Superego nimeltä Zlatan
– Joko olet lukenut uuden Zlatanin, kysyi osteopaattini, futisfriikki fysioterapeutti No, oli pakko tunnustaa, etten vielä ollut, vaikka jalkapallon ystävä olenkin. Edellisen toki olin ahminut, siis tämän 11 vuotta sitten ilmestyneen David Lagercranzin maanmainion kirjan Minä, Zlatan Ibrahimović ja ilahduttanut sillä urheilua seuraavia sukulaisiakin.

No, nyt piti sitten tarttua uuteen Zlatan-kirjaan, jonka nimi on ADRENALIINI,
ennenkuulumattomat tarinani (WSOY 2022, 255 s, suom. Kati Valli). Enkä pettynyt tälläkään kertaa. Haamukirjoittajana on toiminut La Gazzetta dello Sport -lehden toimittaja ja kirjailija Luigi Garlando. Mutta äänessä on kyllä ihan vain Zlatan, nyt kymmenen vuotta aikuisempana, kypsempänä ja viisaampana. Adrenaliini on se, joka saa jalkapallojumalan vielä kypsillä kymmenilläkin toimimaan. Samalla mies myöntää entistä avoimemmin omat virheensä.
Kaikkihan alkoi rakkaudesta risaiseen palloon Malmön Rosengårdin slummissa. Ja pallo ja siihen osuva saksipotku on edelleen rakastettu, eihän Zlatan ole vieläkään luopunut urastaan pelaajana. Se tarkoittaa, että kun Zlatan on Milanossa, perhe eli Helena-vaimo ja pojat Maximilian ja Vincent asuvat Tukholmassa. Kasvattajana Zlatan on, jos miehen sanaan uskoo, superluokkaa. Pojilla on tiukat somerajoitukset ja isään saa aina yhteyden. Poikiaan hän sanoo rakastavansa enemmän kuin mitään muuta maailmassa. Nyt, kun pojista on tulossa kovan tason jalkapalloilijoita, Zlatan tuntee olevansa myös heidän valmentajansa.
Zlatanin pojat pelaavat junioreina Hammarbyssa (josta Zlatan omistaa 25 prosenttia) ja Zlatan seuraa Italiassa molempien poikien treenejä Hammarbyn kentälle asennetun kameran välityksellä. Helena hoitaa kotia ja koiraa, kuskaa poikia, pyörittää arkea ja vähän miljonääri-Zlataniakin raha-asioissa. Pariskunta sijoittaa hyvässä mielessä, jos Zlatanin autokokoelmaa ei lasketa. Zlatan on ostanut Ruotsista satoja hehtaareja raivaamatonta korpea metsästysmaaksi, jossa suojellaan myös puustoa. Lisäksi hänellä on sormensa pelissä monessa hyväntekeväisyysjärjestössä.
Zlatan pelasi kaikissa nimekkäimmissä eurooppalaisissa suurseuroissa. Eli listalla ovat Ajax, Juventus, Inter Milan, FC Barcelona, AC Milan, Paris SG, Manchester United. Välillä Zlatan kävi pyrähtämässä Los Angelesissakin, kuten moni muukin Euroopassa menestynyt jalkapalloilija uransa ehtoopuolella on tehnyt. Miljonääripalloilija kertoo Beverly Hillsin luksushuvilasta, jota manageri hänelle esitteli ja valitteli vain, että talo on kalustamaton. Se ei ollut Zlatanille ongelma, huonekalujahan saa Ikeasta!

Ruotsia mies ei ole unohtanut ja esitti vuosi siten toiveen saada pelata vielä tulevissa MM-kisoissa Ruotsin joukkueessa. No, Ruotsihan ei kisoihin päässyt, joten osallistumisesta ei tarvinnut kiistellä. Eikä Zlatan puhu tulevien MM-kisojen varjopuolista: ihmisoikeuksista, orjatyövoimasta, Fifan Quatarista esittämästä kiiltokuvaversiosta tai jalkapalloon liitetystä korruptiouutisista ja huliganismista. Eli itse tulevista kisoista Zlatan ei puhu, mutta rivien välissä antaa ymmärtää, että häntä pian kiinnostaisivat joukkueenjohtajan tehtävät. Zlatan ei tahdo todistaa enää mitään, vaan inspiroida muita.
Piti ihan kysyä alussa esitellyltä futisfriikiltä osteopaatilta, mitä mieltä tästä pitää olla. Asiantuntijana hän uskoo, että johtaminen hyvinkin sopisi Zlatanille, joka aina uuden joukkueen kohdatessaan on hyvässä hengessä luotsannut pelikaverinsa uusiin saavutuksiin.
Itse olen Quatarin suhteen kahden vaiheilla. Seuratako kisoja, joiden aikaansaamiseksi on uhrattu tuhansia ihmishenkiä ja syydetty miljardisummia rahaa? Toisaalta Quatar-uutisointi tuo päivänvaloon jalkapallon pimeän puolen. Jos Zlatanin myötäsukainen itseriittoisuus kyllästyttää, lisää tietoa löytyy Hannu Aaltosen & Tapio Keskitalon teoksesta Jalkapallon musta kirja, kuningaslaji ja rahan mahti (Otava 2022, 301 s.) Mustassa kirjassa Zlatan paljastaa, miten hankalaa ja kallista on nuoren kyvyn on USA:ssa päästä mukaan lajiin, jonka konsepti ei toimi. Jos Zlatanin ADRENALIINI saa lukijan hymyilemään, Musta kirja saa lukijan ajattelemaan.
Kommentit (0)