Ola Rapace ja pelon maantiede

Korona-aika on tyhjentänyt monen muusikon ja näyttelijän kalenterit, mutta muutamat heistä ovat keksineet, että tyhjän voi täyttää kirjoittamalla vaikka muistelmat.

Tuorein suomennos taitaa olla Jonja Rajalan kääntämä Elämäni Romeona, pakomatka 5 näytöksessä WSOY 2021, 156 s.)

Teos on jaettu Shakespearen näytelmän päähenkilöiden mukaan näytöksiin – tosin munkki Lorenzosta on tehty Laurence. Muuten henkilöiden piirteet saattavat muistuttaa kirjassa kerrotuista suuruuksista: on Paris, joka halui naida Julian, on Benvolio, joka rakastaa rauhaa ja pyrkii totuuteen, leikkiä laskeva Mercutio, riitaa haastava, ongelmia aiheuttava Tybalt ja järkähtämätön ruhtinas.

Ola Rapacen omakuva on vähintäänkin yhtä surullinen kuin Shakespearen näytelmä, vaikka oikeita kuolemia kohdalle sattuukin vain yksi, Wallander-sarjassa näytellyt, Rapacen salarakas Johanna Sällström, joka teki itsemurhan jo vuonna 2007. Rapacen esittämä poliisi Stefan Lindman taas kuoli jo alkujaksoissa luotiin – vai haluttiinko hankala mies kirjoittaa ulos? Poliisipari korvattiin toisella kaudella Nina Zanjanilla ja ah, onneksi, Sverrir Gudnasonilla. Myöhemmin, kun Wallander hiipui dementiassaan, Lindaa esitti Charlotta Jonsson.

Kansikuva: Maria Östlin

Komistuksena Ola Rapace on aina kuulunut ruotsalaisiin suuriin suosikkeihini siinä kuin Stellan Skarsgård tai Mikael Persbrandt (jonka hieno muistelmakirja ilmestyi2017). Wallanderin lisäksi Rapace on hurmannut suomalaiskatsojia mm. Farangissa, Maria Lang -dekkareissa, elokuvassa Kimpassa ja Anna Pihlissä. Englannissa ja Ranskassakin miehellä oli kysyntää, ja Pariisi oli lempikaupunki.

Nyt Rapacen sankarikuva muuttuu omin sanoin surullisemmaksi. Iso mies on elämänikänsä kuin uhmaikäinen teini ja rakkaudennälkäinen addikti. Mutta kyllä hän sanansa osaa valita. ”Ala, jolla raadamme, on jääkylmä. Mimi katoaa glamourin kimallukseen”, kirjoittaa Rapace. Mimillä tarkoitetaan Rapacen maailmanmaineeseen noussutta ex-vaimoa Noomi Rapacea.

Avioliitto kesti kymmenen rikkinäistä vuotta, johon sisältyi Olan kokaiininhuurua, yhteenottoja poliisin kanssa ja uskottomuutta. Liiton loppumetreillä pariskunta teki yhdessä vielä varsin kelvollisen Sovinto-elokuvan (myös Sikalat, Svinalängorna), joka perustuu Susanna Alakosken vavahduttavaan romaaniin. Elokuvan ohjasi Pernilla August. Elokuva sai useita palkintoja, esimerkiksi Outi Mäenpää sai sivuosastaan Guldbaggenin ja filmi oli myös Ruotsin Osacar-ehdokkaana.

Vaikeaksi Rapacen lukemisen tekee, että lapsuus-poikaikä-nuoruus -vaihe ja aikuistuminen sekoittuvat. Huumaavinta on kyllä havaita, miten hurjaa menoa oli Sam Mendesin ohjaaman Bond-elokuvan Skyfall stuntit, jotka Rapace hullunrohkeana teki itse. Kysyntää miehellä olisi ollut Ruotsin ulkopuolella, kun oman maan ovet sulkeutuivat, mutta ehkä maine ja somekohut ovat kansainvälisiä?

Kirjan mittaan Rapace tuntuu pakenevan jotain ja tekevän samalla isänmurhaa. Rahattomuus ja velat ovat leimanneet viimeisiä vuosia, jolloin Suuri Onnistuminen olisi saattanut vielä olla lähellä – mutta hautautui, kun työnteon lopetti pandemia. Mutta saapa nähdä, ehkä hänet vielä keksitään uudestaan.

+2
marjakrons
Sitoutumaton Helsinki

Kirjoittaja on tietokirjailija ja vapaa toimittaja, mummi, rotissööri ja uimamaisteri, joka kertoo kokemistaan elämyksistä eikä harjoita kritiikkiä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu