Sosiaalisen median nurja puoli vihapuheen särkemässä keskustelukulttuurissa

Internetin someaktiivisuus on ajankohtaista etenkin nyt.  Korona-aika on aktivoinut nettiväkeä tiiviimmin surffailemaan verkossa. ihmiset kotoilevat ja vapaa-aika on lisäänyt, ihmisillä on aikaa someen ja ajanviettoon etänä entistä enemmän. Lähestyvät kuntavaalit ajankohtaisena nettiaktiviteettinakin yllyttää ihmisiä nettiin ja sosiaaliseen mediaan. Kaikki ei kuitenkaan ole netissä kaunista ja mukavaa. Siellä on toki ollut vaikeita aiheita ja häiritsevää sisältöä alunalkaen. Kuitenkin viime aikana on yleinen mielipide kiinnittänyt enenimissä määrin katsoakseni sosiaalisessa mediassa tapahtuviin kielteisiin ja vahingollisiin seikkoihin. Suomeen jopa tullut uudissana vihapuhe, jota ei ennen somea liennyt olla olemassakaan.

Vihapuhe on ainakin minulle nettiajan uusiosana ja se merkitsee yleisesti aggressiivisesta sanallista käytöstä joka kitkee netin kivaa sisältöä, myrkyttää nettikeskusteluja, lisää pahaa verta ja on käytännössä vaikkapa vihamielistä kommentointia, mollaamista,  väheksyntää, parjaamista, nimittelyä. Nettiterrorismi ja -väkivalta saa monenlaisia piirteitä ja   pahimmillaan lukeutuvat nimiltään identiteettivarkaus ja väärien tietojen levittäminen, tilien kaappaus.

Kuitenkaan kaikki eivät koe somea kielteiseksi, voi olla törmäämättä mihinkään edellisistä, mutta luullakseni lähes jokainen on kohdannut jotain häiritsevää tai ainakin tietää siitä.Toiset taasen kohtaavat sitä kenties viikottain tai usein ainakin. Vihapuhe on konkreettisesti vahingollista, jotkut eivät saata uskaltaa  käydä mitään keskustelua tai liittyä someen ensinkään. Vihapuhe on helpompaa kuin sen kitkeminen.

Kielteinen kanssakäyminen on pesiynyt someen ilmeisen pysyvästi. Herää kysymys, kuinka muuten kiva some on muuttunut foorumiksi, jossa vihapuhe kuin uusi normaali. Tulee kysyä, miten somea saisi miellyttävämmäksi paikaksi käydä keskustelua eri foorumeilla.

Koen myös tulleeni FB:ssä nettihäirinnän kohteeksi aika ajoin ja yllätyin että karkea kielenkäyttö tuli tuttaviltani enimmäkseen. Se on ollu kuitenkin suhteellisen vähäistä,  lähinnä  solvaavaa kommentointia Facebookissa. Toisaalta ainakin aluksi annoin vapaat kädet kommentointiin sananvapauden ja rikoslain rajoissa. Viime vuosina kuitenkin alkoi kärsivällisyyteni ehtyä kun aloitukseni käännettiin itseäni vastaan tai kommentoinnit menivät henkilökohtaisuuksiin tai vietiin keskusteluja toisille urille.  Loin pari helppoa sääntöä, keskustelua ei käännetä ketään vastaan ja pysytään asiassa. Sittemmin aloin poistaa ketjuja ja nyttemmin olen itsekin pyrkinyt maltillseen keskusteluun ja hiljentää vauhtia. Politiikka ja uskonto ovat erityisen herkkiä asioita.

Minusta somen kiusallinen ilmapiiri on ollut ilmeinen jo pitkän aikaa. Näin ei  aina ole ollut, vaan esimerkiksi Facebook oli alussa varsin verraton ja mukava nettifoorumi. Odotin sinne liittymistä noin vuonna 2007  mm. menehtyvän tietokoneharrastajan Jyrki J. Kasvin kerrottua teeveen talk-showsssa  uudesta Internetissä olevasta tavasta kommunikoida. Someaikana jotain on tapahtunut jo vuosikymmenienkin varrella. Mikä on mennyt pieleen? Syytä voi etsiä vaikka somen suurella kasvulla tai siitä ettei valvontaa ole riittävästi? Puuttuuko kukaan riittävästi vihapuheseen jos se on jo yleinen muttei tietysti hyväksyttävä ilmiö? Olisi kai päätoimiselle nettipoliisille kysyntää. Muutoksen on lähdettävä itsestämme.

Ylellä on hanke, joka pyrkii kehittämään suomalaista keskustelukulttuuria. Hanke on Hyvin sanottu ja sen taustalla on tutkimustieto, jonka mukaan peräti ¼ suomalaisista hiljenee ajatuksistaan pelon takia eikä uskalla ilmaista mielipidettään.  Yli puolet suomalaisista kokee keskustelukulttuurin muuttuneen huonommaksi. Yleisesti suomalaiset kokevat, että mielipiteensä on voitava sanoa ja sananvapauteen kuuluu vastuu sekä kuunteleminen on tärkeä osa keskustelua.

Toivon hankkeelle menestystä ja etenkin somelle myönteistä kehitystä. Internet on muuttanut arkea ja ihmiset viettävän paljon ruutuaikaa. Sosiaalinen media on muodostanut keskeisen osan yhteydenpitoa ja some vetoaa moniin. Mikäli päästään eroon vihapuheesta, niin monille some avautuisi uudelleen eikä sieltä paenneiden tarvitse pysyä poissa. Netti on monille osoittanut nurjan puolen, vaikka eittämättä siitä on suuresti ollut apua hyvin erilaisissa asioissa. Kysymykseksi jää, miten sosiaalisen median käytöstä voisi parantaa jotta siitä tulisi turvallinen media meille kaikille. Tähän ei ole yksinkertaista vastausta. Luulen, että sosiaalinen media edellyttää erityisesti medialukutaitoja ja viestintätaitoja ja muutosta, joka lähtee itsestämme.   Jäitä hattuun.

+2
Marko Mäkinen
Kokoomus Salo

Hei! Olen salolainen yhteiskunnasta ja politiikasta kiinnostunut keski-ikäinen tutkinto-opiskelija Turun yliopistossa. Pääaineenani lueskelen sosiaalitieteitä, sivuaineisiini lukeutuvat mm. valtio-oppi, poliittinen historia, psykologia. Yhteiskunnallisten ilmiöiden ja politiikan kiinnostuksen lisäksi kirjoittaminen on mielekästä. Harrastuksiini lukeutuu myös mm. ajoittainen bridgen ja videopelien peluu sekä juokseminen, maailmanmenon seuraaminen , toisinaan tosi-tv ym.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu