Syysdekkarien valioita St.John Mandel, Dicker ja Musso

Musso, St.John Mandel ja Dicker hallitsevat hyvän jännityskirjan.

Sofi Oksasen kesälukemisiin kuului Emily St. John Mandelin talouskriisistä kertova Lasihotelli (Tammi 2023, suom. Aleksi Milonoff, 321 s.) Sofi pitää sitä loistavana romaanina (Eeva 10/2023). No niin pidin minäkin. Ja tietysti samaa mieltä ovat myös oikeat kirjallisuuskriitikot.

Lasihotellissa on tuntuma lähimenneisyyteen. Kaiken keskellä on USA:sta alkanut talouden sekamelska ja niitten takana pyramidihuijaukset. Romaanissa esiintyy iso joukko henkiöitä. He kohtaavat syrjäisessä hotellissa Vancouverinsaarella, johon pääsee vain veneellä. Henkilöt ovat sisäisesti vähän rikkonaisia, mutta myös alun tapahtumapaikka on omiaan ahdistamaan.

Baarissa työskentelee nuori ja viehättävä Vincent, johon paikan omistaja, miljrdööri (ja loppujen lopuksi pahis) Alkaitis ihastuu. Vincent pääsee mukaan rahan valtakuntaan, asuntoihin New Yorkissa ja muualla. Arvoitus on, miten parin kohtaamispäivänä hotellin lasi-ikkunaan on kirjattu uhkausviesti – jonka tekijä toki myöhemmin paljastuu. Miljardööri ja pyramidihuijari on valjastanut lähimmät työntekijänsäkin samaan petoksen karuselliin. Hyvän ja pahan rajat ylitetään sumeilematta. Vain yksi alaisista onnistuu pakenemaan ajoissa.

Vincent on kameleontti. Hän on alkuun tyhjätasku baarimikko, sitten rikkaan leskimiehen upea edustuspuoliso (joka onneksi ei ole virallisesti naimisissa miljardöörinsä kanssa eikä joudu painimaan oikeustaisteluissa), ja viimein onnellinen tarjoilija rahtilaivalla. Koko henkilökaarti – Vincent, hänen veljensä Paul, miljardööri lähimpine avustajineen, hotellin henkilökunta ja rahtilaivan miehistö seikkailee eri aikatasoilla, mutta Mandel hallitsee sen – kertaankaan ei tarvitse miettiä, että kuka-mitä-missä-milloin-miksi. Luin Lasihotellia kuin rakkauskertomusta, perhekronikkaa tai trilleriä.

———————-

Vähän samoilla linjoilla luin sveitsiläisen Joël Dickerin uusinta suomennosta. Alaska Sandersin tapaus (Tammi 2023, suom.Kira Poutanen, 655 s.)on yllätyspaluu Harry Quebertin, Dickerin esikoismenestyksen, maisemiin. Kuuluisa kirjailija Marcus Goldman joutuu syvälle menneisyyteen. Teos sijoittuu Harry Quebertin ja Baltimoren sukuhaaran tragedian väliin, eli Marcus Goldman -trilogia on näin valmis. Alaska Sadersin tapaus on koukuttava murhamysteeri, jossa pengotaan 11 vuotta vanhaa murhaa tiukassa salaisuuksien verkossa.

Dickerin kirjoja on myyty yli 15 miljoonaa kappaletta ja niitä on käännetty 40 kielelle. Suomessakin Alaska Sanders on päässyt tänä syksyä monelle suosikkilistalle. Vaikka tiiliskiviromaanissa selvitellään murhaa eli Alaska Sandersin tapausta, se on myös ihmissuhderomaani, jonka keskiössä on kuvitteellinen kirjailija omine persoonallisine vaikeuksineen. Mutkat onneksi suoristuvat, enkä ole ollenkaan varma, etteikö tässä kävisi kuin Kaurismäen filmeille: trilogiasta tulisikin neljän kappaleen sarja. Odotellaan!

—————–

Ranskan kirjamyyntitilastojen ykkönen on viimeiset kaksitoista vuotta ollut Guillaume Musso. Vasta nyt on saatu suomeksi ensimmäinen hänen jännityskirjoistaan, vuonna 2018 ilmestynyt Tyttö ja yö (Siltala 2023, suom. Anna Nurminen, 354 s.) Kustantaja toteaa takakannella, että ”Ranskan myydyimmän kirjailijan trillerissä Hitchcock kohtaa Twin Peaksin.” Ihan hyvin sanottu.

Musson kirjailijuudessa a ja o on viihde. Hän sanoo kirjoittavansa hybridiromaaneja. Eli mukana on dekkaria, rakkautta ja romantiikkaa sekä ihmissuhdekiemuroita. Tyttö ja yö –romaanissa Amerikassa asuva kirjailija palaa kotiseudulleen Ranskan Rivieralle luokkakokoukseen maalauksellisiin maisemiin, jossa salaisuudet vähitellen paljastuvat. Yllätykset ja ysärinostalgia rulettavat. Juoni mutkittelee, muttei kaltaiselleni tavislukijalle liikaa. Viihteen kauttakin voi paljasta yhteiskunnallisia ilmiöitä ja ongelmia, kuten Musso. Lisää Mussoa on vielä tulossa muutaman vuoden sisällä. Lisäksi on luvassa elokuvia ja tv-sarja.

 

marjakrons
Sitoutumaton Helsinki

Kirjoittaja on tietokirjailija ja vapaa toimittaja, mummi, rotissööri ja uimamaisteri, joka kertoo kokemistaan elämyksistä eikä harjoita kritiikkiä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu