Thomas Hampson lauloi vapaudesta Turussa

Tässä on pitkin kesää tullut seurattua baritonien työskentelyä livenä. Kapsäkissä Baritonit hautoivat kostoa musikaaleja hallitseville tenoreille ja Priscillassa baritoni Clarissa Jäärni esiintyi Bernadettena. Just just.

Oman baritonikesäni kruunasi mestaribaritoni, Mr. Met Mastersinger, Thomas Hampson, jolla on 80 roolin oopperarepertuaari ja äänitteitäkin yli 170. Hampson piti Turussa lauluillan Songs of America. Säestäjänä toimi pianisti-kapellimestari Vlad Iftinca.

Sain konserttiseuraksi muinoisen luokkatoverini Hanna Orblinin (kyllä, näyttelijä Cecile Orblinin äiti). Hanna on nimekästä musiikkisukua: isä Lauri Lehtinen oli tunnettu musiikkimies Turussa, Opettajakorkeakoulun rehtori ja musiikin didaktikko, Hannan veli,

Musiikki-Marjatan järjestämän backstage-tilaisuuden kuvasta Hampsonin ja Iftingan rinnalta puuttuu Suomen Mr. Baritonientuntija Pekka Hako, joka moderoi tilaisuuden tyylillä.

musiikin tohtorismies Ilari Lehtinen taas huilisti-kapellimestari, ja molemmat sisaret Mervi ja Laura viulisteja mm. Turun Kaupunginorkesterissa. Ei siis ihme, että Hanna tunsi konserttipaikan backstageineen, Turun Konserttitalon, kuin omat taskunsa, kun oli pienestä pitäen siellä pyörinyt.

Niinpä me molemmat musiikin rakastajat olimme haltioituneita Hampsonin lauluillasta, etenkin kun kuuli jotain harvinaista ja hyvää. Antti Häyrynen oli laatinut mainion käsiohjelman, johon oli painettu myös esitettyjen laulujen sanat.

Lauluillan teema oli Vapaus, ja alkuun Hampsonin listalla olivat mm. Mahler, Charles Ives ja Kurt Weill.

Ensimmäisellä puoliajalla yleisö istui hämärässä, eikä ohjelmatekstistä saanut tolkkua, mutta tilanne parani, kun toiselle puoliajalle saliin jätettiin valoa, ja monelle tuntemattomien laulujen sanoja saattoi seurata. Hampson rupatteli myös laulujen välissä laveasti ja pitkät pätkät amerikkalaisista originaalisäveltäjistä ja -lyyrikoista. Nyt selvisi mm. keitä olivat Harry Thacker Burleigh, Arthur Farwell, Michael Dogerthy, Margaret Bonds tai Jean Berger. Uudestaan kiitos hienosti toimitetulle käsiohjelmalle!

Ensimmäiseksi encore-kappaleekseen Hampson oli valinnut John Lennonin Imaginen, jota oli kyllä ihan pakko hyräillä hiljaa mukana. Hampson muistutti myös, että amerikkalaisia lauluntekijöitä on nykyäänkin paljon Stingiä unohtamatta.

marjakrons
Sitoutumaton Helsinki

Kirjoittaja on tietokirjailija ja vapaa toimittaja, mummi, rotissööri ja uimamaisteri, joka kertoo kokemistaan elämyksistä eikä harjoita kritiikkiä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu