S-pankkilaiset pulassa
En tiedä, mikä olisi sopiva paikka tälle puheenvuorolle, mutta työnnänpä tänne vapaa-aikaan. Vapaa-aikana nyt ainakin kaupoissa käydään ja ostoksia tehdään.
Äsken törmäsin Ilta-Sanomien uutiseen S-Pankin asiakkaat olivat pulassa – kortilla maksaminen ei onnistunut pariin tuntiin.
Luettuani tuon totesin, jotta hyvä. Tai no, ei sittenkään mikään hyvä, mutta sain ainakin vastauksen siihen, miksi s-korttini ei ehtoopäivällä toiminut.
Olin puoli viiden jälkeen ostamassa jääkaappipakastinta. Kun tuli maksamisen aika, niin pankkikortti ei toiminutkaan. Rahaa tilillä piti olla, mutta eipäs vaan suostunut antamaan. Hetken jo luulin, että tili on tyhjä, että olen unohtanut siihen euroja työntää, mutta ei, ei se tyhjänä ollut, kun kotona pankkiyhteyden avasin.
Nooh, kaapin oston kanssa ei hämminkiä. Lupasin mennä huomenna maksamaan toisella kortilla ja sit mennä Prismaan, jotta tarkistavat missä vika. Olisiko kortti rikkoontunut (eilen viimeks työnsin sitä bensa-automaattiin) tai mitä muka olisi tapahtunut?
Olen pitänyt laukussani vain yhtä pankkikorttia ja tarkoituksella yrittänyt pitää euromäärän sellaisena, että jos kortti minulta ryöstettäisiin (reissaan aika paljon), niin ei varas siitä kovin kauaa aikaa nauttisi. Mutta jos tällaista alkaa sattumaan kuin mitä tänäänkin, että maksaminen ei onnistuisikaan, niin onko tässä nyt huomisesta lähtien otettava toinenkin kortti "käsveskaan"? Kaiken varalle!
Siitä se vasta vekslaamista tulee, jos kahta pankkikorttia laukussaan joutuu pitämään. Meinaan vaan, että niitä on sitten myös muistettava silloin tällöin tarkistaakin. Että euroja on. Ei kuitenkaan niin paljon, että rosvot mellastaisivat, jos kortit käsiinsä saisivat.
"VoiVoi tätä mailman menoo, ku mihinkä ei ol enä luottamist!"
Älä suotta S-pankkia moiti. Noita sattuu ihan kaikissa pankeissa. Minulla on Nordeassa päätili ja monesti olen joutunut pankkiani manaamaan. Kun alkaa tarkastella uutisia enemmän, huomaa, että noita ongelmia on pankissa kuin pankissa.
Kuulin jostakin, että nykyisin kaikki pankkisiirrot pitää kierrättää EU:n kautta. Eli jos tahdot siirtää rahaa Nordeasta vaikkapa S-pankkiin, tietoliikenne menee jonkin muun maan kautta.
Näin olen kuullut, mutta en nyt jaksa googlata asiaa sen enempää.
Ilmoita asiaton viesti
JuuEi, en S -pankkia erityisemmin moiti, mutta ajattelin, että tulkoot nyt julki miten voi käydä, jos tuollaista tapahtuu. Maksaminenhan tyssää justiinsa siihen. Ja voivoi, jos olis ostos/ostokset mukaansa heti saatava, niin eihän niitä sit saisikaan.
Minulle ei tähän mennessä elämääni ole mitään vastaavaa sattunut. Se on jo saavutus meikämamman ikäiselle. Mutta: kyllä se on nyt jatkossa nöyrästi otettava käsilaukkuun toinenkin pankkikortti. Sniff! Ja irtorahaakin!
Ilmoita asiaton viesti
Minä olen ihan tietoisesti ottanut Visa Elektronin ja S-Pankista varaavan debit-kortin.
Olen niin tohelo, että voisin ylittää tilini normaalilla pankkikortilla. Muutaman kerran sitä on Nordean palvelut olleet sekaisin, eikä rahat ole tulleet tilille sovittuna aikana. Siinä sitä sitten ihmetellään, kun nälkä kurnii mahassa, eikä kortti toimi:(
Ilmoita asiaton viesti
Helpompaa kuin kahden kortin kanssa pulaaminen on pitää lompsassa vaikka satanen rahaa. Sillä maksaa lähes kaikki normiostokset. Suurperheellisillä summan voi tuplata.
Ilmoita asiaton viesti
Pitää paikkaansa. Kyllä minulla aina irtorahaa kukkarossa on. On sen verran, että ruokaostokseni kassalta ulos saisin. Eilen vaan oli vähän isompi ostos, ei edes kauppakassiin mahtuva. Ostin jääkaappipakastimen.
Ilmoita asiaton viesti
Kiva ja aiheellinen kirjoitus. Pankkien toiminnan ja korttien tulisi olla aina toimintakuntoisia.
Ilmoita asiaton viesti
Toimintakuntoisia. Kyllä kiitos.
Onneks en ollut ulkomailla ja siellä jollain kaupan kassalla! Siihen viel lisukkeena piiitkä jono perässäni. Olis ollut pikkusen noloa!
Ilmoita asiaton viesti
Liikepankkia ei Suomessa enää ole, vain sivukonttoreita ja kaupasta on tullut pankki. Miksi oletetaan, että kaiken pitäisi sujua?
Ilmoita asiaton viesti
Muistan, kun aikoinaan ihmettelin S-Pankin tuloa. Nyt kun pankkikonttorit alkavat maaseudulla olla muistoja vain, niin moni tykkää, että ”pare pankki Risman kyljes ku ei olis pankkii ollenka!”
Ilmoita asiaton viesti
Eilen Nordean ihmisen kanssa juttelin. Ensin chatissa ja sitten jo soitti minulle. Kerron siitä omassa blogissa tarkemmin ihan pian miksi näin kävi.
Virkailija suositteli useampaa korttia, jos yksi ei toimi niin pitää olla toinenkin. No onhan minulla jo ollut, mutta Nordea olisi suositellut omaansa toiseksi, vaikka onkin jo yksi sieltä. Toki suositteli myös laajaa yhdistelmää, jossa on lähimaksaminen, K-kaupan ostokset jne. En ottanut, vaikka luottokortin olisin saanut prosentin halvemmalla korolla kuin aiempi. En juurikaan halua luottokorttia käyttää ellei ole ihan pakko. Oli tuohikortti, jonka peruutimme puhelun aikana, koska en sitä ole käyttänyt kuin kerran astianpesukoneen ostoon.
Ilmoita asiaton viesti
En minäkään noista korteista tykkää. Tarkoituksella olen laukussani pitänyt vain yhtä ja siinä sit vain sen verran rahaa, että varas (jos minut ryöstettäisiin) ei minusta kovin paljon hyötyisi. Ainakin ulkomailla liikkuessa joutuu olemaan tarkkana, miten käsilaukkuaan pitelee.
Ilmoita asiaton viesti
Oli sama kokemus, minulla toinenkin kortti. Kassalle jäi ostoksia ihmisiltä joilla ei ollut muuta maksutapaa kuin S kortti. Tosi hankala tilanne!
Ilmoita asiaton viesti
Siinä vaiheessa, kun mun maksaminen eilen epäonnistui, niin en tiennyt, ei tietenkään tämä liikekään, jossa asioin, että hei, täällä on nyt Sun pankissas katkos. Tosi kurja tilanne, jos kohdalle osuu. Sitähän luulee ihan ensteks, että tili on tyhjä!
Ilmoita asiaton viesti
Raha on sopimusvarainen asia, paitsi oravannahka. Toki korttiraha on helpompi hävittää, kun ei jää seteleitäkään todisteeksi, mutta eihän se setelin arvon nollaaminenkaan ole mikään mahdoton asia. Seteliin ei ehkä tule toimintahäiriötä niin kuin korttijärjestelmään, mutta voihan se kassan setelintunnistin mennä rikki?
Ajatukseni nyt karkasivat vähän kauemmaksi, mutta … Jokatapauksessa olemme pankkien kanssa niin naimisissa, että täysero on vaikeaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ja uusi teknologia meitä vie tuntemattomaan ja yllätyksiin: http://ilgron11.puheenvuoro.uusisuomi.fi/240851-mu…
Ilmoita asiaton viesti
Oli toki se oravannahankin arvo rahana sopimuksenvarainen, vaikka sillä oli esineenä todellista käyttöarvoakin.
Ehkä jonain päivänä huomataan, että oravannahka-aikakausi meni jo ja siirrytään IT:n mahdollistamaan transaktoiden suoraan kirjaamiseen. Pankitkin jäävät silloin välistävetäjinä pois.
Ilmoita asiaton viesti
Kommenttiin 20: Itselläni on ollut vanhana pankkilaisena käsitys, että pankki hoitaa ihmisten raha-asioita ja sillä on myös laitteet ja koneet näitä nykyisiäkin pankkitoimintoja varten. Maksunvälitys, lainat, palkkapankki, sijoitukset – vaikka ne hoidetaan koneella, jonkun pitää omistaa koneet.
Raha käsitteenä ja sopimusvälineenä toimii edelleen, mutta käsittääkseni siihen tarvitaan se infra laitteistoineen, mikä siihen on rakennettu. Lisäksi asialle omistautuneet työntekijät ovat tärkeä luottamustekijä.
Miten raha-asiat hoituvat ilman pankkeja, pankkien poistajat ehkä tietävät – kertokaa toki.
Ilmoita asiaton viesti
Tällä viikolla menin ostamaan Tammiston XXL:stä lenkkikenkiä. Olin varannut käteistä kenkien summan. Jonot ovat yleensä melko pitkät ja pari kolme palvelevaa kassaa, joista kulloinkin vapautuvalle huudetaan seuraava asiakas.
Kassalle päästyäni tarjoan käteissummaa, mutta asiakaspalvelija toteaa, että valitettavasti tällä kassalla emme ota käteistä. Vain kortit käyvät.
Ehkä yksi kassoista olisi kelpuuttanut myös käteisen, mutta missään ei semmoista infoa ollut, että ’käteisellä maksavia asiakkaita palvellaan kassalla x’! Eikä minua palvellut moista ilmaissut, vaikka vilkaisikin enteellisesti toisen kassan suuntaan.
Katsoin yhä pidentyvää jonon päätä ja otin riskin. Kaivoin kortin
kukkarostani ja toivoin, että kate riittää. Tällä kertaa riitti.
Mutta yllättynyt olin. Käteinenkään ei ole enää ’varmaa’ valuutta. Korttipeliksi on maailmanmeno ajautunut.
Ilmoita asiaton viesti
Siis: ”mihinkä ei ol enä luottamist!”
Ilmoita asiaton viesti
Korttipelistä minäkin olen kassoilla jotain vitsiä vääntänyt jo vuosia tilanteissa kun oikea kortti ei meinaa löytyä lompsan lokeroiden kymmenien joukosta. En käytä yleensä enää käteistä, täytyy erikseen muistaa varautua jos käy torilla tai myyjäisissä tms. Mutta joskus taas tuntuu kun naputtelee jonkun parin euron ostoksen maksupäättäseen, että kassa paheksuu. Jossain vaiheessa ainakin kauppias joutui maksamaan pankille jokaisesta korttimaksusta. En tiedä nykyistä käytäntöä kun kaikki muuttuu niin nopeasti,ettei perässä pysy.
Ilmoita asiaton viesti
Semmoinen muistikuva, että entisvanhaan olisi ollut rikollista, jos liike ei hyväksy maan virallista valuuttaa. Miten lie nyt? Voiko em. lain kiertää sillä, että kellarissa on yksi kassa seteleitä vastaanottamassa klo 8-9 maanantaisin? Vai olisiko tuo laki jo muuttunut?
Ilmoita asiaton viesti
Minä yritin jokin aika sitten hakea nettipankkitunnukset S-pankkiin, mutta vanhentunut passi ei kelvannut henkilöllisyyden varmistamiseen, ei kuvallinen kelakorttikaan.
Tuntuu vähän turhalta hankkia uutta passia kun ei vielä ole mitään matkasuunnitelmia ja sehän on vain viisi vuotta nykyisin voimassa.
Rupesin ajattelemaan jotain matkaa itärajan taakse jotta passi tulisi käyttöön.
Ilmoita asiaton viesti
Miehän ajan pitkiä matkoja tuola lapissa ja kerran tuli hätä pankkikortin kans ja siksi mullon nyt kaks korttia, S-pankki ja OP ja sitte vielä tuo huolehtiminen, että kummassaki vähän rahhaa, eikä tosiaan yhtään ylimäärästä, jos sattuvat joutumhaan väähriin kässiin.
Mihinkkään ei luottamista, hyvin sanot!
Ilmoita asiaton viesti
Sitä samaa on nyt meikäläisenkin tehtävä. Ei enää yhden kortin varaan. Kaks korttia kassiin. Niihin rahaa sen verran, mitä luulee tarvitsevansa. Voisis sit ainakin itseensä luottaa!!
Ilmoita asiaton viesti
USA:ssa et voi vuokrata autoa tai mennä kunnolliseen hotelliin käteisellä, koska käteistä on vain rosvoilla. Rehellisillä on monta luottokorttia.
Ilmoita asiaton viesti
Elämänarvot eri kulttuureissa voi olla hieman eri järjestyksessä. Suomessa rehellisyyttä (onneksi) arvostetaan, mutta joka maassa ja kulttuurissa ei ehkä samalla tavalla. USAssa arvostettua on saavuttaa unelmia, joita yleensä tiedetään saavutettavan rahalla. Se miten luottokortteja ihminen saa haltuunsa, on varmaan kulttuurisidonnaista, kuten joka paikassa arvostus ihmisenä.
Ilmoita asiaton viesti
Siitä taitaa olla melko tarkkaan jo 20 vuotta, kun New Yorkissa oli Garry Kasparovin ja Deep Bluen shakkiottelu. IBM oli maksanut matkani ja hotellini, mutta silti oli melkoisen vaikeaa kirjautua sisään hotelliin ilman luottokorttia. Paljon soittelivat. Times squaren laidalla joku Doubletree ja minulla 16. kerros.
Oli minulla pankkikortti. Jo 80-luvulla pankki käytännössä pakotti sellaisen jokaiselle, joka oli ottanut opintolainan. Luottokortti sen lisäksi olisi tuntunut vain turhalta vaaralta samaan tapaan kuin Marjatta perustelee.
Ilmoita asiaton viesti