Vuosituhannen romaani

Jos luet yhden kirjan vuodessa, lue tämä! Hassan Blasimin Allah99 on paras romaani mitä olen tänä vuonna lukenut: hurja, haastava ja hauska. Vai onko se romaani? Allah99 on hankalasti määriteltävä hybridi: siinä on sähköpostiviestejä, haastatteluja ja taidefilosofiaa villisti vyöryvinä virkkeinä, jotka sotkevat iloisesti yhteen seksiä, politiikkaa ja uskontoa – kaikkea sitä mistä kirjailijan kotimaassa ei voi kirjoittaa. Mikä onni että Hassam Blasim on saanut turvapaikan Suomesta, missä voi kirjoittaa niin hyvin kuin osaa ja uskaltaa ilman että henki on vaarassa. Sampsa Peltonen on suomentanut tämän vuosituhannen toistaiseksi tärkeimmän romaanin suoraan arabiasta. Ottakaa ja syökää!

Tässä pieni makupala kirjasta: ”En jaksa käydä tähän hedelmättömään väittelyyn aiheesta Irakiin kärsimään jääneet versus muualle kärsimään lähteneet. Šiialaiset versus sunnit. Kurdit versus arabit. Uskovaiset versus maallistuneet. Iranin kannattajat versus Saudi-Arabian kannattajat. Petturit versus isänmaalliset. Kansallismieliset versus islamistit. Allahu akbar versus Öyhöti ökbör” (Hassan Blasimin romaanista Allah99, suom. Sampsa Peltonen, 2019).

Hassan Blasim (s. 1973) on Helsingissä asuva irakilaissyntyinen kirjailija, elokuvakäsikirjoittaja  ja -ohjaaja. Hänen novellikokoelmiaan on käännetty kahdellekymmnelle kielelle. Esikoisteos Vapaudenaukion mielipuoli (2012) sai loistavat arvostelut ympäri maailmaa. Novellikokoelma Irakin Purkkajeesus (2013) voitti brittiläisen Independent-lehden arvostetun kirjallisuuspalkinnon.

Sampsa Peltoselle täytyy kyllä nostaa hattua. Hän on suomentanut suoraan arabian kielestä kaikki Hassan Blasimien teokset. Tällaisen kirjan suomennos ei ole helppo tehtävä, mutta aivan loistavan luistavalla suomella se sujuu. Allah99 näyttää, millainen on juuriltaan tempautuneen ihmisen näkökulma maailmaan: ”Kuvittelin naiivisti vuosien ajan, että kuka tahansa joka lukee paljon ja suhtautuu maailmaan uteliaasti, muuttuu mielikuvituksensa kautta vapaaksi yksilöksi, joka ei kärsi rajoittavasta nationalismista, ällöttävästä ylpeydestä, rasismista eikä vihasta. Kuvittelin, että jokainen kirja on mahtava rakkauskirje. Maanpakomatkani aikana moinen pinnallinen romantiikka karisi. Vihan, pikkusieluisuuden ja väärinymmärryksen kylänraitti kulkee Bagdadista Helsinkiin asti, ja jokaisella pysäkillä piileksii tappaja.”

 

    MikaLamminp

    Olen Turun kaupungin kulttuurilautakunnan varajäsen sekä varsinainen jäsen Eeva-Liisa Manner -seuran hallituksessa.

    Ilmoita asiaton viesti

    Kiitos!

    Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu