Teos panostaa myös lastenkirjoihin

Lauantain valtalehti esitteli parin kokosivun verran syksyn kirjoja lapsille ja nuorille. Jostain syystä oli unohdettu kaksi Kustannusosakeyhtiö Teoksen hienoa lapsille ja nuorille suunnattua kirjaa, joista mummikin nauttii.
Tomi Kontion kirjoittama, Elina Warstan kuvittama Isäni on hipsteri (Teos 2022, 112 s.) kertoo Nuutista ja hänen isästään. Pojalle selviää kirjan mittaan, mitä hipsteri tarkoittaa, mutta myös paljon muutakin: esimerkiksi ystävyyden ja huolenpidon merkitys. Huumori on hellyyttävää ja isän polkupyöräkin pääsee kunniaan. Eikä Kallio tai Nuutin koulu rehtoreineen ole mitään pelkojen paikkoja, vaan kodin lämpimän ympäristön jatkeita.
Leena Virtanen ja Sanna Pelliccioni jatkavat sarjaansa suomalaisista supernaisista. Paraske! (Teos 2022, 33 s.) kertoo Larin Paraskesta, joka oli Suomen kuuluisimpia runolaulajia. Häneltä on talletettu yli 32.000 säettä ja niistä kauneimpia on esitelty myös kirjassa. Osan runoistaan Larin Paraske sai perintönä, osan sepitti itse mestarillisesti. Kirjassa kerrotaan, miten Paraske pani parastaan suomalaisille runolaulujen keräilijöille, eikä hänelle turhaan – yhtenä harvoista naisista – ole pystytetty patsasta Helsingin Töölönlahdelle. Kirjassa kerrotaan myös suppeasti ja hauskasti Parasken elämäkerta: ilot, surut ja säkenöivät säkeet. Maaorjien tyttärestä Inkerinmaalla tuli Helsingin herrojen ja sivistyneistön idoli, joka loppujen lopuksi sai elämäntyöstään vain vaatimattoman eläkkeen.
Kumpaankin kirjaan voi myös vanhempi tai isovanhempi syventyä. Kontion kirja osuu Kalliota vieroksuvien suoneen – siis kuvaannollisesti. Parasken elämänkohtalossa lukijan yleissivistys karttuu tai ainakin tulee kerratuksi. Molemmissa kirjoissa iskee sydämeen viisaus ja niitten visuaalinen anti on rikasta.
Kommentit (0)