Kaiken negatiivisuuden rinnalla: Euroviisut 2024 nurkan takana

Kukaan ei voi väittää, etteikö Euroviisut ole omalla tavallaan varsin hauska viihdekokonaisuus. Se tuo paljon tarvittua iloa ja erikoisia esityksiä eurooppalaisille musiikin ystäville, ja sellaisillekin, jotka eivät muuten musiikkia niin kuuntelisikaan. Euroviisut 2024 eivät ole siinä mielessä historiastaan poikkeava, sillä viime vuosien tyyliin, esitysten teatraalisuus vain tuntuu lisääntyvän – mutta kuka voittaa ja millaisella sanomalla/esityksellä?

Vuosi vuodelta Euroviisut ovart kasvaneet sekä osallistujamaiden että katsojamäärien osalta. Kilpailun formaatti on kokenut monia muutoksia vuosikymmenten aikana. Alun perin jokainen maa sai esittää kaksi laulua, mutta jo vuonna 1957 tämä muutettiin niin, että jokainen maa esittää vain yhden kappaleen. Vuonna 1969 tapahtui ainutlaatuinen tilanne, kun neljä maata jakoi ensimmäisen sijan, sillä äänestysjärjestelmä ei mahdollistanut tasapelin ratkaisemista.

Monet Euroviisujen voittajat ovat saaneet kansainvälistä mainetta voittonsa myötä. Esimerkiksi ABBA, joka voitti vuonna 1974 kappaleella ”Waterloo”, ja Céline Dion, joka voitti vuonna 1988 kappaleella ”Ne partez pas sans moi”, ovat luoneet menestyksekkäät urat voittonsa jälkeen. Voittajat usein kokevat merkittävän nousun urallaan, ja Euroviisut tarjoavat heille platformin, josta harppaus kansainvälisille markkinoille on mahdollista.

Vuosi 2024 ja suosikit

Tänä vuonna suosikkien joukkoon ovat nousseet mm. Kroatian ja Alankomaiden hieman erilaisemmat esitykset, kun taasen Ukraina luottaa ääneen ja osittain samoihin räpppiosioihin kuin voittaesaankin pari vuotta sitten – myös Italia sekä Sveitsikin ovat korkealla arvioissa. Entä sitten Windows95man ja Suomi? Suomi ei tällä kertaa ole kovin korkealla ennakkoarvailuissa, kuin mitä viime kerralla Käärijä oikeasti oli – joten tänä vuonna Suomi palannee niille enemmän tutuille sijoituksille, jos nyt edes finaaliin asti itseään saa vietyä – biisi on ihan kiva ja viihdyttävä, mutta onko se tarpeeksi tämän vuotisessa kisassa?

Euroviisut 2024 lähenevät, ja ennakkosuosikkien lista alkaa hahmottua. Kilpailu kerää jälleen kerran Euroopan parhaat musiikkilahjakkuudet yhteen, omalla tavallaan ja TOP3 näyttäisi olevan Alankomaat, Kroatia ja Sveitsi.

Kroatian vahvuudet

Kroatia on tänä vuonna tuonut Euroviisuihin kappaleen, joka yhdistää modernia popmusiikkia perinteisiin Balkanin musiikkielementteihin. Tämä ainutlaatuinen sekoitus on resonoinut monien kuulijoiden kanssa, ja se on saanut erityistä huomiota omaperäisyytensä ansiosta. Kroatiasta on tullut viime vuosina yhä vahvempi kilpailija Euroviisuissa, ja tämä vuosi ei näytä olevan poikkeus.

Baby Lasagnan lavashow on odotettavissa olevan räjähtävä ja mieleenpainuva. Hänen aiemmat esityksensä ovat olleet tunnettuja niiden energisyydestä ja visuaalisesta näyttävyydestä. Tänä vuonna artistin lupaillaan tuovan lavalle jotain vieläkin dynaamisempaa ja räikeämpää, mikä varmasti vangitsee yleisön huomion ja tekee esityksestä unohtumattoman.

Alankomaiden jatkuvuus

Alankomaat on tunnettu siitä, että maa lähettää säännöllisesti laadukkaita ja monipuolisia kappaleita Euroviisuihin. Tänä vuonna heidän edustuskappaleensa on kerännyt suosiota erityisesti vahvan laulusuorituksen ja tarttuvan melodian ansiosta. Alankomaiden jatkuvat panostukset laatuun näyttävät kantavan hedelmää, sillä maa on pysynyt vedonlyöntitoimistojen suosikkien joukossa useana vuotena peräkkäin.

Tämän vuoden Euroviisuissa Joost Klein edustaa Alankomaita kappaleellaan ”Europapa”, joka yhdistelee mainstream-poppia ja räppiä. Joost on tunnettu erikoisista ja omaperäisistä musiikkivideoistaan, ja ”Europapa” jatkaa tätä linjaa. Video on täynnä outoja ja kiehtovia elementtejä, jotka ovat tyypillisiä Joostin taiteelliselle tyylille. Kappaleen tavoitteena on erottua kilpailussa ja tuoda pokaali kotiin Alankomaihin.

Sveitsin yllättävä nousu

Sveitsi on yllättänyt monet tämän vuoden Euroviisuissa tuomalla kilpailuun kappaleen, joka poikkeaa maan aiemmista valinnoista. Innovatiivinen lähestymistapa ja korkeatasoinen tuotanto ovat tehneet vaikutuksen sekä tuomareihin että yleisöön. Sveitsi on osoittanut, että se on valmis ottamaan riskejä ja uudistamaan musiikkiesitystään, mikä on nostanut sen vedonlyöntikertoimissa kärkisijoille.

Nemo on sveitsiläinen artisti, joka on syntynyt Bielissä/Bienneissä vuonna 1999. Hän on tunnettu ainutlaatuisesta lähestymistavastaan musiikkiin, jossa hän yhdistelee erilaisia genrejä ja tyylejä luodakseen jotain täysin uutta. Hänen tuorein kappaleensa ”The Code” on saanut huomiota sen omaperäisen äänimaailman ansiosta, joka sekoittaa räppiä, drum and bassia sekä oopperaa. Nemo ei pelkästään riko musiikillisesti rajoja, vaan hän tuo esille myös henkilökohtaisia teemoja, kuten ei-binäärisen identiteetin.

Ennakkosuosikkien paineet

Vaikka Kroatia, Alankomaat ja Sveitsi ovat tämänhetkisiä vedonlyöntisuosikkeja, Euroviisuissa mikä tahansa voi tapahtua live-esitysten aikana. Paineet ovat suuret, ja kilpailun luonteeseen kuuluu yllätyksellisyys. Lopullinen menestys riippuu monista tekijöistä, kuten esiintymisestä, äänestäjien mieltymyksistä ja kilpailun dynamiikasta. Fanit ja vedonlyöjät odottavatkin jännittyneinä, miten suosikit pärjäävät loppukilpailussa.

Omasta historiasta tiedän, että vaikkei Suomi olisikaan finaalissa, seuraan jokaisen jakson loppuun saakka – on se kuitenkin sitä erilaista viihdettä. Euroviisut on joka vuosi, kuten vappu tms.

 

Markkinakettu
Sitoutumaton Lohja

Yksityisyrittäjä jo 80-luvun lopulta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu