Oivalliset Ollikaiset

Aki ja Milla Ollikainen ovat syksyn nimiä, yhdessä ja erikseen. Yhteisnimellä A.M. Ollikainen he ovat julkaisseet rikosromaanin Kiikku (Otava 2022, 304 s.). Kirja on jatkoa viime vuonna ilmestyneelle Kontille. Komisario Paula Pihlaja on taas keskiössä ja saa tutkijaryhmäänsä sympaattiset, tehokkaat ja älykkäät alaiset, joista ei kirjoittaja pahaa sanaa pääse sanomaan. Pihlajan omassa henkilökuvassa on salaisuuksia, joista ikävin tietysti paljastetaan vasta viimeisellä sivulla. Enkä kerro, mikä se on, lukija päätelköön itse.

Juoni on selkeä ja etenee kiihtyen. Helsinkiläiseltä ulkoilualueelta löytyy naisen ruumis hirtettynä. Itsemurha on olosuhteiden takia mahdottomuus, joten tutkinta alkaa. Pian löytyy toinenkin uhri ja niin rikostutkinta muuttuu ajojahdiksi, jossa loppuratkaisu on kiven takana – sananmukaisesti, sillä kivet ja niitten päälle asetetut kiikut ovat tarinan pelimerkkejä.

…………………..

Aki Ollikainen puolestaan jatkaa hienojen romaanien kirjoittamista. Kristuksen toinen tuleminen (Siltala 2022, 158 s.) on vuoropuhelua ihmisen ja luonnon kesken. Tässäkin kirjassa ihminen on olento, joka yrittää sopeutua itseään viisaampaan luontoon.

Ollikaisen taideproosa on lyhyitä teoksia, joitten painoarvo on kova. Tästä kirjasta ei puutu mitään, eikä siihen mitään voisi lisätäkään. Kirja on tällaiselle tavislukijalle ehjä helmi.

Eletään ensimmäisen maailmansodan aattoa. Tenori Aarne Oden sairastuu tuberkuloosiin ja tiet sopraanorakkaan eli Idan kanssa eroavat. Tamino ja Pamina eivät tosielämässä eivät saa toisiaan.

Tarinassa on myös toinen puoli. Pohjoisen pikkukylän sekoileva saarnamies Kustaa uskoo Kristuksen ilmestyneen hänelle. Aarnen ja Kustaan tiet yhtyvät järjellisen käytännön kautta. Kuljetaan pohjoisen soilla ja koskissa. Luvut ovat lyhyitä. jokaisessa kirjoitetussa sanassa ja lauseessa on merkitys.

Muuan takavuosien kulttuurihenkilö on kirjoittanut minulle, siitä on oikein mustaa valkoisella, ettei minulla ole merkitystä eikä kompetenssia. No ei tietysti ole, mutta veikkaan silti Aki Ollikaisen Kristus-romaania lopullisten Finlandia-ehdokkaisen joukkoon. Yhdessä yössä luettu romaani oli pakko lukea uudelleen päivänvalossa, kirkas lause kerrallaan.

marjakrons
Sitoutumaton Helsinki

Kirjoittaja on tietokirjailija ja vapaa toimittaja, mummi, rotissööri ja uimamaisteri, joka kertoo kokemistaan elämyksistä eikä harjoita kritiikkiä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu