Tasa-arvo rulettaa sekin.

Tuskin Griffiths kuitenkaan arkeologi Ruth Gallowaytakaan vielä hylkää, alussa kuvaamani Kivikehä nimittäin päättyy ilmiselvään cliffhangeriin. Ainakin kustantajan ennakkotiedoissa viitteen jo uuteen Ruth Galloway -mysteeriin.

marjakrons
Sitoutumaton Helsinki

Kirjoittaja on tietokirjailija ja vapaa toimittaja, mummi, rotissööri ja uimamaisteri, joka kertoo kokemistaan elämyksistä eikä harjoita kritiikkiä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu