Työttömyys ja kannustusraha, sekä sairastyöttömät

Tällä hetkellä tuo kannustusraha sovitellusta rahasta on 500,00 €, mikä on erittäin hieno juttu ja se saisi jatkuakin. Näin ollen saisimme ihmiset töihin edes osa-aikaisesti ja mieluiten tienaamaan ne toimeentulotuki rahansa, kuin että se tulisi Kelalta. Nimittäin peruspäiväraha ei riitä yhdelle ihmiselle mihinkään muuhun kuin elämiseen, eikä aina siihenkään joten se että saamme ihmiset pidettyä työelämän syrjässä kiinni on huomattavasti parempi, kuin ohjata ihmiset sinne Kelan toimeentulotukea hakemaan. Tämä on sentään sitä tienattua palkkaa, josta maksetaan sos.kulut ja eläkemaksut yms.

Kuitenkin tässä tuli törmättyä mielenkiintoiseen porsaanreikään, jota ihmettelen todella isosti. Ensin maksat esimerkiksi liitton maksuja 15 vuotta ja sitten joudut työttömäksi. Tätä kannustusrahaa ei sitten enään huomioida millään tavoin, vaan tämä henkilö saakin yhtäkkiä peruspäivärahan verran ainoastaan sitä  rahaa, koska suostui osa-aikaiseen työhön? Laki siis näin antaa tehdä. Kyseinen henkilö saa paremmin liitolta kun pysyy kotonaan loikoomassa, kuin että saisimme hänen työpanoksensa edes osa-aikaisesti! Pidän tätä ihan käsittämättömänä yhtälönä. 15 vuoden maksetut liiton maksut jotka siis periaatteessa ovat tuplamaksuja, koska siis mehän maksamme työttömyysvakuutusmaksua jo, on kyllä liikaa, ettei tämä liiton jäsen saa mitään kannustinta työntekoon (tässä tapauksessa tämä työntekijäni siis sai 509,00 € palkkaa ja hänen ansiosidonnainen putosi peruspäivärahaan).

Toinen asia on nämä sairastyöttämät, mihin minutkin yritettiin tunkea! Kun sairauslomapäiviä on 300 päivää täynnä, niin sinulle sanotaan suoraan että sitten jäät työttömäksi? Hei haloo, olen edelleen sairauslomalla ja en kykene työhön eli en voi olla työtön ja sairaslomaalla. Kun minut sitten pakotetaan työhön, niin kuka maksaa, jos loukkaan selkäni tai niskani, missä tällä hetkellä hurjat diagnoosit. No ei ainakaan vakuutusyhtiö maksa, kun sinulla siis on nämä laaja-alaiset sairaudet.  Tälle pitää tehdä jotain! Kuka ihme on tälläisen toimintamallin on keksinyt?

Kolmas asia on se etten siis päässyt osa-aikaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle, vaikka Fysiatrian erikoislääkäri näin suositti, katsoen että minulla oli jopa 75 % mahdollisuudet saada se. Minulla on hyvin laaja-alaiset rappeumat kaikkine hermojuuri ahtaumien (merkittävien) nikamaliikkumien ja lievän selkäydinahtauman muodossa, sekä tyriä ja ties ja vaikka mitä ihan niskasta lantiolle saakka. Mitä tässä voisi tehdä, vedä nappia naamaan niin voit vielä olla 5 vuotta työelämässä (niihin kuulemma tottuu 😀 ). Anteeksi nyt vaan nauran holtittomasti. En ikinä enään kykene tekemään mitään työtä kokoaikaisesti, se nyt vaan on faktaa. Eläkeyhtiössä käytetään näihin liikuntarajoitteissiin liittyviin eläkepäätöksiin: yleislääkäriä, sisätautien erikoislääkäriä ja jotain työterveyden erikoislääkäriä päättämään tästä asiasta, vaikka kyseisten erikoislääkäreiden ammattitaito ei siihen riitä. Heillä on hyvin pintapuoliset tieto taidot LIIKUNTARAJOITTEISIIN liittyen. Jokainen näistä erikoislääkäreistä laittaa lähetteen luustoon erikoistuneille erikoislääkäreille, jonka alaa se on ja toimivat sieltä tulleen vastauksen mukaisesti, joten heidän alaansa se ei ole. On vähän sama kuin siellä olisi joku gynegologi  miettimässä asian laitaa. Ainoat oikeat erikoislääkärit joiden ammattitaitoa nämä ovat on ortopedian, neurokirurgian sekä TIETENKIN Fysiatrian erikoislääkärin, jonka alaa tämä on ehdottomasti.

Itse siis 55 vuotias. Kyllä meillä hiukan voisi miettiä näitä toimintamalleja tarkempaan ja hakea niihin siis ihan oikeita ratkaisuja. Minusta on lisäksi väärin, että työeläkeyhtiö on ainoana päättämässä näistä jokaiselle ihmiselle isosta asiasta, minusta se pitäisi olla tyyliin Kelan kanssa tai jonkin puolueettoman kolmannen osapuolen kanssa. Nämä ”asiantuntija” lääkärit eivät ole puolueettomia.

Tuttavani jolla toinen silmä on sokea, sai vastaukseksi ettei hänen tarvitse nähdä mitään! Halloota nyt! Muutosta asiaan on vaadittava! Tämän hetkinen touhu on pimeyden varjo mailla…

 

.

 

 

0
Marju Nikkari
Keskusta Säkylä

Aina huutelemassa jossain päin somea. Halu vaikuttaa asioihin on kova. Mielipiteellä on väliä, mutta turha jatkaa jos se jollain on toinen. Kaikilla on oikeus mielipiteeseen, niin kauan kunhan se ei mene henkilökohtaisuuksiin ivaten toista :)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu