Syksyn dekkarisatoa
Dekkareita on ilmestynyt tasaiseen tahtiin niin kesällä kuin syksyllä. Ruotsalainen Christian Unge työskentelee sisätautien ylilääkärinä Tukholman Karoliinisessa sairaalassa. Pelkkä lääkärintyö ei miehelle kuitenkaan riitä, joten hän myös kirjoittaa siitä dekkareita. Sankaritar on myös lääkäri Tekla Berg. Suomeksi Tekla järjestelee asioita kuoleman kaverina jo toisessa seikkailussaan Totuuden siemen (Tammi 2022, 501 s, suom. Anu Heino.) Ihmissuhteet, sairaalan hektinen arki ja jännityskirjallisuus yhdistetään, ennen kuin sotkuinen vyyhti alkaa selvitä. Jos pitää lääkäriromaaneista ja dekkareista, on tämä ehkä oikein hyvä yhdistelmä.
Ann Cleeves –nimi tuo hakematta mieleen resuiseen berberiinsä verhoutuneen Vera Stanhopen ja Shetlandsaarten epävirallisen matkailumainostajan, hurmaavanyrmyn komisario Jimmy Perezin. Cleevesin Lokin huuto (Karisto 2022, 350 s, suom. Annukka Kolehmainen) aloittaa uuden englantilaisen jokisatamakaupunkiin sijoittuvan dekkarisarjan. Sen sankari on Matthew Venn, jolla on mielenkiintoinen tausta uskonnollisessa yhteisössä ja kokkaava elämänkumppani. Salaisuuksia, katoamisia, kuolemia ja perheriitoja riittää. Venn kuuluu samaan sarjaan kuin Stanhope ja Perez, eli ihan perusperheessä ei arkea eletä, ja rikokset ratkaistaan älyllä enemmän kuin nyrkeillä.
Vera Vala on asunut Italiassa jo 25 vuotta ja sotkee hyvin yhteen suomalaisuutta ja italialaisuutta. Italialaisessa pelissä (WSOY 2022, 414 s.) Suomeen kytköksissä oleva oikeuspsykologian opintoja aloittava Saara Kotka joutuu keskelle monimutkaista tapahtumaketjua, jossa riittää epäluuloisia kollegoja ja epämiellyttäviä asiakkaita. Mutta kyllä nokkela Saara heidän kanssaan pärjää. Lukijaa helpottaa, jos tuntee shakkia sen verran, että ymmärtää lukujen alkuun sijoitetut kinkkiset siirrot.
Aika moni dekkarien ystävä on jo törmännyt Carin Gerhardsenin Hammarby-sarjaan. Nyt suomeksi on ilmestynyt jo sen neljäs osa Piirileikki (Minerva 2022, 277 s, suom. Maija Ylönen). Tapahtumat sattuvat Tukholman Hammarbyssä, jossa maineeltaan moitteeton perheenisä löytyy lähimetsästä kuoliaaksi ammuttuna. Niinpä rikoskomisario Conny Sjöbergille on letkeän kesäloman päätteeksi luvassa kinkkinen vyyhti selvitettäväksi. Rikostutkinnan ohella kulkee poliisien siviilielämä. Poliisilaitoksen ihmissuhteet takkuilevat taas niin, että teos päättyy cliffhangeriin, eli on odotettava uutta Hammarby-seikkailua. Ja siksikin on hyvä odottaa, kun juuri ilmestynyt Hammarby ajoittuu sekin yli kymmenen vuoden taa.
Pinossani on sokeri pohjalla eli ikioma suosikkini. Robert Thorogoodin Thamesjoen murhat (Siltala 2022, 335 s, suom. Hilkka Pekkanen). Se kertoo peribrittiläisestä kylästä Miss Marplen hengessä. Kirjan sankaritarkin on taattua marplea: 77-vuotias Judith Potts

laatii työkseen ristisanatehtäviä ja siemailee viskitilkan. Ruumiita ilmestyy, ja kun poliisi ei ota uskoakseen, Judith aloittaa tutkimukset ystäviensä kanssa. Onneksi nyt on ilmestynyt vasta sarjan ensimmäinen osa, eli Judithin urotekoja voi odottaa vielä toisen osan verran. Olisikohan luvassa taas huumoria, ystävyyttä, epäluuloja ja empatiaa? Kirjailija itse asuu Thames-joen varrella Marlowin kylässä ja rakastaa
Agatha Christietä, lisää siis on tulossa.
Kommentit (0)