Mitä mieltä muraaleista?
Facebookissa on ryhmässä Salon seudun puskaradio nostettu esiin Helsingin Sanomissa julkaistu Paula Holmilan kolumni: Huonot muraalit ovat visuaalista saastetta, joka pilaa kaupunkikuvaa. Erityisesti esille on nostettu Salon kaupunki.
Kovin on kummallista tietoa, jota kolumnin kirjoittaja esille nostaa ja oikein piti, melkein suurennuslasilla tarkistaa, mikä mahtaa olla kirjoittajan ammatti, työ, tehtävä tai tausta. Näyttää olevan arkkitehtuuritoimittaja.
Joku puskaradiolaisista oli kommentteihin (niitähän siihen sitten tietysti paukahti vino pino, siis paljon) esille nostanut toimittajan facebook -sivuston (julkinen sivu) ja sieltä paljastuu lisää kummallisuuksia. Toimittaja Holmila antaa ymmärtää, että hän oli soittanut monille salolaisille virkamiehille, eikä kukaan tuntunut tietävän, miten muraalit Saloon ilmestyivät.
En voi ymmärtää, miten tuollainen väite on edes mahdollista.
Tuskin tässä maassa on enää yhtään kuntaa tai kaupunkia, joilla ei olisi nettisivustoja. Googlettamallahan ne löytyy. Helposti myös eri toimialat.
Toimittaja ei ilmeisestikään ollut löytänyt, oliko hakenutkaan, näitä sivustoja: Päätöksenteko ja organisaatio ja edelleen Organisaatiokaavio ja jos kerta arkkitehtuurialan ihmisiä on, niin luulisi, että kaupunkikehityksen sivuille hän nyt ensimmäiseksi olisi suunnistanut. Ja on siellä lautakuntalaistenkin nimet, puhelinnumeroineen kaikkineen!
Toimittajat tekevät työtään, jotta lehtien lukijoilla olisi jotain luettavaa, ihmeteltävääkin, mutta tämä HS – kolumni on kyllä omanlaisensa muraali-moraali -sohaisu. Tai no, ehkä tuolla kirjoituksella kaupunkimme saa ilmaista mainosta ja se tuo Turisteja Salo -cityyn. Siis tervetuloa meille!
..
Muuten: Ei salolaisia muraaleja kaupungin rahoilla hankittu. Salossa muraalien ”isukki” on valtuutettu Jarkko Anttila. Salon seinämaalaukset ovat olleet osa valtakunnallista Upea18-taidefestivaalia.
Lisää niitä saisi olla. Minun mielestäni!
https://www.sss.fi/2018/09/videot-salo-saa-kaksi-u…
https://www.sss.fi/2018/09/poliisikin-tykkaa-polii…
https://yle.fi/uutiset/3-10392679
https://www.kiinteistolehti.fi/salon-poliisiaseman…
Ilmoita asiaton viesti
Asiaan mitenkään perehtymättä ja sen enempää ajattelematta: luulisi että se on kunkin kunnan julkisivulautakunnan asia, ja viime kädessä ko. taloyhtiön.
Ilmoita asiaton viesti
Valtuusto hyväksyy rakennusjärjestyksen. Julkisivu voidaan muuttaa toimenpideluvalla.
Ilmoita asiaton viesti
Minä mikään asiantuntija ole, mutta minusta samalla mallilla tehtyjen betonikerrostalojen päädyissä erilaiset ulkoseinämaalaukset saattaisivat helpottaa suunnistusta kotiin tai kylään.
Tämä perustelu ei toimi Salon siiloon, koska sehän on ollut ympäristön rakennuksista poikkeava jo valmiiksi.
Mitä kolumniin tulee, niin siinä vähän tuoksahti sellainen asiantuntijuuskorostus. Kyllä taloyhtiö tai rakennuksen omistaja osaa päättää, mikä maalaus sopii rakennukseensa. Harvahan haluaa tehdä rakennuksestaan karkotinta.
Ilmoita asiaton viesti
No sama tuli mieleen. Että asiantuntijuuskorostusta oli.
Prosenttitaidetta HS -kolumnisti tuntuu arvostavan. Viime vuonna siihen täällä joku yritti taas rahaa esittää, siis talousarvioon 2019, mutta onneks se ei mennyt läpi.
Katsellaan nyt näitä jo hankittuja vaan, esim. tätä Salon lukion pihalla: H.C. Bergin teos Muodon illuusio (2016) http://www.salonlukio.fi/index.php/esittely.
Minun mielestäni Salossa on ihan hienot muraalit. Eikä niitä rahoitettu kaupungin kukkarosta.
Ilmoita asiaton viesti
Muraalit sisältävät huonoja ja hyviä, kunkin oman mieltymyksen ja maun mukaan. Silti jokainen muraali on parempi, kuin ei ideaa muraalista lainkaan. Ei kaikkiin seiniin tarvita muraalia, mutta kyllä muraali on ihana lisä kaupunkikuvaan.
Harmittaa vain, että ulkomaalaiset saavat suurimman osan Suomen muraaleista, kyllä meillä olisi syytä tukea kotimaisia taiteilijoita, antamalla heille muraaliurakoita.
Ilmoita asiaton viesti
Toteat, että ulkomaalaiset saavat suurimman osan Suomen muraaleista. Voisko olla niin, että taiteilijoita kyllä löytyy, mutta ei sellaisia, jotka korkeille seinille noin vaan ”kiipeilevät”. Tai no, onhan heillä nosturi, mutta silti. Ja kyllä ihmeellinen pää täytyy ihmisellä olla, että osaa järkevän näköistä kuvaa isoon pintaan maalata.
Tätä seinää http://www.upeart.com/upea/upea17millo/, katselin maanantai-iltana Jyväskylässä hotellin ikkunasta.
Ilmoita asiaton viesti
Tällaisia Tampereella
https://www.aamulehti.fi/a/200401991
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Seija.
Toinen linkki kertoo vielä enemmän: https://www.aamulehti.fi/a/200415087
Valtava taideteos ihastuttaa kerrostalon päädyssä Tampereella – ”Maksaa saman verran kuin seinän maalauttaminen yksiväriseksi” Tekstissä todetaan, että ”Seinänkokoinen muraali on niin sanottua elinkaaritaidetta. Seinämaalauksia ei kunnosteta tai restauroida, ne kestävät seinässä niin kauan kuin maalipinta kestää ja sen jälkeen siihen voi maalata päälle uuden. Kaupunkitila on muuttuvaa.”
On tuossa ajatukset vähän erilaiset kuin mitä on arkkitehtuuritoimittaja Paula Holmilalla, joka toteaa HS -kolumnissaan mm., että ”On siis tehty vaikeasti korjattavaa vahinkoa suojellulle rakennukselle ja koko kaupunkikuvalle.”
Tarkoittaa salolaista viljavaraston maalausta!
Ilmoita asiaton viesti
Ajankohtaiseen aiheeseen tartuit.
Luin kursorisesti juttusi sekä Paula Holmilan jutun – joka minusta otti asiallisesti kantaa aiheeseen. Otitko salolaisena hiukan suotta ”nokkiiisi” kun Holmila nosti esimerkkipaikkakunnaksi Salon. Tämä vailla mitään vinoilua. Mutta vastaan blogisi otsikon kysymykseen: Mitä mieltä muraaleista? Olen kahtaa mieltä.
Vantaalla Myyrmäki on tullut kuuluisaksi katutaiteen suosimisesta ja erityisesti runsaista, osin hyvinkin tyylikäistä muraaleistaan. Aluksi olin innostunut mm. syystä, että tyhjä, tylsä betonipinta veti töhrijöitä puoleensa, ja kas, kun esim. asemarakennuksen seiniin maalattiin sinällään upeat maalaukset, töhriminen loppui täysin. Kerrassaan ihmeellistä, töhrijät suorastaan kunnioittavat seinämaalauksia. Hieno juttu se.
Sitten maalauksia on tullut lisää ja nyt niitä alkaa olla, etten sanoisi liikaa. Vaikka suhtaudun periaatteessa myönteisesti, uskon että tulee aika jolloin alamme kaivata selkeää pintaa, hyvin muurattua ja kestävää tiiliseinää ym. ja mikään ei voita vanhojen rakennusten seinärakenteita, kuvioita ja struktuureja. Pahimmillaan ja etenkin sopimattomat maalaukset voi olla visuaalista saastetta. Esim. funkkisrakennuksen vaalea pinta ei kaipaa muraaleja.
Siinäpä se tulikin se ”kahtaa mieltä” olemiseni. Muuraaleja suunnittelevien pitäisi harkita kahdesti; onko se sopiva juuri meidän seinään? Olen nimittäin nähnyt kyseenalaisia maalauksia yksityisten kerrostalojen päädyissä. Pitäisi miettiä mitä lisäarvoa muraali tuo talolle vai löytyisikö siihen jokin muu elävöittävä ratkaisu.
Liika on liikaa kaikessa ja tulee ähky. Järki pitäisi säilyttää muraaleja maalatessakin.
Kommenttini ottaa kantaa asiaan yleisellä tasolla, ei esim. Salon tilanteeseen, jota en tunne.
Ilmoita asiaton viesti
Minulle sopii kahta mieltä oleminen. Ei kaikessa, mutta tässä muraali- asiassa (motkotuksessakin) se on ok! Ja liika on liikaa, tottakai.
Se, mistä lähinnä ”nokkiini” otin oli se, että HS -kolumnisti Holmila antaa facebook -sivustollaan (siellä hänen kolumninsa esillä on) ymmärtää, että hän ei saanut kaupungistamme kiinni ketään, joka olisi kertonut, miten muraalit kaupunkiin ilmestyivät.
Jos virkamiehet ovat nyt lomilla, niin löytyyhän kaupungin sivustoilta organisaatiokaavio ja kaupunkikehityksen alta sekä kaupunkikehityslautakunta että rakennus- ja ympäristölautakunta. Kaikki jäsenet ovat siellä ”plätteläs” kuvineen ja puhelinnumeroineen. Eiköhän noista joku olisi kertonut sen, mitä tietoa toimittaja kaipasi!
https://www.salo.fi/kaupunkijahallinto/organisaati…
https://www.salo.fi/kaupunkijahallinto/organisaati…
Ilmoita asiaton viesti
Toim. Holmilan on sitten mennyt asiassa ”kevyen kautta” ja kirjoittanut jutun vajavin tiedoin.
Oma kantani, kuten totesin, oli tuollainen yleinen. Muraalit ovat meillä Suomessa hiukan uusi asia ja usein silloi – kuten niin monessa muussakin asiassa – innostutaan liikaa, vedetään sitten takaisin ja jälkeen päin ihmetellään, että mitenkäs nyt tuolleen tuli tehtyä.
Uskon, että Salossa asiat ovat kohdillaan ja muraalit tuovat iloa kaupunkilaisille kuten esim. Salon Taidemuseo on meikäläiselle tuonut muutamalla kansainvälisellä ja tasokkaalla valokuvanäyttelyllä. Muuten olen vain ollut ohikulkijan asemassa.
Ilmoita asiaton viesti
Kun ajan Salon keskustaan, niin pääsääntöisesti ajan reittiä, jossa ensin näen Salon lukion kohdalla oikein rahalla hankitun taideteoksen (linkki jossain tuolla ylempänä) ja sitten vähän matkan päässä on vastassa poliisilaitoksen rakennus ja sen seinä. Arvaa vaan, kumman nykyään huomaan? Vastaus: enpä juur enää tätä poliisilaitoksen kuvatusta huomaa. Silmä tottuu. Seinä mikä seinä!
On tästä arkkitehtuuritoimittaja Holmilan HS -kolumnista ehkä jotain hyötyäkin. Nyt on lomakuukausi ja joku Turun suuntaan suunnistava saattaa hyvinkin päättää Hesarin luettuaan, että pysähdynpä ensin Salossa. Että katsonpa nyt, millaiset ne Holmilan silmissä visuaaliset saasteet oikein ovat.
On meillä muutakin:
Meillä on Suomen paras tori. On ainakin kesätorstaisin: https://www.saloniltatori.fi/ohjelma
ja meillä on vallan hiano taidemuseo: http://www.salontaidemuseo.fi/
Sen Sinä tiesitkin.
Ilmoita asiaton viesti
En ole kovin innoissani Salon muraaleista, minusta ne ovat aika tökeröitä. Poliisiaseman muraali on ihan mielenkiintoinen mutta en voi välttää ajatusta että sekin voisi olla parempikin. Maailmalla näkee uskomattomia taideteoksia, optisia harhoja joissa hämätään silmää. Sitä kaiketi haettiin poliisiaseman muraalilla mutta se ei oikein toimi luonnossa siinä kuin kuvissa: https://www.kiinteistolehti.fi/salon-poliisiaseman…
Sen sijaan Hesarin artikkelista tulee mieleen että mahtoiko toimittaja ollut koskaan nähnyt viljasiiloa ennen kuin muraali tehtiin? Funkkis on Suomessa pyhä lehmä mutta se oli vain ruma ja rähjäinen seinä eikä se olisi muuttunut paremmaksi maalaamalla se valkoiseksi tai kermankeltaiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tästä vähän taustaa Salon tilanteelle:
https://www.marjattahalkilahti.fi/blogi/2019/07/14…
Ilmoita asiaton viesti
Aika lailla samaa mielipidettä. Salon kaupunkikuvaa ei hyvällä tahdollakaan voi sanoa sympaattiseksi tai kauniiksi, jokirantakin on pääsääntöisesti jäänyt kehittämättä vaikka siinä olisi potentiaalia vaikka mille. Oma mielikuvani Salosta on thaihierontapaikkojen ikkunoita ja 4,95 euron pitseriakylttejä sekä ostari josta liikkeet ovat kaikonneet ja tarjonta huonontunut.
Ohjelmallinen tori on parasta mitä Salossa on. Pahus kun huomasin vasta myöhemmin että Olavi Uusivirta olisi esiintynyt viime vkonloppuna. No Hevisaurusta odotellessa.
Niin, ja Suomen paras korisliiga-areena.
Ilmoita asiaton viesti
Salo oli viime kesänä käyttökelpoinen tukikohta Kemiönsaaressa ja Samppalinnan teatterissa vierailemiseen. Tosin hotelli Rikalan huoneessa ei ollut ilmastointia, joten helteinen keskikesä oli uuvuttaa majoittujat! Sauli Niinistön huomasin olevan (tahtomattaan?) mukana kaupungin brändäämisessä. Eräästä esitteestä mieleeni jäi turistikierroksen otsikko ”Presidentillinen Salo”.
Muraalien kanssa voi varmaankin elää, mutta miten menetellään silloin, kun rakennuksen julkisivu kaipaa maalausta? Pitääkö muraalikin uudistaa, vai onko sillä ”parasta ennen” -käyttöikä, jonka päätyttyä sen voi maalata näkymättömiin?
Ilmoita asiaton viesti
Paikallisessa ostarissa oli ainakin aikaisemmin katosta roikkumassa kyltit ”Osta Salosta”. Ei kuitenkaan käynyt kauppa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo kommentti on syytä lukea nimenomaan kirjoittajansa tekemänä huomiona.
Ilmoita asiaton viesti
Fingerporissa oli joskus strippi jossa lehdessä luki ”Nokia irtisanoo yli tuhat Salosta”. Lehteä lukenut mies totesi että ”Onneksi minä olen Virtanen”.
Nauratti noin 300 ensimmäistä kertaa kun se linkattiin fb-sivulleni mutta sittemmin vitsi vähän laimeni.
Ilmoita asiaton viesti
Jossain vaiheessa meillä taidettiin hehkuttaa, jotta ”viisas ostaa Salosta”. Ei vaan ole tarpeeks tehonnut. Tätä liikettä jää moni kaipaamaan:
https://www.sss.fi/2019/06/muotiperho-ajautui-konk…
Ilmoita asiaton viesti
Tamperelaiset maalarit ovat muraaleista tätä mieltä! ”Maksaa saman verran kuin seinän maalauttaminen yksiväriseksi”
https://www.aamulehti.fi/a/200415087
Ilmoita asiaton viesti
Ja vielä Tuomolle. Pitääpä nostaa esille Rikalan ilmastointi, kun seuraavan kerran Osuuskaupan edustajisto kokoontuu. Siellä saa kysellä ja tirehtööri vastaa. Toimitusjohtaja vaihtui just hiljan. Entinen ja pitkään palvellut oli Esko Jääskeläinen, nyt on Tapio Finèr.
https://www.s-kanava.fi/web/sso/hallinto-ja-johto
https://www.sss.fi/2018/10/sson-toimitusjohtaja-va…
Ilmoita asiaton viesti
Kaikesta huolimatta: tervetuoa Salo -cityyn:
https://www.saloniltatori.fi/ohjelma
18.7.
Kirpputori klo 16-21
Muotinäytös klo 18
Paul Oxley´s Acoustic Circus klo 18.30
Isäntänä Muotikatu
25.7.
Kirpputori klo 16-21
Vesta klo 18.30
Isäntinä Salon alueen tuottajayhdistykset, Valio Länsi-Maito, POP Pankki Kosken Osuuspankki, DAVA Foods, Lantmännen Agro Tuomo Erjala Oy, LähiTapiola Etelä, Mehiläinen Salo ja MTK Varsinais-Suomi
27.7.
Unikeon herätys klo 9.30
Elokuu
1.8.
Kirpputori klo 16-21
Kasvomaalausta ja muuta ohjelmaa klo 18
Hevisaurus noin klo 18.30
Isäntänä Suur-Seudun Osuuskauppa
8.8.
Kirpputori klo 16-21
Salolaiset yhdistykset esittäytyvät klo 16-20
Salon positiivisimman 2019 julkistus klo 17.45
Arttu Lindeman + Lucas + Jaakko Parkkali LIVE/M&G klo 18.30
Isäntänä Salon kaupunki
15.8.
Kirpputori klo 16-21
Teflon Brothers klo 18.30
Isäntänä OP Lounaismaa
22.8.
Kirpputori klo 16-21
Tanssi- ja bilebändi Combo di Bossa klo 18
Isäntänä Salontekeväisyystalkoot
29.8.
Kirpputori klo 16-21
2019 Tangokuningas Johannes Vatjus ja Tangokuningatar Pirita Niemenmaa klo 18
Isäntänä Salon Torikauppiaitten Yhdistys
Ilmoita asiaton viesti
On tällaistakin tarjolla:
Salo Soi -festivaalille myyty jo 8 000 lippua
https://www.sss.fi/2019/07/salo-soi-festivaalille-…
ja näitä tapahtumia:
Kesä yhdessä – Salossa 2019
https://www.salo.fi/kaupunkijahallinto/viestintama…
Ilmoita asiaton viesti
Hienoja kuvia ovat. Salo on rohkea kaupunki. Tuli ikävä sinne juttuasi lukiessa.
Hyvää kesän jatkoa Saloon.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvää kesää Sinullekin!
Ilmoita asiaton viesti
Ja yksi hyvä muisto Salosta ja salolaisista, siellä ei jossitella ja pistetä kynttilää vakanalle se annetaan loistaa.
Ilmoita asiaton viesti