Perinteinen ruumiinrakenne rulettaa

Norsunpoikanen on Mma Ramotswen uusi suomennettu ongelma.

Kehopositiivisuus on nykyään kova sana. Sen parhaita esimerkkejä on tietysti Mama Ramotswe, joka pitää Botswanassa Naisten Etsivätoimisto Numero Yhtä. Precious Ramotswe kutsuu kokoaan ”perinteiseksi ruumiinrakenteeksi”, joka tarkoittanee melko muhkeaa vartaloa – ainakin siitä päätellen, miten hänen rakkaan, kuluneen pakettiautonsa jouset ovat kuskin puolelta kuluneet.

Tämän perinteisen ruumiinrakenteen ja Mma Ramotswen isä on skotlantilainen kirjailija Alexander McCall Smith, arvostettu oikeuslääketieteen ja bioetiikan asiantuntija sekä Edinburghin yliopiston kunniatohtori.

Akateemisesta taustastaan huolimatta McCall Smith kirjoittaa mukavasti jouhevalla kansankielellä ja hänen tavalliset botswanalaisensa ovat fyysisesti ja henkisesti aitoja. Johtuneeko siitä, että McCall on kotoisin Bulawayosta Botswanan Rhodesian-puoleisesta (mnyk. Zimbabwe) naapurista.

McCall Smithin kirjallinen tuotanto on laaja. Parhaiten hänet juuri tunnetaan Botswanassa tapahtuvista Mama Ramotswen seikkailuista. Kirjoja on julkaistu jo 50 maassa. Tämänkertainen seikkailu tai ainakin kertomus aiheuttaa Mamalle päänsärkyä, sillä autokorjaamon apupoika Charlie on joutunut hankkimaan takapihalleen norsunpoikasen.

Kuinka elefantti kasvatetaan (Otava 2022,suom. Outi Järvinen, 347 s.) kertoo Mma Ramotswen, hänen yhtiökumppaninsa Mma Makutsin ja apupoika Charlien toimista norsunpoikasen uhanalaisen tulevaisuuden turvaamiseksi. Varsinaisia rikoksia ei niinkään nyt ratkaista, vaikka sukulaisiksi ilmoittautuvien ihmisten taustat alkavat kiinnostaa ja ne pengotaan perin juurin etsivien ammattitaidolla.

Kuinka elefantti kasvatetaan on 21. Mma Ramotswe -kirja, mutta aika ei tule pitkäksi vieläkään. Juonihenkilöt kehittyvät, rinnalle tulee uusia tuttavuuksia eikä tarinankerronnan lumovoima haihdu mihinkään, ainakaan vielä.

marjakrons
Sitoutumaton Helsinki

Kirjoittaja on tietokirjailija ja vapaa toimittaja, mummi, rotissööri ja uimamaisteri, joka kertoo kokemistaan elämyksistä eikä harjoita kritiikkiä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu