Vilkku
Kyllä ottaa pannuun tämä vilkun käyttö ja käyttämättömyys. Olen tulossa T-risteykseen, vasemmalta lähestyy auto ja jään odottamaan. Muutama metri ennen risteystä se pistää vilkun ja kääntyy sivutielle, josta olen tulossa. Kysymys ei ole muutamasta sekunnista vaan periaatteesta: miksi suuntamerkkiä näytetään. Väitän, että enemmistö autoilijoista ei tiedä tai välitä.
Sehän on tarkoitettu osoittamaan MUILLE liikenteessä oleville omat aikomukseni. Valtaosa autoilijoista pistää vilkun siinä vaiheessa kun alkavat kääntämään rattia. Jos tämä olisi vilkun tarkoitus, se voitaisiin helposti automatisoida niin, että ratin kääntäminen pistää vilkun päälle.
Asia taitaa kuitenkin olla vaikeampi. Kysymys on asenteista. Suuri osa meistä auton käyttäjistä on ns. ”mimä minä ensin porukkaa”. Ei tarvitse eikä kannata välittää muista, MINULLA on kiire ja etuajo-oikeus. Liikenneturvallisuuden kannalta ennakointi vähentää oleellisesti kolareita: ”mitä tuo naapuri meinaa ja kuinka otan sen huomioon”? Minusta tuntuu, ettei autokouluissa tähän asiaan kiinnitetä riittävästi huomiota.
”Valtaosa autoilijoista pistää vilkun siinä vaiheessa kun alkavat kääntämään rattia.”
– Nyt meni kärjistyksen puolelle. Vain hyvin pieni vähemmistö tekee noin. Kuvaamasi kaltaisessa tapauksessa olen usein terävöittänyt katsettani ja koettanut nähdä, onko hitaasti lähestyvällä autolla todellakin vilkku oikealle; päivänvalossa se ei välttämättä erotu, koska vilkkuvalo on sijoitettu hyvin lähelle ajovaloumpiota.
Nykytekniikka auttaa! Monissa uusissa automalleissa päiväajovalon ledit sammuvat siltä puolelta, jonka suuntamerkkiä käytetään. Valkoisen valon sijasta umpiosta välähteleekin kirkkaan oranssi väri. Nyt näkyy! Mallisuoritus kohdasta 0:35.
https://www.youtube.com/watch?v=DVe0UZe9C_o
Ilmoita asiaton viesti
OK, valtaosa siis pistää vilkun vähintään 50 m ennen risteystä, minä vaan en huomaa, vaikka tunnen tämän risteyksen kuin omat taskuni, sorry.
Ilmoita asiaton viesti
Melko monessa hinnakkaannäköisessäkin ajoneuvossa on toinen vilkku rikki. Näin olen päätellyt risteyksissä. Blogin esimerkkitapauksessa vilkku kuitenkin toimi.
Ilmoita asiaton viesti