Nettikeskustelun nurja puoli – kuinka sananvapaus toteutuu somessa ?

Kirjoittaja käsitteli palstalla netissä olevaa epämiellyttävää käytöstä sosiaalisessa mediassa.  Kielteinen kanssakäyminen on pesiynyt someen ilmeisen pysyvästi. Herää kysymys, kuinka muuten kiva some on muuttunut foorumiksi, jossa vihapuhe kuin uusi normaali. Tulee kysyä, miten somea saisi miellyttävämmäksi paikaksi käydä keskustelua eri foorumeilla.

 

Netin somekirjoittelu  on ajankohtainen etenkin nyt, kun korona-aikana ihmiset ovat etänä ja käyttävät suhteellisen paljon nettiä. Myös kuntavaalit ajankohtaisena yllyttää ihmisiä nettisurffailuun. Vihapuhe on minulle nettiajan uusiosana ja se merkitsee mm. vihamielistä kommentointia, mollaamista,  väheksyntää, parjaamista, nimittelyä. Nettikiusaamista on pahimmillaan identiteettivarkaudet ja väärien tietojen levittäminen, tilien kaappaukset.

Kuitenkaan kaikki eivät koe somea kielteiseksi, mutta luullakseni lähes jokainen on kohdannut jotain häiritsevää tai ainakin tietää siitä.

 

Koen myös tulleeni FB:ssä nettihäirinnän kohteeksi aika ajoin. Se on ollu melko vähäistä,  lähinnä  solvaavaa kommentointia Facebookissa. Yllätyin että karkea käytös tuli tuttaviltani. Loin pari helppoa sääntöä, keskustelua ei käännetä ketään vastaan ja pysytään asiassa. Sittemmin aloin poistaa ketjuja ja nyttemmin olen itsekin pyrkinyt maltillseen keskusteluun ja hiljentää vauhtia.

 

Minusta somen kiusallinen ilmapiiri on ollut ilmeinen jo pitkän aikaa. Näin ei  aina ole ollut, vaan esimerkiksi Facebook oli alussa varsin verraton ja mukava nettifoorumi. Odotin sinne liittymistä mm. tietokoneharrastaja Jyrki J. Kasvin kerrottua teeveessä uudesta Internetissä olevasta tavasta kommunikoida. Someaikana jotain on tapahtunut jo vuosikymmenienkin varrella. Mikä on mennyt pieleen? Syytä voi etsiä vaikka somen suurella kasvulla tai siitä ettei valvontaa ole riittävästi? Puuttuuko kukaan riittävästi vihapuheseen jos se on jo yleinen muttei tietysti hyväksyttävä ilmiö? Olisi kai päätoimiselle nettipoliisille kysyntää. Muutoksen on lähdettävä itsestämme.

 

Ylellä on hanke, joka pyrkii kehittämään suomalaista keskustelukulttuuria. Hanke on Hyvin sanottu ja sen taustalla on tutkimustieto, jonka mukaan peräti ¼ suomalaisista hiljenee ajatuksistaan pelon takia eikä uskalla ilmaista mielipidettään.  Yli puolet suomalaisista kokee keskustelukulttuurin muuttuneen huonommaksi. Yleisesti suomalaiset kokevat, että mielipiteensä on voitava sanoa ja sananvapauteen kuuluu vastuu sekä kuunteleminen on tärkeä osa keskustelua. 

 

Toivon hankkeelle menestystä ja etenkin somelle myönteistä kehitystä. Internet on muuttanut arkea ja ihmiset viettävän paljon ruutuaikaa. Sosiaalinen media on muodostanut keskeisen osan yhteydenpitoa ja some vetoaa moniin. Mikäli päästään eroon vihapuheesta niin monille some avautuisi uudelleen eikä sieltä paenneiden tarvitse pysyä poissa. Netti on monille osoittanut nurjan puolen vaikka eittämättä siitä on suuresti ollut apua hyvin erilaisissa asioissa. Kysymykseksi jää, miten sosiaalisen median käytöstä voisi parantaa jotta siitä tulisi turvallinen media kaikille. Tähän ei ole yksinkertaista vastausta. Luulen että sosiaalinen media edellyttää erityisesti medialukutaitoja ja viestintätaitoja ja muutosta joka lähtee itsestämme.   Jäitä hattuun.

 

Marko Mäkinen

 Salo

valt. yo

Marko Mäkinen
Kokoomus Salo

Hei! Olen salolainen yhteiskunnasta ja politiikasta kiinnostunut keski-ikäinen tutkinto-opiskelija Turun yliopistossa. Pääaineenani lueskelen sosiaalitieteitä, sivuaineisiini lukeutuvat mm. valtio-oppi, poliittinen historia, psykologia. Yhteiskunnallisten ilmiöiden ja politiikan kiinnostuksen lisäksi kirjoittaminen on mielekästä. Harrastuksiini lukeutuu myös mm. ajoittainen bridgen ja videopelien peluu sekä juokseminen, maailmanmenon seuraaminen , toisinaan tosi-tv ym.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu