5 Erilaista tapaa paistaa

Paistaminen on yksi vanhimmista tavoista valmistaa ruokaa, mutta siihenkin on olemassa monia eri tapoja. Aina hampurilaispihvien matalapaistosta ja sipsien kolminkertaisesta kypsentämisestä rapean kanan friteeraamiseen – tutustu alla olevan oppaan kautta, mitkä paistotekniikat sopivat parhaiten erilaisiin ruokiin.

Matalapaisto

Matalapaisto on luultavasti yleisin paistomenetelmä, jota käytetään tyypillisesti kalan, vihannesten, munien ja pienten liha-annosten, kuten pihvien, hampurilaispihvien tai kanan valmistukseen. Matalapaisto vaatii kuitenkin melko paljon taitoa, jos siinä haluaa onnistua oikein. Paistaminen korkealla lämmöllä pienellä määrällä öljyä tekee ruoasta rapeaa ja ruskeaa, ja se tuo runsaasti lisämakua. Mutta kuten useimmissa ruoanlaittoon liittyvissä asioissa, kaikki on kiinni ajasta.

Varmista, että pannu on valmiiksi kuuma, ennen kuin lisäät siihen ruokaa ja seuraa sitä tarkasti. Kun ruoka näyttää hieman kostealta, käännä se. Aseta ruoka paperipyyhkeelle imeäksesi ylimääräisen öljyn ennen tarjoilua. Suosittelemme matalassa paistamisessa makadamiaöljyä, koska sen savupiste on korkea, 210–234 °C, mutta myös oliiviöljy on hyvä monitoimiöljy.

Uppopaistaminen

Uppopaistamista ei pidä pelätä, vaan sitä tulee kunnioittaa! Vaikka uppopaistaminen onnistuukin friteerauskoneessa, jonka voi ostaa verkkoalustoilta kuten Expondo, voit saavuttaa suhteellisen samanlaisen tuloksen kotona käyttämällä paistinpannua tai suurta kattilaa. Friteeraus mahdollistaa ruoan nopean ja tasaisen kypsymisen – älä käytä hidasta upotustekniikkaa, vaan ole nopea! Haluat, että ruoka on rapean kullankeltainen ulkopuolelta ja rasvaton sisäpuolelta. Tämä onnistuu parhaiten käyttämällä korkeaa lämpötilaa.

Kasvi- tai auringonkukkaöljy sopii erinomaisesti friteeraukseen, koska sen savupiste on suhteellisen korkea. Sijoittamalla lämpömittariin voit seurata lämpöä helposti, tai voit testata öljyn kuumuutta pudottamalla siihen leipäkuution – leipä muuttuu kullanruskeaksi 20 sekunnissa 170 °C:n lämpötilassa. Uppopaistaminen sopii mainiosti myös omien perunalastujen valmistamiseen tai paistetun kanan tekemiseen – voit jopa friteerata Mars-patukan… Okei, kukin tavallaan, mutta olemme varmasti samaa mieltä siitä, että friteeraus on todella herkullinen menetelmä, eikö totta??

Kolmoispaistaminen

Jos olet koskaan syönyt kolminkertaisesti kypsennettyjä sipsejä, tiedät, miksi tämä menetelmä on niin hyv. Tätä tekniikkaa käytetään yleisimmin perunalastujen kypsentämiseen, ja sen on tehnyt tunnetuksi kulinaristi Heston Blumenthal. Tekniikka on suosittu syystäkin. Monet eivät kuitenkaan ymmärrä, että kolminkertainen kypsennys ei tässä tapauksessa tarkoita kolminkertaista paistamista, vaan se tarkoittaa itse asiassa yhtä höyrytystä ja kahta paistamista (ja niiden välissä on melko paljon jäähdytysaikaa). Se ei ehkä ole terveellisin tapa nauttia sipsejä, mutta se on kiistatta yksi maukkaimmista! Hestonin suosittelema öljy kolminkertaisesti kypsennettyjä sipsejä varten: maapähkinä- tai rypälesiemenöljy.

Sekoituspaisto

Kaikki rakastavat vanhaa kunnon sekoituspaistoa. Tämä nopea, helppo ja herkullinen tapa on kiinalainen ruoanlaittotekniikka, jossa kasa aineksia heitetään wokkipannuun ja paistetaan erittäin kuumassa öljyssä jatkuvasti sekoittaen. Sekoituspaistamiseen tarvitaan vain pieni määrä öljyä, mikä tekee siitä varsin terveellisen vaihtoehdon – ja useimmiten ruokalaji sisältää myös kasapäin kasviksia herkullisten nuudelien ohella! Maapähkinäöljy sopii erinomaisesti paistamiseen, koska sillä on noin 230 asteen savupiste. Sekoituspaistaminen on myös erittäin nopea tapa valmistaa ateria ja täydellinen tapa päästä eroon tähteistä.

Kuullottaminen

Kuullottaminen on yksinkertainen ruoanlaittomenetelmä, joka on monien ruokien (usein keittojen ja pataruokien) perusta, jolla ruskistetaan ja parannetaan ainesosien makua. Tekniikka perustuu pannun lämpöön, joka kypsentää ainesosia samanaikaisesti ja hyvin nopeasti. Tärkeintä on pitää ainekset liikkeessä pannulla joko puulusikalla tai liikuttelemalla pannua edestakaisin – ensin mainittu on paljon helpompi! Vaikka sipuli ja valkosipuli ovat useimmiten käytettyjä aineksia, voit käyttää samaa menetelmää myös kalan, naudanlihan ja jopa mureiden vihannesten, kuten sienien ja paprikan, paistamiseen. Kookosöljy tai laadukas ekstra-neitsytoliiviöljy on kätevä tätä varten.

Markkinakettu
Sitoutumaton Lohja

Yksityisyrittäjä jo 80-luvun lopulta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu