Saiko Hildur haastajan?

Onkohan Hildur nyt saanut haastajan? Islantilainen Lilja Sigur<del datetime="2023-05-29T08:40:03+00:00″>dardóttir on aloittanut jännitysromaanisarjan, jossa sankarittarena on Áróra, pimeää rahaa jahtaava bad-ass -yksityisetsivä, jonka juuret ovat puoliksi Islannissa, puoliksi Brittein saarilla. Jääkylmä on aurinko (Docendo 2023, 253 s, suom. Marjakaisa Matthiasson, 253 s.) kertoo Islannin ja Reykjavikin pimeistä puolista.
Töitään Áróra tekee Euroopassa. Nyt paluu Islantiin on edessä, sillä isosisko Ísafold on kadonnut. Brittiäiti pysyttelee mieluiten mahdollisimman kaukana Islannista, mutta lähettää Áróran etsimään sisartaan. Isä oli eläessään vakuuttanut, että isokokoisemman pikkusisaren on pidettävä huolta Ísafoldista, josta äiti ei ole kuullut mitään useampaan viikkoon. Isän muisto ja isosiskon vastenmielinen poikaystävä Björn haastavat Ároran matkaan.
Matkasta tuleekin mielenkiintoinen ja raadollinen. Isosiskoa ei löydy, mutta Árora itse löytää uusia ystäviä ja heilojakin. Hupisuhde hotellikeisari Hakóniin syttyy ja samalla pengotaan Islannin lähimenneisyyden talous- ja valuuttaongelmia. Syvempi suhde on virittäytymässä Áróran ja poliisipomo Danielin välille. Soppaa hämmentää myös isosiskon tympeä kriminaalipoikaystävä Björn.
Vaikka Jääkylmä aurinko on virallisesti luettu Island Noir -sarjaan eli dekkariksi, käy se myös naisten hyvänpuoleiseksi viihderomaaniksi. Sankarittarella on sisua, älyä ja näyttävä habitus. Juoneen on punottu seksiä ylellisessä hotelliympäristössä, gourmetruokia ja -viinejä. Sankaritar hoitaa ylöspanoaan kynsien lakkaamista myöten.
Jääkylmä aurinko vasta aloittaa Áróra-sarjan ja pakottaa odottamaan seuraavaa, sillä kirja loppuu kiusallisesti kesken. Tapot jäävät osittain selvittämättä, vaikka viitteitä toki annetaan lukijaa tyydyttämään.
Otsikossa epäilin, että Hildur saa haastajan. Mutta onko asia oikeasti toisin päin? Haastaako Rämö Sigurdardóttirin? Jääkylmä aurinko ilmestyi Islannissa

Kuva kannen etuliepeestä. Suunnittelu Jussi Jääskeläinen.
2019, eli ennen Satu Rämön Hildurien ykkösosaa. Ánóran seikkailut ovat jo Islannissa jatkuneet, ja ensimmäisenkin käännösoikeudet on myyty jo 15 maahan, eli varmasti Ánóran tutkimuksille tulee nopeasti jatkoa.

marjakrons
Sitoutumaton Helsinki

Kirjoittaja on tietokirjailija ja vapaa toimittaja, mummi, rotissööri ja uimamaisteri, joka kertoo kokemistaan elämyksistä eikä harjoita kritiikkiä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu