Pauliina Susi jatkaa mukavaa cosy crimea

Tuttu, arvostamani kirjakauppias (heitäkin vielä on) kehotti minua perehtymään Pauliina Suden uuteen Tuulia Raja –sarjaan, jossa on jo ilmestynyt kolme osaa: Yksityisalue (Tammi 2023, 283 s.), Sähköä ilmassa (Tammi 2023, 256 s.) ja Polttopiste (Tammi 2024, 288 s.)

Niinpä sitten syvennyin tähän Tuulia Raja -trilogiaan (vaikka varmasti Tuulia Rajan seikkailut jatkuvat pitempäänkin). Pauliina Susi on tehnyt dekkareita, Vuoden johtolanka -palkinto tuli jo vuonna 2015, joten varmasti kirjakauppiaani suositus oli paikallaan. Sarjan tekemisessä on etunsa: markkinointi tykästyy,  varmasti löytyy helpommin uskollinen lukijakunta ja kirjailija puolestaan voi syventää henkilökaartinsa sielunelämää sekä ulkoista ja sisäistä kehitystä.

Suden sarjan päähenkilö on nelikymppinen lentoemäntä Tuulia Raja, jolta menee konkurssin myötä kone, työsuhde ja asunto alta. Mutta ei hätää, uusi ura urkenee työvoimatoimiston korvausten varassa ja free lance yksityisetsivänä. Tutkimuskohdekin löytyy jo vihonviimeiseltä lennolta: upporikas vanharouva ja bisnesguru Eini Salkovaara kuolee ja olosuhteet ovat otolliset tutkimuksille. Puhdistusaineita valmistavan Puhtox Oy:n pomoa nimitetään peräti teollisuusneuvokseksi, vaikka se titteli kyllä myönnetään melkoisista ansioista. Olisi nyt tehnyt vanhasta rouvasta vaikka vain talousneuvoksen, niin olisi vaikuttanut uskottavammalta.

———————–

Täytyy kyllä sanoa, että tämä ensimmäinen Tuulia Rajan keikka, Yksityisalue, ei alkuun sykähdyttänyt meikäläistä tavislukijaa, joka ahmii dekkareita minkä kerkeää. Mutta Pauliina Susipa parantaa Tuulia Raja -saagaansa kirja kirjalta kuin sika juoksuaan. Seuraavassa osassa Sähköä ilmassa on sitä itseään: etsivänä Tuulia selvittää nyt kaverinsa eksän murhaa. Samalla selvitetään, mistä netin hämärille sivustoille on päässyt livahtamaan vanhan nuoruudenystävän eroottisia kuvia. Dekkarin ainekset ovat ilmassa niinkuin sähkökin.

Väkivaltaa, taistelukohtauksia tai muuta tiukempia jännityskirjallisuuden mausteita Susi välttää, kiitos siitä. Tuulia Rajan seikkailut Vantaa-Järvenpää-Kerava -akselilla ovat rattoisaa cosy crimea. Seniorilukijaa voi kenties hieman ärsyttää että sankaritar itse on aika pihalla yli nelikymppisenäkin uravalintojensa, rakkauselämänsä ja asumisensa suhteen, suhde äitiin on kinkkinen eikä työnantajakaan, yksityisetsivätoimiston pomo Rahkonen ole kovin suoraviivainen tuttavuus.

————————

Kati Närhi on tehnyt toisen ja kolmannen Tuulia Rajan mielenkiintoiset kannet – toivottavasti myös ensimmäisenkin.

Sarjan kolmannessa osassa ollaan keskellä pikkukaupungin rock-tapahtumaa, joka samalla on kaupunkifestivaali leikkinurkkineen ja jäätelökipsoineen. Kävelykadulla leimahtaa, ilmassa on rasismia ja kaikkien sotkujen rinnalla Tuulia saa houkuteltua stuntiksi maailmantähden, joka tuodaan festivaalirantaan komeasti vesitasolla. Susi on näppärästi sitonut palaset yhteen ja niitten joukkoon piilottanut vielä yhteiskunnallisen kontekstin. Eikä Tuulia Rajan parinkaipuu saa vieläkään täyttymystään, vaikka sivuhoitoja onkin. Eli saamme varmaan pian kuulla lisää Tuulia Rajan uroteoista.

Itse innostuin Pauliina Sudesta kirjailijana niin, että päätin tilata hänen aikaisemmat dekkarinsa kirjastosta. Onpahan kesähelteille sopivaa lukemista.

marjakrons
Sitoutumaton Helsinki

Kirjoittaja on tietokirjailija ja vapaa toimittaja, mummi, rotissööri ja uimamaisteri, joka kertoo kokemistaan elämyksistä eikä harjoita kritiikkiä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu