Suhteellisuuden ymmärrys vaatii katsetta taakse ja peiliin

Urho Kekkonen oli syntynyt 1900 ja Kustaa Vilkuna 1902

– Kun he olivat täysi-ikäisyyden kynnyksellä, alkoi ensimmäinen maailmansota ja Suomessa vapaussota. Maailmalla 22 miljoonaa kuollutta. Suomessa 37 tuhatta.

– Pian tämän jälkeen tuli espanjantauti. Maailmanlaajuisesti 50 miljoonaa kuollutta.

– Kun he olivat kolmikymppisiä, alkoi New Yorkista maailmanlaajuinen finanssikriisi, jota seurasi Suomessakin 1930-luvun pulavuodet.

– Pian tämän jälkeen toinen heistä seurasi Saksassa, kuinka kansallissosialistit nousivat valtaan. Natsihallinto johti maailman sotatilaan sekä 60 miljoonan ihmisen kuolemaan. Suomessa sadan tuhannen. Suomi oli vielä pitkään kehitysmaa.

– Kun nämä herrat olivat viisissäkymmenissä, toinen heistä oli juuri tullut pääministeriksi ja toinen professoriksi Helsingin Yliopistoon. Samaan aikaan Helsingin Poliisi sai neljä uutta Harrikaa, maaherrat uudet Buickit ja Tasavallan Presidentin rouva uuden Cadillacin. Suomessa saatettiin ensikerran hengittää ulos pitkään, pitkään aikaan.

– Kekkosen ja Vilkunan sukupolven edustajat olivat sitä mieltä, että heidän lapsillaan tuleekin olla helpompaa kuin heillä oli. Niin onkin ollut, mutta seuraavien sukupolvien mielestä heidän lapsillaan onkin ollut jo vähän liian helppoa.

– On hyvä muistaa, että ihminen on läpi vuosituhansien tähdännyt elämän helpottumiseen. Historia kannattaa tuntea ja siitä kannattaa hakea perspektiiviä vaikeina aikoina.

– Vaikeutemme ovat yhteisiä, todellisia sekä yksilöllisiä, mutta eivät koskaan vertaansa vailla.

Kuvassa Presidentti Kekkonen ja akateemikko Vilkuna pohtivat strategioita 1960-luvun puolimaissa.

Image may contain: 2 people, suit
0
MattiVilkuna
Sitoutumaton Oulu

Nivalasta lähtöisin. Kotimaisen ruuan voimalla ja veekasin äänen turvin kasvanut vaikeavammainen, sähköpyörätuolilla liikkuva merkonomi Oulusta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu