Ritva Oksanen debytoi kuvataiteilijana

Väreistä tulikin kuvia! oli Ritvan motto oman taidenäyttelyn avajaisissa.

Teatterineuvos Ritva Oksanen, 83, on näyttelijä-laulaja, mutta sen lisäksi myös tuore kuvataiteilija.

Tai oikeastaan ei niin tuore, onhan hän pikkutytöstä asti piirtänyt. Varsinainen kipinä syttyi vuonna 1996 Päivölän kansanopistossa järjestetyllä taidekurssilla, jossa vetäjänä oli muotokuvamaalari-akvarellisti Marjukka Paunila. Paunila, arvostettu opettaja, on myös Taideteollisessa korkeakoulussa suorittanut pedagogisia opintoja, ja opettajana hän jatka yhä. Hän mm. järjestää taidekursseja Italiassa ja viimeksi Portugalissa.

Noille kursseille Ritva on lähtenyt, jos omat aikataulut ovat antaneet myöten. Kurssit ovat tiukkoja: aamuyhdeksältä ryhdytään vetäjän opastuksella maalaamaan, väliin mahtuu Paunilan luentoja mm. väriopista tai taidehistoriasta ja iltapäivällä klo 17 käydään läpi päivän aikaansaannoksia. Ritvan mielestä Paunila on mahtava opettaja:

Marjukka neuvoo, ettei tarvitse kuvata maisemaa, joka edessä aukeaa, vaan mitä maalari itse siinä näkee.

Ritva Oksanen esittelee nyt ensimmäistä kertaa taidekurssien antia julkisesti. Näyttelyn avajaisia vietettiin perjantaina 20.1. Hämeenlinnan Kaupunginteatterin lämpiössä. Näyttely on esillä 23.3. asti. Hämeenlinna tietysti siksi, että Ritva Oksanen on kuluvan talven Hämeenlinnan Kaupunginteatterissa kuningatar Elisabet I Friedrich Schillerin nelituntisesta draamasta Maria Stuart sovitetussa, lyhennetyssä versiossa Kaksi kuningatarta.

Marjukka Paunilan mielestä ihminen voi alkaa harrastaa kuvataiteita minkä ikäisenä tahansa. Ritvan akvarelleissa on luontoelämä valoineen ja varjoineen. Mukana on maisemia kotoiselta Petäjävedeltä, mutta myös hehkuvat Välimeren värit. Galleristina on toiminut taiteen monitoiminainen Päivi Rautiainen, ja tasapainoisen ripustuksen on tehnyt dramaattiselle mustalle seinälle teatterin lavastaja Juha Mäkipää. Näyttely on avoinna aina tuntia ennen teatteriesityksiä. Töitten hintahaarukka on kehystettyinä 1700 eurosta ylöspäin. Akvarellista tuli Ritvan oma laji, ”kun jäljen voi pestä pois”.

– Kun aloitin systemaattisen maalaamisen, itseluottamusta oli, muttei taitoa. Nyt tuntuu, että taitoa on jo kursseilta tullut, mutta itseluottamusta on vähemmän…

Yhtä kaikki, ennen avajaisten alkua töitä oli ehditty myydä jo kolme ja ensi kesänä Ritva pitää näyttelyn Kassu Halosen kesäparatiisissa ja taidetalossa Vaalan Manamansalossa. Silloin mukana ovar myös taiteilevat tyttäret Leenakaisa Oksanen ja Anita Oksanen. Eikä Ritva olisi Ritva, jos hän ei olisi laulanut avajaisissa myös muutaman laulun, nyt säestäjänään oivallinen hanuristi Henna-Maija Kuki, kun Ritva on joutunut luopumaan pitkäaikaisesta rakkaasta pelimannistaan Pedro Hietasesta.

 

marjakrons
Sitoutumaton Helsinki

Kirjoittaja on tietokirjailija ja vapaa toimittaja, mummi, rotissööri ja uimamaisteri, joka kertoo kokemistaan elämyksistä eikä harjoita kritiikkiä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu